Comunitat Valenciana

Oltra sobre el centre de Sogorb: "Denuncien Conselleria per protegir els menors i no el presumpte abusador?

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Mónica Oltra (arxiu)
Mónica Oltra (arxiu)
GENERALITAT
Mónica Oltra (arxiu)

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha qüestionat este divendres que la congregació de les Germanes Terciàries Caputxines que gestionen el centre de menors de Sogorb (Castelló) conega "el camí al jutjat" per a denunciar el seu departament però no per a denunciar el presumpte abusador sexual que tenien com a educador. "Si saben com es denuncien uns fets, m'haguera agradat que el saberen per a denunciar el presumpte abusador sexual que tenien en el centre", ha destacat.

Oltra s'ha manifestat en estos termes durant la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntada per la decisió de la direcció del centre de Sogorb de denunciar-la a ella i a la Conselleria per les seues declaracions en relació a presumptes abusos sexuals a una menor resident per part d'un educador i pel propi trasllat dels xiquets a altres centres de la Comunitat.

"Pareix que la direcció del centre sí que coneixia el camí al jutjat", ha apuntat Oltra, qui ha lamentat que la congregació vaja a denunciar el seu departament "per protegir els xiquets" i no ho haja fet contra el "presumpte abusador sexual que tenien treballant en el centre". "Per què li van donar a triar entre denúncia o acomiadament quan en un cas així la dicotomia és denúncia i acomiadament?", ha plantejat la consellera, que en este sentit s'ha preguntat si van decidir proposar-li la denúncia o l'acomiadament "per a estalviar-se la indemnització".

La portaveu del Consell ha defès que en un suposat cas d'abusos sexuals a menors, "si algú que dirigix un centre té coneixement d'una cosa així, ha de posar-ho immediatament en coneixement de la Fiscalia o de la Policia mitjançant denúncia i a la Conselleria que tutela a eixos menors" i ha retret a la congregació que no fera "ni una cosa ni una altra".

"Si a una persona que presumptament abusa de menors li lleves d'un centre, seguirà fent-ho en un altre lloc", ha assenyalat Oltra, qui ha reconegut el dret de la direcció del centre de denunciar la Conselleria però també el d'este departament de "protegir els menors dels abusos sexuals, maltractament i condicions en què vivien".

COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ EN CORTS

Preguntada sobre la proposta del PP d'obrir una comissió d'investigació sobre este assumpte en les Corts, Oltra ha assegurat que li pareix "molt bé" perquè és necessari "aclarir i investigar, sobretot en un àmbit tan sensible". Al seu juí, és important conéixer "per què en l'etapa del PP no s'inspeccionaven els centres" o "per què es donaven consignes verbals de no inspeccionar els centres", així com "per què un centre de menors sostingut amb fons públics està apuntat en el Banc d'Aliments".

"Quin projecte educatiu hi havia després d'açò?", s'ha preguntat la consellera, qui ha criticat que els propis menors hagueren de comprar "amb diners de la seua butxaca" productes d'higiene o que huit xiquetes hagueren de compartir un desodorant.

A més, ha assenyalat que algun diputat estarà interessat a preguntar per què des de la direcció del centre es va qualificar la víctima dels abusos de tindre "tendència acusada als homes". "Per què culpabiliza la víctima i no l'agressor", ha criticat Oltra, qui ha qüestionat que una persona que és capaç de manifestar una cosa així "estiguera dirigint un centre".

Respecte a les crítiques de la congregació i del PP per haver-se referit en alguna ocasió a les dades dels menors, ha afirmat que qualsevol document que s'haja facilitat "s'ha fet amb noms suposats i ratllant qualsevol dada personal que poguera identificar les persones".

INVESTIGACIÓ DE FISCALIA

Inquirida també sobre el suposat cas de prostitució de menors en el centre de Monteolivete (València) que investiga Fiscalia i sobre per què no ho havia donat a conéixer en la seua compareixença en les Corts el dimecres, Oltra ha assegurat que en eixe moment ho desconeixia i es va assabentar a través dels mig. "La Delegació de Govern no m'ho va traslladar, que era qui tenia coneixement", ha puntualitzat la consellera, qui ha agregat a més que "hi havia diputats que sí coneixien eixa informació abans que el Govern valencià".

Sobre este cas, ha descartat que la Conselleria vaja a prendre mesures contra els responsables o treballadors del centre, ja que segons ha destacat ha sigut gràcies a ells que s'ha pogut conéixer la situació i començar a prendre mesures. "No crec que que hi haja hagut una negligència", ha defès.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento