Comunitat Valenciana

Compromís i Podem critiquen la jutgessa del metro mentre el PP defèn la independència de la justícia

  • VALÈNCIA, 24 (EUROPA PRESS)
Víctimes del metre en una ofrena floral
Víctimes del metre en una ofrena floral
EUROPA PRESS
Víctimes del metre en una ofrena floral

Els cinc grups parlamentaris han reaccionat este dimecres a la decisió d'arxivar la investigació judicial de l'accident de metro ocorregut a València en 2006 mostrant el seu respecte a les resolucions judicials i el suport a les víctimes, encara que des de Compromís i Podem han criticat la tasca desenvolupada per la jutgessa, a la qual han retret la "desídia" i "falta d'interés" mentre que el PP ha defès la independència judicial i ha rebutjat entrar en este tipus de valoracions.

Així mateix, el PSPV ha matisat que encara que respecta qualsevol resolució, no la compartix perquè creu que haurien d'haver-se practicat totes les proves demanades per les parts i Ciutadans s'ha mostrat sorprés que no es troben responsables penals amb tot el que han conegut els diputats en la comissió d'investigació sobre el sinistre en les Corts.

La magistrada del Jutjat d'Instrucció número 21 de València, Nieves Molina, ha decidit arxivar novament la investigació oberta per l'accident de la Línia 1 de Metrovalencia, ocorregut el 3 de juny de 2006, en el qual van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides, en descartar que existisquen responsables penals.

La diputada de Compromís en les Corts Isaura Navarro ha sigut la més contundent en les crítiques a l'actuació judicial, en assegurar que "les decisions judicials s'han de guanyar el respecte i en este cas no és així" perquè "des del principi hi ha hagut una falta de diligència per part de la jutgessa que ha portat este assumpte, que en el moment en què hauria d'haver estat a baix, on l'accident, se'n va anar a menjar a un bar de tapes amb el secretari i el metge forense, eixa és la trista realitat".

"Hi ha una jutge que no ha tingut interés a dur a terme una correcta investigació, ni tan sols protecció de les proves; per tant, ara tota la fe està posada en eixe recurs" que ha anunciat l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Julio (AVM3J) perquè de prosperar, ha dit, ja no hi hauria una reobertura, sinó la vista oral i "deixaríem arrere este mal tràngol que s'ha passat amb una mala investigació judicial".

També des de Podem la seua portaveu adjunta Fabiola Meco ha assenyalat que les resolucions judicials "han de respectar-se, però en este cas no necessàriament compartir-se", ja que hi ha hagut una "desídia judicial" i "hi ha proves, hi ha testimonis i material suficient com perquè hi haja un "juí just" i es determinen responsables penals de l'accident.

El diputat del PP Corts Rubén Ibáñez ha mostrat "màxim respecte" a les resolucions judicials i també "a la independència del poder judicial, que amb els mitjans que ha explicat, que han sigut tots, ha decidit arxivar este procediment".

"Em pareixeria una irresponsabilitat per la meua banda qüestionar la independència judicial o l'activitat de la juzgadora", ha agregat, per a recordar que els diputats no estan "per a endevinar ni per a jutjar el que uns altres fan".

La socialista Ana Barceló ha apuntat que "haurien de practicar-se totes les proves que demanen les parts" i "resoldre's bé la qüestió" i ha recordat en tot cas que la comissió parlamentària sobre el sinistre va determinar 13 responsables polítics de la gestió de l'accident "abans, durant i després", independentment que la justícia trobe o no responsabilitats penals.

Finalment, el diputat de Ciutadans Toni Subiela ha manifestat la "sorpresa" que els produïx que "no es troben responsables penals" en la investigació judicial sobre l'accident de metre de 2006 "amb el que ací vam conéixer en la comissió d'investigació" sobre el sinistre. "No queda més que recolzar en un nou dia més dur per a les víctimes i els familiars de les víctimes en este llarg procés que pareix que mai acaba", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento