Comunitat Valenciana

El TSJCV urgeix Ministeri i Generalitat a dotar de mitjans als  jutjats per a les clàusules sòl

  • Demana que es doten "de manera urgent" de mitjans materials i humans als 3 jutjats que a partir de l'1 de juny s'encarregaran d'aquests litigis.
  • La Sala de Govern de l'alt tribunal expressa la seua "inquietud" perquè "fins a hui res s'haja comunicat oficialment sobre la seua efectiva entrada en funcionament".
  • Tractaran els assumptes relacionats amb venciment anticipat, interessos moratoris, despeses de formalització d'hipoteca o hipoteques multidivisa.
Façana del TSJCV
Façana del TSJCV
EUROPA PRESS
Façana del TSJCV

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha demanat al Ministeri de Justícia i a la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques que doten "de manera urgent" de mitjans materials i humans als tres jutjats de l'autonomia que, a partir d'este dijous coneixeran, de manera exclusiva i no excloent, dels litigis relacionats amb les condicions generals incloses en contractes de finançament amb garanties reals immobiliàries el prestatari de les quals siga una persona física.

Es tracta dels anomenats jutjats per a les clàusules sòl (Primera Instància 5 d'Alacant, Primera Instància 6 de Castelló, Primera Instància 25 de València) que, a més, resoldran assumptes relacionats amb venciment anticipat, interessos moratoris, despeses de formalització d'hipoteca o hipoteques multidivisa, segons ha informat el TSJCV en un comunicat.

La Sala de Govern de l'alt tribunal, reunida este dimecres en ple, ha expressat la seua "inquietud" perquè l'1 de juny "han d'entrar en funcionament els jutjats provincials per al coneixement de demandes sobre condicions generals de la contractació creats pel CGPJ, en cadascuna de les tres capitals de província, sense que fins a hui res s'haja comunicat oficialment sobre la seua efectiva entrada en funcionament ni sobre els mitjans personals i materials que han de posar-se a la seua disposició".

Entre ells, cita als lletrats de l'administració de justícia, funcionaris, dependències, instal·lacions, ordinadors, compte de consignacions o elements informàtics, que expressament apareixen assenyalats pel CGPJ en el seu acord de data 25 de maig de 2017.

Preocupació dels jutges afectats

Així mateix, la sala comparteix la "preocupació i desconcert" dels jutges afectats, que s'acreix si es té en compte la impossibilitat de repartir i tramitar este dijous les demandes que es presenten en les capitals de província dirigides a aquests jutjats.

Per açò, la sala de govern en ple considera "necessari i urgent" instar el Ministeri de Justícia i a la Conselleria "perquè es dote a estos òrgans judicials dels mitjans necessaris indicats en el referit acord del CGPJ, i que es valore també la situació del Jutjat de Castelló al que, en principi, no se li proporciona mitjà addicional algun amb la finalitat de "fer efectiva la tutela judicial efectiva i evitar dilacions en perjuí dels ciutadans".

La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial va aprovar la passada setmana, per 6 vots a 2, l'especialització d'un total de 54 jutjats de Primera Instància -un per província en la península i un en cadascuna de les principals illes dels arxipèlags canari i balear-, que a partir del pròxim 1 de juny coneixeran, de manera exclusiva i no excloent, dels litigis relacionats amb les condicions generals incloses en contractes de finançament amb garanties reals immobiliàries el prestatari de les quals siga una persona física.

La data d'entrada en vigor de l'especialització coincideix amb la conclusió dels quatre mesos que sumen els terminis establits en el Reial Decret-Llei 1/2017, de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules sòl, perquè les entitats de crèdit adoptaren les mesures necessàries per a donar compliment a les seues previsions i perquè el consumidor i l'entitat arribaren a un acord o es tinguera per conclòs el procediment extrajudicial.

El pla contempla diferents mesures de reforç per als jutjats especialitzats, en funció de l'entrada d'assumptes de la classe objecte d'especialització i tenint en compte que estos òrgans judicials "continuaran coneixent de tots els procediments actualment pendents davant els mateixos fins a la seua conclusió".

En aquells territoris amb menor entrada d'assumptes, serà el titular del jutjat el que assumisca el coneixement de la matèria, adoptant-se les mesures de compensació i reforç que resulten necessàries, com l'exempció parcial de repartiment de determinada classe d'assumptes, l'alliberament de substitucions no voluntàries i el suport dels lletrats de l'Administració de Justícia i funcionaris que siguen precisos.

Si l'ingrés d'assumptes és superior, l'òrgan judicial podrà comptar amb un "jutjat bis" servit per un o més jutges de reforç, així com amb els lletrats de l'Administració de Justícia i funcionaris que es necessiten, la qual cosa es determinarà en les avaluacions mensuals que se n'aniran realitzant.

Jutges de reforç

En un primer moment, seran els 65 jutges en pràctiques de la 67 promoció de l'Escola Judicial, que han rebut formació específica sobre la matèria per a reforçar els seus coneixements i garantir menors temps de resposta, els qui realitzen preferentment estes funcions de reforç en els òrgans especialitzats.

La distribució de jutges en pràctiques per Comunitats Autònomes és la següent: onze a Andalusia, dos a Astúries, un a Balears, un a Canàries, un a Cantàbria, cinc a Castella i Lleó, quatre a Castella-la Manxa, sis a Catalunya, nou a la Comunitat Valenciana, dos a Extremadura, cinc a Galícia, huit a Madrid, un a Múrcia, quatre a Navarra i cinc al País Basc.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento