Comunitat Valenciana

Esbroncada en Corts en negar-se el PP a permetre votar un acord de PSPV i Podem per a demanar responsabilitats a Rajoy

  • VALÈNCIA, 8 (EUROPA PRESS)

El ple de les Corts Valencianes ha viscut este dijous un tibant debat després que el PP s'haja negat a firmar l'acord assolit entre PSPV i Podem -la firma era necessària per a la tramitació i el vot posterior- per a demanar que el president del Govern, Mariano Rajoy, assumisca "les responsabilitats polítiques corresponents" davant la situació "d'excepcionalitat democràtica i emergència social" i instar el Govern al fet que rendisca comptes en el Congrés per "el sistema de corrupció i impunitat permès i afavorit".

Podem havia plantejat una iniciativa en la qual instava a "invocar la sobirania nacional perquè, mitjançant l'exigència de responsabilitat política i impulsar la dimissió de Mariano Rajoy i el seu govern", una aposta per la via de la moció de censura que no compartia el grup socialista, que va presentar una esmena al text en la qual apostava, compartint el diagnòstic de la situació, pel mecanisme de la qüestió de confiança.

Tots dos grups havien arribat a un acord -mitjançant una esmena transaccional- per a demanar que el Govern se sotmeta "a l'exercici democràtic de rendició de comptes davant la ciutadania i el Congrés, responent pel deteriorament de les institucions públiques, pel sistema de corrupció i impunitat permès i afavorit, per la precarització i pobresa de la ciutadania, juntament amb el bloqueig del model territorial i el seu finançament".

El reglament de les Corts exigix que esta esmena siga firmada per tots els grups -estiguen o no d'acord amb ella- perquè es puga tramitar i, per tant, votar en lloc de la iniciativa inicial. No obstant açò, el PP s'ha negat a açò argumentant que l'objectiu d'este acord és "fer demagògia, utilitzar qualsevol cosa en contra del PP" i que estan cansats que "es tracte d'arraconar al partit majoritari de la Comunitat", ha dit el seu portaveu, Isabel Bonig, quan altres grups no recolzen la seua declaració institucional de reprovació al govern veneçolà.

Malgrat la petició del PSPV que retirara esta proposta i es plantejara l'acord com una nova en un pròxim ple, Podem l'ha mantingut i s'ha votat la proposta inicial de la formació morada, que ha sigut recolzada per Compromís i rebutjada per Ciutadans. El grup socialista no ha votat malgrat estar en l'hemicicle i tampoc ho ha fet l'exportaveu de Cs, Alexis Marí, que no estava en l'escó però ha assegurat després que haguera votat no -sí haguera recolzat l'esmena, ha aclarit, independentemente del vot del seu grup-.

El portaveu del grup socialista, Manolo Mata, ha acusat el PP de "trencar un principi de lleialtat entre grups parlamentaris" amb una decisió "insòlita" com esta d'impedir una votació d'un acord entre dos forces. "És fer populisme barat, situar-se en el terreny que critiquen", ha advertit, per a remarcar que en les Corts hi ha "homes i dones honorables disposats a què es debata, es guanye o es perda".

També ha sigut molt crític el síndic de Podem, Antonio Montiel, que ha recordat que açò suposa "trencar una tradició natural" de firmar els acords sense considerar el contingut, en un exercici de "filibusterisme impropi" que senta "un precedent molt roín".

Montiel ha subratllat que el PP "és incapaç de gestionar el país i respectar la dignitat de les institucions" mentre que Mata ha assenyalat que el panorama és "molt greu" encara que ha recordat que Rajoy no hauria estat en Moncloa si determinades forces polítiques "hagueren votat a una alternativa en el Parlament que permetia la regeneració política". "Este país no necessita salvadors", ha retret a Podem, recordant també "la lleialtat de Compromís amb l'esquerra i amb este govern i el futur d'este país".

Compromís, per la seua banda, ha mostrat el seu suport en considerar que "Rajoy i el seu govern són un perill per a la democràcia i nocius per als interessos de la ciutadania", que es pregunten "qual serà el següent" cas de corrupció que salte als mitjans.

PP: "NO ELS DEIXEM ENGANYAR ELS CIUTADANS"

El diputat del PP Jorge Bellver ha justificat la postura del seu grup assegurant que amb eixa esmena "pretenen enganyar els ciutadans" perquè la qüestió de fons és que Podem vol una moció de censura i el PSPV una moció de confiança i amb termes genèrics el que volen és "llavar-se les mans".

Ha qualificat la proposta de Podem com una "bufonada parlamentària" i "una burla a la intel·ligència d'esta càmera", i ha lamentat que "el que pretenen és suplantar l'acció de la justícia". "Parlen de veres de menys justícia i més justiciers, justiciers tripartits, estafadores", ha dit, recordant que el Govern de Veneçuela "va pagar 272.000 euros a Pablo Iglesias en un banc offshore" i que el PSOE no va ser condemnat per Filesa perquè aleshores no s'havia modificat encara el Codi Penal.

CS: "POLÍTICA ESPECTACLE DE TITULARS"

Per la seua banda, el diputat de Ciudadanos Toni Subiela ha criticat que esta és una "política espectacle de titulars gens útil per a la ciutadania i una altra vegada de la mà de Podem", a qui ha acusat de "posar en el mateix sac a totes les persones i institucions que no són de la seua corralito".

"Quin ego tenen vostés", els ha etzibat, parlant a més de "deure ètic o regeneració democràtica sense ruboritzar-se sobre els seus vincles laborals tan reprotxables com amb el Govern de (Nicolás) Madur". "No proposen coses de forma tremendista, busquen consens d'una majoria social i política", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento