Comunitat Valenciana

València tindrà un centre d'emergències 24 hores per a víctimes de violència masclista

  • Facilitarà l'acolliment a les dones i als seus fills amb caràcter immediat i temporal i oferirà allotjament, protecció i suport, així com intervenció psicosocial.
  • L'anunci s'ha fet en el marc d'unes jornades sobre violència de gènere que s'han celebrat a la ciutat i en les quals han participat diverses organitzacions.
  • Una de les principals problemàtiques és que "continuen les dificultats en l'àmbit judicial, que segueix sent un espai hostil per a les dones víctimes de violència".
Marxa contra la violència de gènere a València
Marxa contra la violència de gènere a València
ARCHIVO
Marxa contra la violència de gènere a València

L'Ajuntament de València ha anunciat este divendres la posada en marxa en la ciutat d'un centre d'emergència 24 hores per a l'atenció de dones víctimes de violència de gènere i els seus fills, dins de la xarxa d'atenció que desenvolupa la Generalitat Valenciana. Així ho ha avançat la regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, durant la celebració este matí d'una jornada per a millorar la coordinació del protocol de violència de gènere, amb la participació d'una trentena d'entitats i servicis públics.

Este tipus de centres d'emergències són punts on es facilita l'acolliment a les dones i als seus fills amb caràcter immediat i temporal. A més, ofereixen l'allotjament, protecció i suport necessari, així com intervenció psicosocial adequada, a través d'un equip de professionals, mentre es gestiona una alternativa residencial. Fins ara, únicament tenien un centre d'estes característiques les ciutats d'Alacant i Castelló, per la qual cosa València comptarà també a partir d'ara amb este "recurs fonamental".

"Significa que podrem atendre les dones víctimes de violència de gènere quan la situació ho requerisca, per la urgència o la gravetat dels fets patits, i quan no tinguen un altre recurs d'allotjament alternatiu, no disposen de mitjans econòmics suficients per a poder afrontar la situació de maltractament, i córrega perill la seua integritat física i/o psíquica", ha destacat la responsable d'Igualtat.

Sobre les jornades, Lozano ha assegurat que "han generat coneixement mutu més profund entre totes les organitzacions, associacions i entitats que formem part de la comissió del Protocol d'Actuació".

"Ens ha donat l'oportunitat de plantejar dificultats concretes i arribar a solucions o propostes concretes per a millorar l'atenció a les dones víctimes de violència, garantir la seua protecció, i facilitar la recuperació de les seues vides autònomes, que és l'objectiu d'esta comissió municipal", ha recalcat, amb l'objectiu de "ser més eficaços i prestar la millor ajuda i a acompanyament".

Acreditar la condició de víctima

Baix este prisma, una de les conclusions principals de les sessions ha sigut la necessitat d'acreditar la condició de víctima de violència de gènere encara que l'ordre de protecció haja caducat, i que siga suficient amb una sentència judicial o un informe dels servicis especialitzats i servicis socials, de manera que es possibilite l'accés a tots els recursos i prestacions.

Així mateix, els participants han constatat que "continuen les dificultats en l'àmbit judicial, que segueix sent un espai hostil per a les dones víctimes de violència, la qual cosa fa que siguen doblement maltractades. La justícia no es posa en la pell d'estes dones i, per tant, considerem urgent invertir en formació i recursos per a personal funcionari de justícia". Així, Isabel Lozano ha subratllat que "és necessària la formació especialitzada amb perspectiva de gènere per als jutges i fiscals dels jutjats de violència a nivell social i psicològic, i no solament jurídica".

El protocol es va firmar en l'Ajuntament de València l'any 2014, però "es va quedar en un calaix i no va ser fins a finals de 2015 quan formem la comissió i ho vam posar marxa", ha assenyalat la regidora, que ha conclòs assegurant que la comissió de coordinació "és la que ha de treballar, posar les iniciatives en marxa, fer valoracions i actuar en tots els àmbits".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento