Comunitat Valenciana

El Pla d'Acompanyament Lingüístic de la Generalitat preveu 'coaching', un telèfon de dubtes i cursos

  • El Pla d'Acompanyament Lingüístic al Personal de la Generalitat valenciana, engegat perquè els funcionaris autonòmics "siguen competents en les dues llengües oficials, valencià i castellà", i perquè la primera d'estes aconseguisca un "ús equitatiu" respecte a la segona, contempla oferir-los un 'coaching' lingüístic amb assessorament personalitzat en esta matèria i diagnòstic de necessitats, així com un telèfon de dubtes, cursos i una plataforma de documentació.
Treballadora de l'administració
Treballadora de l'administració
Europa Press
Treballadora de l'administració

Així ho ha indicat este dimarts el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, que ha presentat al costat de la directora de la Funció Pública, Eva Coscollá, esta iniciativa i l'Enquesta sobre l'Ús del Valencià en l'Administració de la Generalitat.

Trenzano ha ressaltat que este pla "s'engega per a garantir els drets de la ciutadania a comunicar-se i accedir a l'administració en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana, ara no garantits". Ha assenyalat que per eixa raó són "necessàries estes accions" i ha insistit que "l'objectiu" de l'administració de la Generalitat és "que els funcionaris siguen competents en les dues llengües oficials" de la Comunitat, tant en valencià com en castellà.

"Des dels forestals, als metges o els agents judicials", ha apuntat el responsable autonòmic. Les mesures contemplades en el pla garantiran l'aplicació progressiva del Decret d'Usos Institucionals i Administratius publicat este dimarts en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i que entrarà en vigor el 23 de novembre de 2017 coincidint amb la celebració del 34 aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià. "El pla arranca hui i esperem que el 23 de novembre estiga implementat ja", ha dit Trenzano.

A partir de les dades obtingudes en l'Enquesta sobre l'Ús del Valencià en l'Administració valenciana, el Consell estima que és "necessari acompanyar els empleats públics" i "engegar" documents com el pla "per a seure's al costat dels empleats" i potenciar l'ús del valencià. En este sentit, considera este acompanyament "una ferramenta imprescindible" per a aconseguir "l'autonomia lingüística personal".

L'enquesta indica que entre els funcionaris de la Generalitat hi ha "una significativa majoria qualificada" amb "competències més que suficients per a comunicar-se en valencià" però conclou que el 45% d'ells "podria parlar-lo i no ho fa" i que "el 32,4% podria escriure en valencià i tampoc ho fa". Igualment, del sondeig es desprèn que encara que el 57,3% del personal declara tindre capacitació per a parlar en valencià, solament el 12,3% de les comunicacions orals amb la ciutadania són en este llengua".

Per a l'elaboració del Pla d'Acompanyament Lingüístic al Personal de la Generalitat, com ha assenyalat Trenzano, s'ha tingut en compte que en les entrevistes realitzades per a elaborar l'enquesta els funcionaris han considerat que els instruments més útils per a aconseguir l'autonomia que es perseguix serien l'atenció telefònica per a resoldre dubtes, els xats, l'assessorament personalitzat i els models de documentació.

En este sentit, el pla busca "satisfer les necessitats de les persones amb més mancances" i al mateix temps "respondre les inquietuds d'aquelles altres que ja posseïxen una competència lingüística en valencià més sòlida". "És necessari activar la formació consolidada, dirigir-la i estendre-la", ha plantejat la Generalitat.

"BASE SUFICIENT"

Referent a açò, Eva Coscollá ha afirmat que es disposa entre els funcionaris autonòmics "d'una base suficient" i "d'una actitud receptiva" per a dur a terme esta tasca en favor del valencià. El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme ha explicat que el pla té cinc "pilars": repositori de documentació institucional i administrativa; formació lingüística i tècnica; atenció lingüística; 'coaching' lingüístic i les noves versions del Salt.

El primer dels pilars, 'Repositori de Documentació Institucional i Administrativa' contempla posar a la disposició dels funcionaris models documentals i publicacions institucionals amb una plataforma de plantilles que inclou pautes per a elaborar documents propis, amb indicacions teòriques sobre composició de documents -pautes de redacció, disseny i exemples reals- i un magatzem centralitzat de publicacions de la Generalitat.

A més, preveu facilitar glossaris temàtics amb vocabularis específics per a resoldre dubtes i criteris per a elaborar glossaris propis, així com ferramentes i recursos lingüístics amb una plataforma de recursos d'este tipus. El segon pilar planteja cursos específics a través de l'IVAP sobre llenguatge especialitzat administratiu, sanitari i jurídic; redacció en valencià de notes de premsa, actualització de coneixements de valencià i criteris lingüístics de l'administració de la Generalitat.

En este mateix apartat s'inclou comunicació eficaç en l'entorn laboral i personal, el valencià en les xarxes socials i les Tic, perfeccionament en l'atenció al públic, redacció de textos, introducció a la llengua de signes. En el segon pilar es contempla també l'actualització lingüística especialitzada i la formació tècnica.

ATENDRE CONSULTES I REFER EL SALT

En el tercer bloc, s'han inclòs consultes lingüístiques i un fitxer amb resolució de "consultes senzilles de manera ràpida i efectiva" a través d'un telèfon o un xat, resolució de "dubtes complexos" per mitjà del correu electrònic o formulari, i un fitxer de respostes a preguntes freqüents. En el quart bloc es contemplen tutories i auditories amb assessorament personalitzat, diagnòstic de necessitats i voluntariat lingüístic.

En l'últim pilar, dedicat al Salt, es preveu, com ha dit Trenzano, "refer" este programa i presentar dues versions. D'una banda, Salt.pro para personal de la Generalitat i, per un altre, el Salt. usu per a usuaris externs a l'administració que inclourà continguts gramaticals, diccionari i verbs i es podrà usar en tauletes, ordinador o telèfons mòbils.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento