Comunitat Valenciana

Rambla defèn l'ampliació de Fira València, que es va fer amb "la millor bona fe" i tenia suport "unànime"

  • VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)
Vicente Rambla, Vicepresident De La Generalitat Valenciana
Vicente Rambla, Vicepresident De La Generalitat Valenciana
EUROPA PRESS
Vicente Rambla, Vicepresident De La Generalitat Valenciana

L'exconseller d'Economia, Hisenda i Ocupació durant el primer pla de modernització de Fira València, Vicente Rambla, s'ha mostrat convençut que la decisió es va prendre "en la millor bona fe del món", era "bona i necessària" i en aquell context econòmic de bonança va ser recolzada de manera "unànime" per institucions, empresaris i societat, perquè "era la que calia prendre".

Així s'ha pronunciat el que també va ser vicepresident de la Generalitat en la seua compareixença en la comissió que investiga en Els Corts la gestió de Fira València, en relació al projecte d'ampliació que va iniciar amb un pressupost de 200 milions que finalment va ascendir a més de 500 i se situa entorn dels 1.000 milions si s'inclouen despeses financeres, una operació que va ser recolzada per la Generalitat.

Rambla ha demanat avaluar el projecte des de la perspectiva d'aquella època, en la qual les expectatives de negoci "aconsellaven portar avant eixe projecte" i ha reiterat que "podrà discutir-se si les butaques són els que caldria haver-hi mercat o havien de ser més barates o si posar fusta en una paret, moltes coses, però la decisió política d'ampliar tenia tot el sentit del món".

"És una decisió necessària, que es basa en una demanda social i un clam empresarial i a partir d'ací és veritat que dels 325 originals s'han produït unes despeses addicionals i calia fer front, però si les coses hagueren anat com era el normal, no optimista, Fira València haguera pogut complir els seus compromisos i la Generalitat també", ha dit en referència als compromisos d'aportació plurianual a la institució, "com seguix fent".

Així, ha insistit que "va ser una decisió bona" i "no es van alçar veus dient que Fira València no necessitava una ampliació" perquè en 2002, donat el context econòmic, la fira "començava a tindre seriosos problemes de desenvolupament".

"GARANTIES ES VAN PRENDRE"

Preguntat sobre la comissió de seguiment del conveni firmat per Generalitat i Fira València per a vigilar el compliment del conveni per a l'ampliació, ha indicat que "si no es va fer havia d'haver-se fet, però això no pot portar a la conclusió que des de la Generalitat no es va fer un seguiment constant", ja que li consta ha assegurat, que va haver-hi "seguiment continu" encara que no es plasmara en un acta. "Garanties es van prendre totes les que en aquell moment era raonable prendre", ha incidit.

Vicente Rambla ha assegurat que el projecte que es va traure avant era el que es va estimar oportú per part dels òrgans de la institució i ha recordat que cinc anys després es va impulsar una segona ampliació. Ara, ha celebrat, "ningú va a posar en dubte que en este moment tenim un recinte firal de primer nivell", al que ha desitjat èxits.

Sobre l'increment del pressupost de l'ampliació, ha assenyalat que eixos augments venen "en el traç fi", en part determinades per la necessitat de complir amb els requisits del pla general de València, per a incidir que el pla es va desenvolupar sense tindre en compte una crisi "anormal" com la qual va sobrevindre, que tampoc va advertir l'FMI o la Reserva Federal.

CONGRÉS DEL PP DE 2008

D'altra banda, la diputada del PSPV Savina Escrig li ha preguntat sobre la contractació d'Orange Market amb Fira València i la relació d'eixa empresa amb el PP. Rambla ha assegurat no saber quan va començar la relació dels 'populars' amb Orange Market i també desconéixer "com es va contractar ni els qui van participar" en el contracte amb la institució firal. "Del que no sé no vaig a parlar", ha dit.

"Desconec si Orange Market treballava per a Fira València, desconec en quins termes treballava, supose que treballava amb més gent", ha dit. A més, preguntat sobre si sap si des del PP es va mediar perquè Fira contractara eixa empresa, ha indicat: "No ho sé, per descomptat que no ho sé, i jo per descomptat no".

Sobre el congrés que el PP va celebrar en 2008 en el recinte firal i el deute contret, ha manifestat també desconéixer els termes i responsables de la firma del contracte i ha indicat que, en tot cas, "no ha d'estar això molt clar i hi ha un juí a Madrid" que espera aclarisca els fets.

"UN INSTRUMENT DE PRIMERÍSSIM NIVELL"

Prèviament ha comparegut un altre exconseller d'Economia, Enrique Verdeguer, que va ostentar el càrrec entre juny de 2011 i gener de 2012 i ha coincidit en la dificultat d'analitzar l'ocorregut a principis de segle amb la perspectiva actual perquè "les decisions es prenen en un context".

Ha assegurat que Fira València és "un instrument per a la Comunitat Valenciana de primeríssim nivell i amb un potencial tremend" i ha apel·lat a la societat valenciana en el seu conjunt a unir-se entorn d'ella.

No obstant açò, Verdeguer ha confessat en to irònic que malgrat la seua importància, ell "no dormia moltes nits i no era per Fira València", sinó per una situació financera "complicadíssima" especialment en l'últim trimestre de 2011, amb venciments que calia afrontar i sense liquiditat per a fer-ho.

En relació als denominats sobrecostos, ha instat a ser "rigorosos" perquè poden ser per moltes coses, com a projectes d'enginyeria mal dissenyats o noves necessitats, i sempre es pensa que "algú s'ha portat alguna cosa".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento