Comunitat Valenciana

El Consell de Transparència denuncia falta de mitjans i d'independència orgànica

  • El president, Ricardo García Macho, reivindica una reforma "en profunditat" perquè este organisme es convertisca en un òrgan estatutari o en una administració independent".
  • Ha posat en valor el "gran sacrifici personal" dels membres i considera "insòlit" que els seus membres treballen en este organisme sense remuneració.
  • En 2016, este organisme va atendre 118 assumptes, va resoldre vuit informes i va dictar 25 resolucions.
Presentació de l'informe del Consell de Transparència
Presentació de l'informe del Consell de Transparència
EUROPA PRESS
Presentació de l'informe del Consell de Transparència

El president del Consell de Transparència, Ricardo García Macho, ha denunciat este dimarts la falta de mitjans i d'independència orgànica d'este consell, que actualment està adscrit a la Conselleria de Transparència de la Generalitat, i ha reivindicat una reforma "en profunditat" de la llei de 2015 elaborada pel PP -que "va ser feta precipitadament amb motius electorals"- perquè este organisme es convertisca en un òrgan estatutari o en una administració independent".

García Macho, que ha entregat en les Corts l'informe de 2016, ha lamentat que en este temps els "problemes bàsics" i "estructurals" amb què compta el Consell de Transparència, que va partir d'una situació "de gran precarietat", no s'hagen resolt encara. Al seu juí, "les reformes que s'han fet de la llei no han sigut les adequades", per la qual cosa "mentre no es duga a terme una reforma en profunditat de la llei nosaltres sempre tindrem una situació de certa precarietat", ha asseverat.

El president d'este organisme ha apuntat que l'oficina amb la qual compten -són cinc membres del Consell de Transparència i tres funcionaris de la Conselleria que donen suport en l'oficina- és "insuficient" donat que no hi ha especialistes en dret i accés a la informació ni en transparència. A més, ha assenyalat, els membres del consell no reben remuneració, per la qual cosa el treball que desenvolupen ho fan quan tenen temps.

"Venim i traiem paper, però el nostre treball fonamental és un altre, jo per exemple sóc professor d'universitat", ha precisat García Macho, qui ha posat en valor el "gran sacrifici personal" dels membres del Consell de Transparència i ha considerat "insòlit" que els seus membres treballen en este organisme sense remuneració. En este sentit, ha reconegut que els membres en diversos moments s'han plantejat dimitir per falta de mitjans.

El president d'esta entitat també ha plantejat si ha de ser un òrgan unipersonal o col·legiat o si la protecció de dades hauria de dependre del mateix, com a Andalusia o països com Gran Bretanya o Alemanya. Estes qüestions, ha indicat, han de resoldre's amb una reforma de la llei.

La classe política "mira cap a un altre costat"

"De moment la classe política mira en principi bastant cap a un altre costat", ha subratllat en ser preguntat pel treball de la Generalitat per a millorar la situació del Consell de Transparència, a través de la qual han entrat 118 assumptes en 2016 i 54 en 2017.

En 2016, este organisme va resoldre vuit informes i va dictar 25 resolucions, com la referida a la tesi doctoral de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps o amb la dació en pagament i la transparència dels bancs públics.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento