Comunitat Valenciana

Ferran Torrent passa de la "indignació" al cinisme en la novel·la 'Individus com nosaltres'

  • La novel·la comença en 2015 i falta poc perquè el panorama polític valencià canvie el que no ho ha fet en dècades.
  • A l'autor del llibre, que està basat en una València corrupta, no li interessen "els casos concrets, sinó per què estan passant estes coses".
  • En la història apareixen tots els protagonistes de novel·les anteriors, el que atribueix al fet que d'una manera inconscient s'està acomiadant de l'ofici.
L'escriptor Ferran Torrent
L'escriptor Ferran Torrent
EUROPA PRESS
L'escriptor Ferran Torrent

L'escriptor valencià Ferran Torrent passa "de la indignació" de la seua anterior novel·la, 'Un dinar un dia qualsevol', al cinisme en la nova història 'Individus com nosaltres' (Columna), ha explicat l'autor en roda de premsa este dimarts. La novel·la comença en 2015 i falta poc perquè el panorama polític valencià canvie el que no ho ha fet en dècades; en este escenari, el periodista Marc Sendra prepara una novel·la sobre un atracament històric comés en ple centre de la ciutat: "Els vaig recuperant i vaig dient adéu". Amb una gran importància dels diàlegs -que li confereixen un to més àgil-, en la novel·la on conflueixen tots els protagonistes de les seues novel·les anteriors, una cosa que atribueix al fet que d'una manera inconscient s'està acomiadant de l'ofici.

Atracament durant una mascletà

La història se situa l'any 1983 i pren com a base un succés real: un atracament de 5 milions de pessetes que va transcórrer durant els deu minuts en els quals es va perllongar una 'mascletà', i que com tradicionalment fa saltar totes les alarmes no va alçar cap sospita, ha relatat. "És una novel·la d'outsiders, per als qui les lleis i la justícia no sempre coincideixen", ha relatat Torret, que, no obstant açò, ha diferenciat entre les idees de l'autor de la novel·la -ell- i del seu protagonista -Marc Sendra-.

L'escriptor ha lamentat que solen veure's casos de corrupció molt lleus i nimis, com robar una bicicleta, que impliquen, per exemple, un any de presó, "i després hi ha casos espectaculars i de corrupció brutal i estan tots fóra". Basat en una València corrupta, l'escriptor ha assegurat que compta amb tres informadors de diferents capes de la societat valenciana, amb els quals sol menjar entre novel·la i novel·la: "No m'interessen els casos concrets, sinó per què estan passant estes coses".

"Hi ha gent que pot explicar per què es produeix i per què es continuarà produint, i de quina manera s'ha produït", ha dit Torrent sobre la corrupció, que no obstant açò no ha recorregut a informants en esta ocasió, sinó que s'ha centrat més en el paisatge postcrisis, amb molts immigrants sense papers i gent que ha de buscar-se la vida.

Al seu juí "el que ha succeït en el País Valencià en els últims 20 anys té una estructura mafiosa"; de manera que ha realitzat una mirada a la societat que li envolta, amb diversos nivells de funcionament. "Molta gent ha quedat expulsada del sistema: xicotets empresaris i autònoms han de buscar-se la vida", ha explicat Torrent, que ha destacat la solitud que molts pateixen en les grans ciutats. De fet, ha assegurat que si fóra immigrant no se n'aniria a viure a una ciutat: "Allí no eres ningú, ningú et coneix, almenys en un poble et coneixen, et posen cara".

Ha lamentat que la Comunitat Valenciana, abans de la crisi era un espectacle de macarres: "Totes les marisqueries, cases de putes i notaris estaven plens. Eren els tres pilars de l'economia", ha agregat Torrent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento