Comunitat Valenciana

Les Corts rebutgen demanar al Consell que modifique el decret plurilingüe

  • PP i Ciutadans demanaven que es garantira que l'oferta, la titulació i el nivell d'anglés foren els mateixos en tots els nivells, independentment del percentatge de castellà i valencià.
  • El Consell hauria de "reconéixer que s'ha equivocat" i fer autocrítica perquè "quan ix tantíssima gent al carrer alguna cosa hi haurà" que reflexionar, diu el PP.
  • Compromís acusa el PP d'atacar el valencià "per terra, mar i aire" quan en realitat s'està parlant de "metodologia, ferramentes perquè els xiquets dominen tres llengües".
Conselleria d'Educació
Conselleria d'Educació
GVAEDUCACIO
Conselleria d'Educació

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat, amb els vots de PSPV, Compromís i Podem, la proposta consensuada per PP i Ciutadans per a demanar al Consell que modifique el decret de plurilingüisme perquè es garantisca que l'oferta, la titulació i el nivell d'anglés siga el mateix en tots els nivells, independentment del percentatge de castellà i valencià que oferisquen.

La iniciativa exigia iniciar les accions oportunes per a garantir que amb el decret del plurilingüisme "no es vulnere la Constitució, especialment els articles 14 (principi d'igualtat), 27 (dret a l'educació i llibertat d'elecció dels pares) i 9.2, relatiu a l'obligació dels poders públics de promoure les condicions perquè els principis de llibertat i igualtat siguen reals".

Així mateix, reclamava "que no s'establisquen imposicions lingüístiques a pares, alumnat, funcionariat i qualsevol entitat pública o privada en la seua relació amb l'administració educativa", promocionar l'ús del valencià "però sense prohibicions, limitacions ni veto al castellà, que "en cap cas s'utilitze l'idioma estranger per a premiar l'elecció d'una o una altra llengua oficial" i sotmetre a votació dels pares dels alumnes el nivell lingüístic que desitgen que s'aplique en el centre.

La diputada del PP Beatriz Gascó ha assegurat que el Consell hauria de "reconéixer que s'ha equivocat" i fer autocrítica perquè "quan ix tantíssima gent al carrer" per a protestar i hi ha nou recursos en els tribunals, "alguna cosa hi haurà" que reflexionar. Segons ha dit, la regulació de l'ús de les llengües no té cap problema "si no es fa xantatge a ningú" però en este cas, el Govern valencià "està venent la seua ànima al nacionalisme català per a mantindre la seua butaca en el Palau".

"Més perill que un cirurgià amb xanglot"

La parlamentària 'popular' ha defés que el PP ja va promoure el foment del valencià amb un full de ruta que era "eficient" però el Consell actual té "més perill que un cirurgià amb xanglot" i el que vol és "la imposició immediata del valencià".

A més, ha negat que amb este decret es reforce l'anglés i ha criticat que "el preu per a poder parlar-lo és molt elevat" perquè obliga a donar el 80% de les hores lectives en Infantil en valencià, per exemple.

La diputada de Ciutadans Mercedes Ventura ha qualificat de "façana sense interior" este decret, que està "basat en el sectarisme i l'adoctrinament" i ha recordat que castellà i valencià mereixen el mateix respecte, per la qual cosa convé "apostar per un model equitatiu" i "no substituir una per l'altra".

"Són el govern del decret, desitgen imposar el seu ideari sense previ consens amb un decret partidista, que discrimina i divideix els valencians de primera i de segona, premiant als quals més hores tinguen en valencià". Així mateix, ha advertit que la Generalitat s'arroga una competència que no té per a expedir certificats de llengües estrangeres, mentre la diputada de Podem Sandra Mínguez ha recordat que ja ho fa amb les escoles oficials d'idiomes.

Mínguez ha respost el reclam d'igualtat i llibertat d'elecció dels 'populars' assegurant que durant els seus anys en el Consell "haurien fet molt bé si hagueren fet complir a la concertada la igualtat quan arribaven xiquets amb necessitats educatives especials o estrangers i no els deixaven matricular-se".

"A ningú se li està imposant l'idioma"

També ha ressaltat que "a ningú se li està imposant l'idioma" i si algú pensa que és una imposició "que faça memòria i recorde quan el PP imposava Educació per a la Ciutadania en anglés per a fer política de destrucció de l'educació", al mateix temps que ha ressaltat que ja es contempla en ell la participació de la comunitat educativa perquè és el Consell Escolar el que decideix per quin nivell s'opta: "A veure si també li demanen a la concertada que es consulte als pares", ha agregat.

Beatriz Gascó ha demanat a Podem que diga si els seus plans passen per eliminar l'exempció del valencià en zones castellanoparlants i ha assegurat que ningú "de Compromís, Podem ni de Conca", en al·lusió a l'origen de Mínguez, li va a imposar en quina llengua parlar. "Vaja respecte tenen, estic molt orgullosa de ser de Conca i estar ací parlant en valencià", ha assegurat la diputada de la formació morada.

Per la seua banda, el diputat de Compromís Josep Nadal ha acusat els 'populars' d'estar atacant el valencià "per terra, mar i aire" i redueixen el debat a un "enfrontament i imposició de llengües" quan en realitat s'està parlant de "metodologia, ferramentes perquè els xiquets dominen tres llengües".

També s'ha referit a Ciutadans com a "peons" del PP i ha demanat a tots dos partits que "deixen d'enfrontar i embrutar" amb el suport d'"una part extremista de la comunitat educativa que li agradaria tornar al model monolingüe franquista". Ciutadans ha respost que en Compromís són "peons de Catalunya".

Compleix amb la normativa

Així mateix, la socialista Ana Besalduch ha lamentat que el PP està "en la línia de la confrontació, que en alguns moments de la història els ha funcionat" però en este cas no va a ser així perquè el decret "compleix l'estatut d'Autonomia" i, a més, és respectuós amb la Constitució i la resta de normativa educativa, "i així ho avalen tots els informes i, per molt que s'obstinen, també el Ministeri d'Educació". "No discrimina ningú", ha asseverat.

La 'popular' Beatriz Gascó ha incidit davant els diputats que el ministre del ram, Íñigo Méndez de Vigo, els va dir que "mai havia ratificat el decret" i està "molt sorprés d'escoltar barbaritats" sobre el seu posicionament davant el decret.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento