Generalitat i alcaldes presentaran Foment un pla amb els accessos necessaris després de la liberalització de l'AP-7
Generalitat i alcaldes presentaran Foment un pla amb els accessos necessaris després de la liberalització de l'AP-7 EUROPA PRESS

La Generalitat Valenciana treballa en la redacció d'un pla consensuat amb alcaldes de diversos municipis de la Comunitat per a presentar el Ministeri de Foment una "estratègia conjunta" a abordar després de la liberalització de l'AP-7 a la fi de 2019. Este full de ruta arreplegarà les "connexions que faran falta en el futur" en els municipis pels quals travessa l'autopista del Mediterrani i establirà aquells accessos que "deixaran de fer falta".

"No contemplem acceptar cap peatge en l'ombra en l'AP-7", ha advertit la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Mª José Salvador, en la presentació de l'estratègia este dijous al costat d'una vintena d'alcaldes valencians, després d'una reunió conjunta per a abordar la situació de l'autopista al seu pas per la Comunitat, el tram Tarragona-Alacant.

La seua concessió a l'empresa Albertis finalitza el 31 de desembre de 2019 i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ja va avançar que el Govern no prorrogarà el contracte, encara que no va confirmar si l'explotarà directament l'Estat o es tornarà a licitar la seua gestió.

Salvador ha criticat sobre este tema "l'actitud bastant passiva" i la "inexistent planificació de Foment a sol dos anys que vença la concessió". Per açò, la Generalitat ha assumit la responsabilitat de l'estratègia conjunta que presentarà el Ministeri després de consensuar-la amb els ajuntaments afectats.

El document es troba "a punt de finalitzar" i els treballs es van iniciar després que el president Ximo Puig incloguera a la fi de 2016 l'AP-7 entre les "manques" de la Comunitat en l'Agenda Valenciana d'Infraestructures.

Esta iniciativa està oberta a l'adhesió de més alcaldes i s'ha marcat com a objectiu "vertebrar el territori de nord a sud, com el Corredor Mediterrani, i prendre decisions sobre les connexions que faran falta en el futur".

Així, tractarà de "resoldre circumval·lacions, variants i finalitzacions com la CV-110 de Castelló", qüestions que, per a la consellera "haurien d'estar ja plantejades: què fem amb esta infraestructura?".

"CONTUNDÈNCIA" A FOMENT

En qualsevol cas, Salvador ha recalcat que la Generalitat es mantindrà en la defensa de la liberalització i gratuïtat de l'AP-7, ha recordat les resolucions "unànimes" de les Corts i ha apel·lat a la necessària "claredat i contundència" en la postura que presentaran Consell i ajuntaments a Foment.

Al costat d'este pla, la responsable de Vertebració ha avançat la intenció del Govern d'abordar esta qüestió en una gran cimera amb alcaldes i agents econòmics, socials i acadèmics, per a així "mostrar unitat". "Igual que amb el Corredor, amb l'AP-7 s'ha aconseguit una cosa tan difícil com el consens", ha asseverat.

"EN EL CALAIX DEL SOMNI DELS JUSTS"

Preguntada per si la Generalitat podria sumar el suport d'altres autonomies en esta qüestió, Salvador ha advocat per "començar per casa", atés que es tracta del tram de l'autopista que travessa la regió i no succeïx com el Corredor que "transcendix la Comunitat", encara que ha insistit que "ja és un repte important".

I sobre si el Consell plantejarà incloure noves eixides en l'AP-7, ha reiterat que "faran falta les unes i les altres deixaran de fer falta perquè estan en un calaix dormint des de fa molt temps el somni dels justs".

SUPORT D'AJUNTAMENTS AL CONSELL

En la trobada han pres la paraula els alcaldes de Castelló, Amparo Marco; Gandia (València), Diana Morant; i Xàbia (Alacant), José Chulbi, en representació dels ajuntaments que recolzen l'estratègia.

Marque ha agraït que l'AP-7 estiga en l'agenda del Consell, l'ha definit com "una necessitat per al futur dels ciutadans" i ha mostrat tot el suport de l'Ajuntament castellonenc a la iniciativa: "Hem deixat en mans de la Conselleria la batuta de les accions més convenients".

La de Gandia ha afegit la importància de la infraestructura per al sector empresarial. "Empreses com Dulcesol romanen a Gandia per una qüestió de romanticisme", ha il·lustrat, davant els trajectes que han de realitzar per la falta de connexió.

Com a representant dels municipis alacantins afectats, l'alcalde de Xàbia ha assegurat que "la sensació es multiplica a Alacant perquè l'AP-7 és l'única via d'eixida". "Ens sentim igual des de lluny de València i Alacant quan hauríem d'estar igual d'a prop", ha lamentat.

"DECISIÓ VALENTA"

Finalment, el primer edil d'Altea (Alacant), Jaume Linares, ha incidit en la importància de l'autopista per al turisme, "el punt fort de la Comunitat", i ha reconegut la "decisió valenta" de la Conselleria en mostrar "fermesa" i "no deixar passar l'oportunitat de la liberalització".

Consulta aquí más noticias de València.