Comunitat Valenciana

Experts aposten per dotar els robots de "més humanitat" i aliar-los als operaris en les empreses

  • Experts nacionals i internacionals en robòtica, reunits des d'este dijous i fins al divendres a València en el marc de les Jornades Nacionals de Robòtica, han apostat per dotar els robots de "més humanitat i sensibilitat" i "aliar-los als operaris en les empreses".
Jornades Nacionals de Robòtica
Jornades Nacionals de Robòtica
UPV
Jornades Nacionals de Robòtica

En un comunicat, la institució acadèmica ha explicat que les jornades estan organitzades per l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2) de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Comité Español d'Automàtica (CEA), i reunix en la Ciutat Politècnica de la Innovació més de 150 experts en robòtica nacionals i internacionals.

Segons han apuntat diferents experts participants en les jornades, els robots rígids, pesats i substitutius del treball humà són "cosa del passat" perquè el futur de la robòtica passa per "robots inspirats en la naturalesa que imiten, per exemple, el moviment de les potes d'un polp.

Així mateix, durant les sessions, els experts han assenyalat que la robòtica blana i els robots col·laboratius "ja són una realitat en les empreses i passen per ser la major revolució industrial dels pròxims anys".

"La robòtica col·laborativa o els robots que treballen muscle amb muscle amb l'operari són un dels protagonistes d'esta trobada perquè suposen l'última revolució en robòtica industrial: robots que permeten que s'eliminen les tasques més dures i repetitives per als operaris i que, per tant, fan que el seu treball siga més segur a llarg termini per a la seua salut", ha destacat Martín Mellado, investigador de l'Institut ai2 i director de les jornades.

Per la seua banda, la professora del BioRobotics Institute de la Scuola Superiore Sant' Anna de Pisa (Itàlia) i experta en biorobòtica i biomimètica, Cecilia Laschi, ha apuntat la necessitat que les administracions facen un "major esforç en el finançament" de la investigació bàsica en robòtica.

Durant la jornada d'este dijous, s'han realitzat diverses sessions d'exposició de fins el 40 projectes de R+D nacionals i 9 internacionals sobre robòtica, l'objecte de la qual és mostrar l'estat de la investigació i els desenvolupaments dels grups més significatius que treballen en este camp en tot el país.

DRONS I ROBOTS ASSISTENCIALS

El responsable del grup de Robòtica del CEA, Antonio Giménez, ha explicat que "els grups d'investigació en robòtica a Espanya participen en molts projectes europeus, treballant en els mateixos camps d'investigació que els nostres col·legues de la resta d'Europa". "Des de sempre hem tingut molt bon acolliment en este tipus de projectes i algunes de les línies on més es treballa són: robots socials, robots submarins, drons, assistencial, de rehabilitació, robòtica mòbil, i humanoides".

De fet, en la sessió d'este divendres, se celebrarà una competició virtual de drons. Sobre el desenvolupament d'esta tecnologia, que s'ha disparat durant els últims anys, Giménez ha apuntat que "és una moda que ha tingut un gran impacte en els últims anys, però ha arribat per a quedar-se". "Fa uns anys ja es treballava molt amb helicòpters, avions no tripulats, però va tindre un gran auge amb l'aparició dels drons, on s'han aconseguit millors resultats, ja que són més fàcils de controlar", ha indicat.

Al seu juí, altres àrees de coneixement com l'enginyeria civil o l'agricultura estan trobant un nou ressorgir amb la utilització de drons en l'alçament 3D de terrenys o en l'ús de l'agricultura de precisió, per la qual cosa creu que "eixiran més aplicacions on els drons seran de gran utilitat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento