Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana té 7,5 metges de família per cada 10.000 habitants, per davall de la mitjana nacional

  • La Comunitat Valenciana compta amb 7,5 metges per cada 10.000 habitants, per davall de la mitjana nacional que es va situar amb una ràtio de 7,6 i molt inferior a la dels països de la Unió Europea que se situa en 9,7 facultatius, segons dades de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC).

D'esta manera, la semFYC reclama 4.500 metges d'Atenció Primària més perquè la sanitat espanyola s'acoste a la ràtio de professionals que tenen els països de la Unió Europea, que se situa en 9,7 facultatius per cada 10.000 habitants, lluny dels 7,6 que té Espanya.

"Necessitem comptar amb un metge de família més per cada 10.000 habitants", ha assenyalat el president d'esta societat científica, Salvador Tranche, que amb motiu del Dia de la Medicina de Família ha activat una campanya per a reclamar a les Administracions Públiques equiparar l'Atenció Primària a Espanya a la mitjana europea.

De fet, actualment Castella i Lleó és l'única comunitat que supera la ràtio europea de metges de família, amb 11 professionals per cada 10.000 habitants, seguida d'Aragó (8,8), Extremadura (8,8), La Rioja (8,3), Galícia (8,2), Navarra (8), Cantàbria, País Basc i Castella-la Manxa (les tres amb 7,8), Múrcia (7,7) i Canàries (7,6).

Ja per davall de la mitjana nacional se situen la Comunitat Valenciana (7,5), Astúries (7,3), Andalusia i Catalunya (7,2), Madrid (6,8), Balears, Ceuta i Melilla (les tres amb 6,3).

La semFYC estima que a Espanya hi ha uns 34.900 metges d'Atenció Primària, entre els quals estarien uns 28.500 metges de família i 6.400 pediatres, encara que calculen que un 30% d'estos podrien ser metges de família als quals se'ls ha assignat una plaça de Pediatria.

De fet, segons recorden, en altres països europeus els especialistes en Pediatria desenvolupen la seua activitat en l'àmbit hospitalari i són els especialistes en medicina de família i comunitària els qui cobrixen l'Atenció Primària per a totes les edats.

Amb l'increment de professionals que reclamen la semFYC considera que suposaria una millora en termes de cost-eficiència. A més, és una xifra "raonable i assumible per les Administracions competents", ha assegurat Tranche.

Segons este expert, "com més gran continuïtat té la medicina de família en l'assistència als ciutadans, es registren menys aguditzacions i complicacions i, per tant, es requerixen un menor volum d'intervencions sobre processos aguts mitjançant l'assistència hospitalària".

En 2014 la despesa hospitalària significa el 61,4% de la despesa en sanitat, mentre que l'Atenció Primària va suposar només el 14,6%, per la qual cosa "un reequilibri d'esta proporció significaria millorar l'eficiència integral del sistema", ha sentenciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento