Comunitat Valenciana

Experts en el món de l’art guiaran als turistes que visiten les exposicions de l’IVAM

  • La institució i la Diputació de València signen un conveni de col·laboració per a posar en marxa un "projecte pioner" encaminat a unir cultura i turisme.
  • "La cultura és un instrument de riquesa espiritual o intel·lectual però també de riquesa econòmica", assegura el director de l’IVAM.
  • La iniciativa, que no contempla aportació econòmica per cap de les dues parts, busca "combatre l’estacionalitat del turisme oferint aquest nou producte".
Imagen del IVAM
Imagen del IVAM
IVAM
Imagen del IVAM

La Diputació de València, a través del Patronat Provincial de Turisme València i el Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) fomentaran el turisme cultural en aquesta ciutat amb visites al museu que estaran guiades per persones vinculades al món de l'art -artistes, estudiants o becaris- formats en matèria turística. Així s'arreplega en el conveni de col·laboració que aquest dijous han signat la vicepresidenta del Patronat de Turisme València i diputada provincial en aquesta matèria, Pilar Moncho, i el director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, per a posar en marxa el programa 'L'Art del Turisme', un "projecte pioner" encaminat a unir cultura i turisme.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és plasmar "la col·laboració de dues institucions molt importants amb la fi comuna de lligar turisme i cultura", ha assenyalat el responsable del IVAM, que ha considerat que encara que "es parla molt de turisme" a la Comunitat Valenciana" és necessari "incidir en el turisme cultural" i potenciar-lo. "Hi ha molts tipus de turisme però el turisme cultural es pot treballar més i fer moltes coses", ha assenyalat en aquest sentit. 

Així mateix, Cortés ha comentat que "la cultura és un instrument de riquesa espiritual o intel·lectual però també de riquesa econòmica" perquè "crea llocs de treball, possibilita que la gent visite més els llocs i es quede més temps". Per açò, ha estimat convenient unir dos aspectes "molt positius per al nostre país, la nostra comunitat i la nostra ciutat" i ha definit com a "fonamental" el turisme "vinculat a l'art". 

Pilar Moncho, pel seu costat, ha valorat la possibilitat de "treballar conjuntament l'art i el turisme" i que des d'aquest dimecres comence a ser "una realitat" aquesta idea després de signar el conveni, una decisió destacada també pel director del IVAM que ha indicat que amb aquesta rúbrica es posa "la primera pedra" d'un projecte que "tindrà una llarga vida".

Turisme de qualitat

La diputada provincial de Turisme ha agregat que amb aquest acord es busca a més "combatre l’estacionalitat del turisme oferint aquest nou producte", perquè "València siga també objectiu dels turistes pel seu art i no solament per la platja o la muntanya". Gómez ha recolzat aquest idea i ha defensat la necessitat de treballar perquè el visitant "gaudisca a més dels museus i la cultura".

Pilar Moncho ha manifestat que l'activitat que es preveu generar amb aquesta proposta és, així mateix, "un turisme de qualitat, amb turistes que es gasten els diners en el museu" i amb possibilitats d’"allargar la seua estada" en la ciutat. 

L'acord, que no contempla aportació econòmica per cap de les dues parts, preveu "la formació en turisme d'especialistes" i "persones vinculades a l'art" perquè "puguen acompanyar als turistes a conèixer l’IVAM per dins", com ha detallat Moncho. En principi, es preveu formar a deu persones "vinculades a aquest museu". 

La formació serà a càrrec del Patronat Provincial de Turisme, que impartirà la docència necessària en aquesta matèria, mentre que l’Institut Valencià d'Art Modern determinarà les persones que estime oportunes per a rebre-la i després acompanyar als turistes en les visites a aquest espai. Moncho ha dit que la formació és "una eina fonamental" i "necessària per a aconseguir l'objectiu marcat".

"Crear un producte turístic"

La responsable provincial de Turisme ha explicat que per a materialitzar aquesta iniciativa "es crearà el producte turístic" corresponent, de manera que puga "comercialitzar-se" i que "el que ven el producte -el viatge a València- sàpia que ací està la possibilitat" de combinar turisme i art amb visites al IVAM per a "conèixer-ho per dins".

La vigència de l'acord serà, "en principi, d'un any" encara que es contempla "la possibilitat de renovar-ho" després de "veure com funciona", ha asseverat José Miguel Cortés, que ha ressaltat que "no hi ha massa experiències" d'aquestes característiques. Pilar Moncho ha mostrat la seua voluntat que "aquest projecte embrionari i pilot s'instal·le i arribe a altres museus o llocs en els quals l'art siga objectiu del turista".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento