Jordi Garcés és investit doctor honoris causa per la UJI per les seues contribucions en les ciències socials
Jordi Garcés és investit doctor honoris causa per la UJI per les seues contribucions en les ciències socials UJI

L'acte ha sigut presidit pel rector, Vicent Climent; l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. També han assistit el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo; el rector de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Jesús Tadeo, i el rector de la Universitat de Burgos, Manuel Pérez.

El professor doctor Javier Sánchez García, catedràtic de Comercialització i Investigació de Mercats de la UJI, ha sigut l'encarregat de realitzar la laudatio de Jordi Garcés. Sánchez ha iniciat la seua intervenció destacant "els mèrits acadèmics i científics de Jordi Garcés, i els valors que, com a persona, han transcendit la seua activitat acadèmica i han honrat la institució on l'ha desenvolupat: l'Universitat".

Valors personals com "el seu humanisme, la seua inquietud intel·lectual, la seua constància i la seua solidaritat, que s'han reflectit en la seua activitat acadèmica i investigadora a través de la interdisciplinaritat, la innovació, l'excel·lència investigadora i la generositat en la transmissió dels seus coneixements científics", ha afegit.

El catedràtic de la UJI ha realitzat un repàs a la completa formació universitària de Garcés-Ferrer; ha abordat la seua faceta com a mestre i professor -ja que ha desenvolupat una activitat docent universitària continuada de 32 anys-; ha destacat la seua tasca al capdavant de l'Institut de Polítiques de Benestar Social -Polibienestar-; i ha explicat la vinculació del doctor amb l'activitat acadèmica i investigadora de la Universitat Jaume I, que es va consolidar a l'abril de 2012 en constituir-se una unitat associada a l'Institut Polibienestar vinculada al grup d'investigació IMK-Innovació en Màrqueting.

INTERNACIONALITAT

Javier Sánchez també ha posat en valor la internacionalitat de Jordi Garcés, que, entre molts altres mèrits, va ocupar entre 2014 i 2016 la Càtedra Príncep d'Astúries en l'Universitat de Georgetown.

Per la seua banda, Jordi Garcés ha iniciat el seu discurs agraint la seua investidura com a doctor honoris causa a la UJI. Garcés ha qualificat esta distinció com "un gran honor i un dels reconeixements més significatius de la meua vida acadèmica". En el seu discurs, que ha titulat 'Carta a les Ciències Socials: el coneixement interdisciplinari com a generador de la innovació social', ha defès que s'està arribant a una nova forma d'entendre l'universitat, la investigació i les polítiques públiques: la interdisciplinaritat.

"Una manera d'investigar i analitzar la realitat, des d'un punt de vista teòric, a través de la cerca de la unitat i integració del coneixement de diferents disciplines i, des d'una perspectiva pragmàtica, per a trobar solucions complexes a problemes, naturaleses i mons complexos", ha dit.

El nou doctor honoris causa ha afirmat que "la nostra societat requerix un canvi d'enfocament en l'anàlisi dels fenòmens, els individus i les institucions en les quals es troben immersos, un nou tipus de coneixement social que integre diferents disciplines, per mitjà de la interdisciplinaritat, una nova estratègia per a comprendre els fenòmens socials, que haurà de permetre una manera diferent de dissenyar i desenvolupar la investigació i de reorientar les polítiques públiques i la docència en l'Universitat".

Per a aconseguir-ho, Garcés ha llançat una proposta concreta: les ciències socials hauran de recuperar la seua funció social pactant amb les ciències tècniques la reflexió de la interdefinibilitat, per a compondre nous sistemes complexos sociotècnics i reformulant així la concepció pràctica de les ciències socials.

DIÀLEG SINCER

Finalment, el rector de la UJI, Vicent Climent, ha iniciat la seua intervenció destacant "l'inestimable esforç del professor Jordi Garcés per a poder establir un diàleg sincer, col·laboratiu, entre diferents àmbits del saber, creant un nou coneixement a partir de la intersecció de diferents camps".

"En la seua brillant lliçó de hui, el nostre doctor Garcés ens ha deixat molt clar qual és l'element clau del nou paradigma del coneixement i de la innovació, fonaments de qualsevol progrés, i que no és un altre que la interacció entre diferents disciplines, entre camps del saber diferents", ha apuntat Climent, qui ha afegit que "no pot haver-hi una ciència més important que una altra, no podem continuar treballant amb compartiments estancs".

El rector també ha indicat que el professor Garcés és un expert en el camp de les polítiques públiques i, especialment, de les polítiques públiques de benestar, i com molt bé ha evidenciat en molts dels seus treballs, els diners destinats a benestar no són mai una despesa, sinó una inversió social, un capital que té sempre un retorn major del que suposa el desemborsament inicial".

Consulta aquí más noticias de Castelló.