Comunitat Valenciana

Mora aposta en el seu segon mandat en la UPV per la internacionalització i demana "llibertat" per a usar els recursos

  • VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)
Francisco Mora pren possessió com a rector de la UPV
Francisco Mora pren possessió com a rector de la UPV
UPV
Francisco Mora pren possessió com a rector de la UPV

El rector de la Universitat Politècnica de València (UPV), Francisco Mora, ha pres este dijous possessió del seu càrrec per als pròxims quatre anys -després de ser reelegit el passat 10 de maig- amb la mirada posada a millorar la posició internacional de la institució i aconseguir que la seua situació en 2020 siga "una mica millor" que l'actual. Entre les seues reivindicacions, ha expressat la voluntat de la institució de poder usar "amb llibertat" els recursos dels quals disposa.

Amb eixa premissa, Mora aposta per aprofitar el potencial de la institució acadèmica en noves tecnologies, donar més suport a la captació d'investigació, dotar de més estabilitat a la plantilla i aconseguir un pla plurianual de finançament amb la resta d'universitats públiques valencianes.

"Hem viscut quatre anys complicats, però els pròxims tampoc van a ser fàcils", ha asseverat en roda de premsa abans de l'acte institucional de presa de possessió com a rector, càrrec al qual es presentava com a únic candidat i el que serà el seu últim cicle al capdavant de la UPV d'acord als estatuts. La cerimònia ha estat presidida pel conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

Encara que Mora ha reconegut que les universitats públiques estan faltades de recursos públics, considera que este no és el seu principal "front de lluita" i espera que millorar el finançament siga un objectiu compartit amb les institucions homòlogues a la Comunitat Valenciana.

"No volem més diners, sinó més llibertat: fer el que considerem oportú amb els recursos que disposem", ha recalcat, si bé abans ha insistit en la importància d'un marc comú que permeta establir estratègies: "No sabem el que hi haurà l'any que vé"" en repartiment de fons.

"FRONTS ACADÈMICS"

Així, ha manifestat que, com a principal responsable de la Politècnica, li agradaria centrar-se en els "fronts acadèmics" perquè considera que, en cas contrari, "no seria positiu per a la societat valenciana".

Entre estos fronts, Mora ha prioritzat el paper de foment a la investigació de la UPV, on advoca per una formació "més competitiva" en TIC i "seguir la línia de suport, que tan bons recursos ha donat, de captació de recursos internacionals". De fet, ha recordat que esta és "la primera universitat de la Comunitat i la segona o tercera d'Espanya" en quantitat de projectes investigadors.

Un altre àmbit en el qual espera mantindre la posició de la Politècnica és en l'internacional, per al que defèn "avançar" i incrementar els convenis de col·laboració amb universitats d'altres països. Mora ha assenyalat que estos acords permeten "jugar amb títols conjunts amb universitats de prestigi".

En matèria de plantilla, el titular de la UPV ha avançat que continuarà amb la seua "política pròpia" per al Personal Docent i Investigador (PDI) amb un doble objectiu: adaptar l'estructura de la plantilla als "reptes" dels pròxims anys i "dotar-la d'estabilitat amb ocupacions de qualitat".

TAXA DE REPOSICIÓ

Mora ha admès l'existència de desfasament en el personal de la institució i ho ha relacionat amb les taxes de reposició "molt restrictives" marcades en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) "des de 2013". Com a exemple, ha recordat que en PDI solament es van cobrir dos jubilacions per cada deu durant dos anys, una taxa que ha pujat al cent per cent en 2015 i 2016.

Sobre el Personal d'Administració i Servicis (PAS) -amb reposició al 50% en l'últim exercici-, ha assenyalat que "en estos (PGE) no sabem com van a quedar", ja que ha destacat la quantitat de baixes que no s'han pogut reposar.

Per açò, Mora ha defès "eliminar al més prompte possible la taxa de reposició" i, en el cas de la UPV, ha justificat la reclamació pels seus bons resultats: "Mai hem tancat en nombres rojos ni hem complit el sostre de despesa".

"LA UNIVERSITAT NECESSITA ADAPTAR-SE"

D'altra banda, el màxim responsable de la UPV ha afirmat que l'entitat "necessita adaptar-se a eixos reptes", i ha reconegut que hi haurà departaments que tindran més importància, com Cooperació i Desenvolupament, mentre uns altres "van perdent pes".

Després d'insistir en la seua voluntat de "contribuir en molts fronts", ha manifestat que "la universitat s'ha de veure com un node de connexió amb els sectors més competitius del món". "No hi ha empresa o institució amb una missió més complexa que l'universitat", ha asseverat.

LAMENTA LA FALTA DE VOT ESTUDIANTIL

Per a aconseguir este ideal, Francisco Mora s'ha envoltat d'un "renovat" equip "d'homes i dones amb àmplia experiència, que no comencen de zero". "Hem viscut quatre anys complicats, però els pròxims no van a ser fàcils", ha subratllat, per la qual cosa creu que la direcció de la UPV haurà de "dedicar-se en cos i ànima" per a "deixar una mica millor a la institució".

Preguntat per la participació dels estudiants de la Politècnica en les votacions al rectorat, ha reconegut que "ha sigut baixa" i creu que és perquè "és difícil aconseguir la seua implicació sent candidat únic". "No donem amb la tecla per a animar-los", ha lamentat, encara que ha puntualitzat que les actuals dates d'exàmens no són les idònies per a ells.

NO VEU PROBLEMA EN GRAUS REPETITS

D'altra banda, sobre el mapa de titulacions que prepara la Conselleria d'Educació i si podria afectar a titulacions repetides en la UPV i altres universitats, el rector ha recalcat que "no hi ha problema" per a les de la institució que dirigix, com ADE o Enginyeria Informàtica, dos graus que "no tenen atur i funcionen molt bé".

Per a Mora, "les titulacions repetides per se no és que estiguen malament, cal veure cada cas". La problemàtica, en la seua opinió, està en les quals requerixen de pràctiques en institucions públiques com a Magisteri o Medicines. En elles, ha instat l'Administració a reduir el nombre de places -de pràctiques- "si no és capaç de donar suficients per a absorbir a tots", mentre ha recalcat que la UPV s'ha "estrènyer molt el cinturó" en la seua oferta de titulacions des de l'inici de la crisi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento