Comunitat Valenciana

Una investigació del General de València emprarà animals per a la detecció precoç del càncer de pulmó

  • El grup d'Oncologia Molecular de la Fundació Investigació Hospital General Universitari de València i Prevencan s'han unit per a la realització d'un estudi per a la detecció precoç del càncer de pulmó no microcític amb mostres mínimament invasives, que poden provindre de diferents localitzacions corporals -alé, sang, orina, entre d'altres- perquè, mitjançant l'olfacte dels animals, es puguen discriminar les mostres sanes de les malaltes.
Investigació de l'HGV emprarà animals per a detectar càncer de pulmó
Investigació de l'HGV emprarà animals per a detectar càncer de pulmó
GVA
Investigació de l'HGV emprarà animals per a detectar càncer de pulmó

A diferència d'altres tipus de càncer, en el de pulmó resulta "molt complexa" la detecció precoç, ja que en un alt percentatge de casos, el malalt comença a mostrar símptomes sol quan el tumor ja es troba en estadis avançats, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

"El desafiament clínic consistix a desenvolupar mètodes diagnòstics mínimament invasius que ens permeten detectar-ho en etapes inicials, la qual cosa es traduiria en un augment significatiu de l'esperança de vida d'este tipus de pacients", ha explicat Carlos Camps, cap del Servici d'Oncologia Mèdica de l'Hospital General de València i responsable del laboratori d'Oncologia Molecular de la seua fundació d'investigació.

Segons Camps, "l'olfacte dels animals és molt sensible i ells són capaços de detectar xicotets canvis bioquímics produïts per les cèl·lules canceroses". L'estudi emprarà l'olfacte dels gossos en les etapes inicials del projecte com a mètode de diagnòstic primerenc per a poder proporcionar als pacients les millors alternatives terapèutiques.

Els animals són ensinistrats per a identificar les partícules volàtils en les mostres procedents dels fluids dels voluntaris sans i malalts a través del "reforç positiu i gradualment se'n va augmentant el nivell d'exigència, avaluant el ritme d'aprenentatge de cada gos. Van adaptant l'ensinistrament a la rapidesa i evolució de cada animal".

Este estudi està finançat a través de les ajudes municipals a Projectes d'Innovació Social 2016 que convoca, cada any, i ha obtingut la major puntuació de tots els presentats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento