Comunitat Valenciana

Els Premis Logronyo de Novel·la arriben a València per a presentar els seus treballs

  • En 'El callejón de los silencios', de Paula Izquierdo, proposa una història "de suspens i intriga psicològica".
  • 'El sonido de Atlantis', de Borja Cabada, aborda el gènere postapocalíptic amb una estructura cinematogràfica.
  • L'editorial Algaida ha presentat a València els treballs guanyadors d'aquest certamen literari.
Les novel·les guardonades amb els Premis Logronyo
Les novel·les guardonades amb els Premis Logronyo
ALGAIDA
Les novel·les guardonades amb els Premis Logronyo

Els escriptors Paula Izquierdo, amb 'El callejón de los silencios', i Borja Cabada, amb 'El sonido de Atlantis' són, respectivament, els guanyadors del X Premi Logronyo de Novel·la i el II Premi Logronyo de Novel·la per a Jóvens Escriptors amb dos obres protagonitzades per personatges que "cobren vida" i que, fins i tot, busquen reescriure el seu propi final. Tots dos autors han presentat este dilluns a València els títols guardonats, que publica Algaida.

En 'El callejón de los silencios', Paula Izquierdo (Madrid, 1962) proposa una història "de suspens i intriga psicològica" en la qual s'entreteixeixen les vivències de tres personatges que saben menys de si mateixos que el propi lector, que, d'esta forma, "va de sorpresa en sorpresa", explica l'autora en declaracions a Europa Press.

El germen de la trama novel·la es troba en l'interés d'Izquierdo -psicòloga de carrera- per aprofundir en dos aspectes. "D'una banda, en com les dones en general hem sigut eclipsades darrere del talent de l'home i, d'altra banda, indagar sobre si el mal és una cosa hereditària i genètica o adquirida", apunta. Tot açò, a través d'uns personatges treballats perquè "cobren vida" i els lectors puguen percebre'ls com si foren reals, apunta.

D'esta manera, l'autora uneix en el llibre les seues passions per al psicologia i les lletres. "Tot el que he fet en la meua vida -comenta- m'ha conduït a la literatura, tant la disciplina de la dansa, que vaig exercir fins als 18 anys, com el coneixement de la condició humana que he adquirit a través de la psicologia".

La novel·lista confia que els lectors acaben esta obra amb la impressió de que els ha ajudat més en el seu autoconeixement i que els ha deixat una "empremta". Sobre el Premi Logronyo, ha incidit que les distincions són importants per a un autor però que, malgrat ells, "enfrontar-se a una nova novel·la és començar de zero". "Eixa inseguretat és inherent a l'art", ha finalitzat.

Per la seua banda, Borja Cabada (Còrdova, 1983) s'ha fet amb el Premi de Novel·la per a Joves Escriptors amb 'El sonido de Atlantis', que defineix com "una obra que tracta el gènere postapocalíptic amb una trama històrica barrejada amb metaliteratura i ciència ficció".

En este llibre, el personatge principal intenta reescriure la seua pròpia història en un relat que té ressons de 'boira' d'Unamuno però, sobretot, de la literatura anglosaxona de noms com Cormac McCarthy en 'La carretera'.

"Com llegir una pel·lícula"

Cabada ha explicat a Europa Press que explica esta història amb un llenguatge molt cinematogràfic que evoca els recursos d'altres mitjans diferents al literari. "És com llegir una pel·lícula", resumeix.

Per a l'autor, esta és precisament una de les característiques de la seua veu narrativa i dels nous autors, "criats en un món d'auge de la tecnologia i amb productes d'entreteniment a l'abast de la mà". L'escriptor ha expressat la seua satisfacció pel guardó rebut i ha afirmat que "no hi ha molts premis per a joves escriptors a Espanya pel que és d'agrair que s'aposte per veus joves i per una generació".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento