Els presos catalans tenen penes de les més llargues

El Síndic defensa afeblir les condemnes per delictes menors. La pressió social i un Codi Penal més dur han saturat les presons amb 1.080 reclusos de més.
A Catalunya es passa molt de temps a la presó (mitjana: 15,4 mesos, davant els 8 de França) i s’abusa de la pena de presó (64% del total), que multipliquen per deu les que s’imposen a Alemanya, segons un informe del Síndic de Greuges presentat ahir al Parlament.Tant és així que les presons catalanes tenen fins a 1.080 reclusos de més. Segons el Síndic, Rafael Ribó, els centres penitenciaris tenen entre un 13 i un 14% d’interns per sobre de la capacitat òptima (ara se’n construeixen de nous per rebaixar la saturació).

Per aquest motiu va defensar afeblir les penes per als condemnats per delictes menors i que impliquin passar a la presó cinc anys o menys, sobretot delictes relacionats amb l’addicció a les drogues.

El Defensor de les Persones, a més, considera que l’increment de la població penitenciària (n’hi ha 9.400) és culpa de l’enduriment del Codi Penal després de la darrera reforma. Segons el Síndic, caldria apostar més per les mesures penals alternatives (deu cops més barat que el cost d’un pres), les llibertats vigilades, la mediació o la reparació. Ribó també lamenta el «populisme punitiu». És a dir, els casos en què els autors del delicte són empresonats «a partir de l’alarmisme social». «Cap investigació ha demostrat que l’enduriment de les penes de presó redueixi la delinqüència», raona el Síndic.

Recomanacions

Treball intern: La presó hauria de servir perquè els interns es formessin i que puguin trobar feina.

Salut: No hi ha suficients metges i el deteriorament físic i psíquic dels interns és superior a la resta de catalans.

Personal: Falten psicò-legs, criminòlegs, pedagogs, educadors per a rehabilitació.

Més càmeres per gravar reclusos

Mesos després de la polèmica aixecada per les imatges publicades per les presumptes pallisses d’alguns Mossos a la comissaria de Les Corts, el Síndic de Greuges va apostar ahir per «instal·lar càmeres de videovigilància a les zones d’escorcoll, als mòduls d’ingressos, de sancionats, de règim tancat i de salut mental». «Amb l’excepció dels espais d’intimitat i zones de pas», va matisar Ribó, que justifica la mesura per «donar transparència» quan es vulnerin béns i drets dels reclusos protegits per la Constitució.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento