Comunitat Valenciana

Un empresari que cobrava a Emarsa 275 euros l'hora diu que va fer els seus treballs i que Emshi no ho va qüestionar

  • VALÈNCIA, 24 (EURPOA PRESS)
Juí Emarsa
Juí Emarsa
EUROPA PRESS
Juí Emarsa

Rafael Quiles, qui prestava servicis d'assessoria econòmica en Emarsa i en empreses de l'exinformàtic Sebastián García, conegut com 'Chanín', ha explicat que va realitzar els treballs pels quals cobrava fins el 275 euros l'hora, i ha asseverat que l'Entitat Metropolitana de Servicis Hidràulics (Emshi) mai ho va qüestionar.

Quiles s'ha pronunciat així en la seua declaració davant el tribunal que jutja la peça principal del cas Emarsa, procediment en el qual s'ha investigat un suposat desfalc d'al voltant de 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo (València). S'enfronta a sis anys de presó, tal com li demana la Fiscalia.

L'acusat ha explicat que va ser contractat en Emarsa a l'abril de 2008 per a fer funcions d'assessoria comptable -malgrat que en l'empresa pública, tal com ha recordat la fiscal, ja hi havia un advocat que realitzava eixes funcions- i va firmar un contracte indefinit. Cobrava 275 euros l'hora i després li "van estrènyer una mica" i es va rebaixar fins als 250 euros, ha explicat.

Ha indicat que va crear la seua empresa al febrer de 2008 però ha negat que s'originara per a facturar a Emarsa -en total, va cobrar 81.000 euros d'esta mercantil entre 2008 i 2010, segons obra en la causa-. L'acusat ha afirmat que va fer els treballs pels quals va cobrar, i ha explicat que també ajudava Enrique Arnal, exdirector financer, a preparar els pressupostos de la planta. "Em vaig ser guanyant la seua confiança poc a poc", ha postil·lat.

Preguntat aleshores per què no ha entregat una justificació dels seus treballs, ha respost que si no ha aportat correus electrònics justificatius és perquè no els té. "Jo se'ls enviava a Arnal, estaven en el seu ordinador. L'Emshi també és hereva dels documents d'Emarsa i els podia haver aportat", ha afirmat.

En esta línia, se li ha interpel·lat per què se li va enviar des d'Emarsa una espècie de formulari que li servira de guia per a fer el seu treball, i ha assenyalat que no anava a contestar eixa pregunta. Finalment, ha asseverat que no ha tingut cap vinculació personal o professional amb el PP i que no ha rebut regals d'Emarsa ni li han pagat viatges. Així mateix, ha destacat que l'interventor de l'Emshi mai va posar objeccions al seu treball.

UN "TITELLA"

D'altra banda, ha declarat també l'acusada Eva Marsal, administradora del Grup Mas, per a qui Fiscalia demana cinc anys de presó. En general, s'ha desvinculat de qualsevol irregularitat i ha atribuït tot el tema de facturació i cobraments al seu aleshores parella, Enrique Arnal. "Jo era un titella en tot açò. Em limitava a fer el que em deien", ha postil·lat.

Ha explicat al tribunal que ella sempre va confiar en la seua exparella perquè portava "molt bé" els assumptes de comptabilitat i de gestió financera, i ha assenyalat que va començar a treballar amb Emarsa per un càtering per a un curs de formació que li va demanar l'exregidor del PP Juan Carlos Gimeno.

Marsal no ha reconegut com a propis molts documents que se li han exhibit este dimecres en la vista, entre ells diversos treballs. "Jo no he vist eixos treballs ni factures en la meua vida. Açò ha d'estar manipulat. Arnal tenia accés a tots els apartats del programa i portava quasi tot", ha agregat. "Jo no faria un nyap així", ha arribat a dir amb la mostra d'algun document.

FÓRMULA 1

D'altra banda, a Marsal se li ha preguntat per la compra d'unes entrades per a la Fórmula 1 i l'Open 500. En concret, s'ha investigat en este procediment la confecció de dos factures del Grup Mas per quasi 60.000 euros per estos conceptes quan solament s'han justificat uns 8.000. Es van remetre a Viajes Benimàmet i les va sufragar Emarsa.

Sobre este tema, l'acusada ha explicat que açò no va ser cosa seua, sinó d'Arnal, i precisament arran d'este tema van tindre una "esbroncada tremenda", ha manifestat. "Arnal em va dir que sí s'havien comprat les entrades i una altra part dels diners s'havia destinat a contractar una senyora en l'empresa que venia recomanada per un regidor de Benetússer. Em va comentar que políticament no era correcte facturar este servici de la senyora en Emarsa", ha exposat. "A mi tot açò em va paréixer kafkià", ha postil·lat.

A més, preguntada per si ha viatjat a càrrec d'Emarsa, ha asseverat que es va assabentar d'este extrem després de fer-se pública la causa. "Quan jo vaig fer estos viatges, no ho sabia. Si Arnal em convidava a algun viatge, jo encantada d'acompanyar el meu marit. Per aquell temps guanyava diners suficients i jo estava encantada de la vida d'acompanyar-lo", ha dit, per a repetir que desconeixia qui ho sufragava realment.

Finalment, ha tancat el cercle de les declaracions dels acusats Cristina Segarra, exdona de Cuesta, qui està acusada d'una responsabilitat civil i no penal. Ha explicat que cobrava 1.600 euros al mes pel seu treball en un centre de transfusió i va demanar diversos préstecs per la compra d'una parcel·la i d'un habitatge que quasi sumaven la totalitat del seu salari.

Per este motiu, ha indicat que li va demanar a Cuesta que l'ajudara a fer front a la hipoteca, i este li ingressava mensualment diners en efectiu. També ha dit que li va haver de demanar diners a la seua germana per a saldar un deute, que esta li va donar en efectiu i s'ho va tornar "com va poder". Respecte a un compte que tenia en comú amb l'exgerent i en el qual es feien múltiples ingressos en efectiu, ha afirmat que ella no tenia targeta i que no sap res de la mateixa. A més, ha assenyalat que desconeixia que diferents viatges que va pagar el seu marit els va sufragar Emarsa: "Que jo sabera, no", ha postil·lat.

Amb estos tres acusats es donen per concloses les declaracions dels investigats i la vista es reprendrà el pròxim 6 de juny amb les testificals. El tribunal permet als acusats no assistir a estes sessions i únicament estaran obligats a comparéixer el dia de les conclusions i l'últim dia de juí per a fer ús del seu dret a l'última paraula.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento