Comunitat Valenciana

L'IVAM mostra "xicotetes joies" de la fotografia inconformista i sense límits de Robert Frank

  • L'exposició 'Robert Frank. Fotografies, llibres i pel·lícules' s'obrirà este dijous a les 20 hores amb una xarrada prèvia a càrrec de la seua comissària.
  • La mostra arreplega 19 fotografies pertanyents a la Col·lecció de l'IVAM, llibres i algunes pel·lícules rodades per l'autor durant la seua trajectòria.
  • "Robert Frank és un inconformista i l'ús que fa de la polaroid, amb imatges brutes o trencades, ajuda a entendre el seu treball", ha manifestat Moros.
Untitled. Park Avenue escene, 1959.
Untitled. Park Avenue escene, 1959.
ROBERT FRANK
Untitled. Park Avenue escene, 1959.

L'Institut València d'Art Modern (IVAM) inaugurarà este dijous una nova exposició inclosa en el seu eix 'Casos d'estudis' que, en esta ocasió, permet contemplar "xicotetes joies" que il·lustren la producció inconformista i sense límits del fotògraf Robert Frank (Suïssa, 1924). El director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, i la comissària i conservadora de fotografia del museu, Sandra Moros, han presentat este dimecres la selecció, que porta el títol 'Robert Frank. Fotografies, llibres i pel·lícules'.

Cortés ha destacat la importància de l'obra de Robert Frank, que ha servit de "model per a un conjunt d'homes i dones que s'han dedicat a la fotografia, un artista que ha intentat derrocar els límits de la fotografia, anar més lluny i qüestionar eixe llenguatge creatiu". Es tracta, ha asseverat, d'"un artista clàssic, però profundament contemporani".

Per la seua banda, la comissària del projecte ha detallat que s'ha seleccionat 19 fotografies pertanyents a la Col·lecció de l'IVAM; llibres, així com les pel·lícules 'Keep Busy' (1975) i 'True Story' (2004) procedents del Museum of Fine Arts de Houston i el vídeo documental titulat 'Fire in the East', que contextualitza la seua obra.

D'esta forma, s'ofereix un recorregut per la trajectòria artística d'un dels fotògrafs més influents del segle XX que s'inicia amb dos obres dels anys 50, 'Look, London' (1950) i 'Untitled. Park avenue scene' (1950), que se situen al costat d'altres treballs de finals dels anys 70, època en què l'artista reprèn la fotografia després d'haver-se dedicat al cinema. "Robert Frank és un inconformista i l'ús que fa de la polaroid, amb imatges brutes o trencades, ajuda a entendre el seu treball", ha manifestat Sandra Moros.

Frank és un artista que experimenta amb els límits físics de la imatge. En els anys 70 introdueix el llenguatge escrit de pròpia mà en les fotografies i també la pintura, la qual cosa s'explica, segons la comissària, pel fet que les seues dos parelles siguen pintores. Exemple d'açò són obres com 'Fire to the south, Mabou' (1980) o 'In the Old City of Beyruth. November 18-28th' (1991).

Cartografia d'una vida

En la mostra es projecten a més dos pel·lícules de la filmografia de Robert Frank, 'Keep Busy' de 1975 i 'True Story' de 2004. Esta última és una "cartografia de la vida de l'artista", un recorregut pels llocs en els quals viu per a abordar qüestions com el pas del temps, la construcció de la memòria i la mort.

La comissària també ha destacat una "xicoteta joia de l'exposició": el fotollibre que el New York Times va encarregar a Robert Frank en 1963, titulat 'Zero Mostel reads a book', un homenatge als llibreters en el qual l'artista construeix la història d'un personatge histriònic a través de fotografies en les quals està molt present la imatge en moviment.

Com tots els casos d'estudi que es realitzen en la galeria 3 de l'IVAM, s'ha editat una publicació que arreplega un text de la comissària que analitza la trajectòria de l'artista a partir de les obres exhibides en l'exposició.

La mostra s'obrirà este dijous a les 20 hores amb una xarrada prèvia que la seua comissària, Sandra Moros, mantindrà amb el professor de la Universitat de València, Carlos Cuéllar. Així mateix, el divendres a les 19.30, hi haurà una visita guiada gratuïta a l'exposició a càrrec de l'especialista.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento