Comunitat Valenciana

Miquel Domínguez tensa la comissió sobre Fira València i la qualifica de "paripé"

  • L'ex edil ha assegurat no saber per què havia acudit si la Fiscalia havia arxivat el cas i ha remarcat que "el que es va aprovar, fou amb informes favorables".
  • "Estan acostumats que la gent vinga molt moderada, mansa, però la gent té dret a dir el que vulga", ha declarat durant una de les seues intervencions.
  • Segons Domínguez, "tothom pensava que era una necessitat per a no quedar despenjats a nivell internacional".
Miquel Domínguez en una imatge d'arxiu
Miquel Domínguez en una imatge d'arxiu
Europa Press
Miquel Domínguez en una imatge d'arxiu

L'exregidor de l'Ajuntament de València i actual diputat en les Corts Miquel Domínguez, ha protagonitzat este dijous una tensa sessió de la comissió d'investigació sobre la gestió de Fira València amb repetits retrets als grups per haver-lo citat en el que considera "un paripé". "No tenien dret, falta de respecte és citar-me a mi, com a membre de l'ajuntament no tenia per què estar ací", ha reiterat.

Domínguez, que ha acudit com a membre del comité executiu quan ostentava la Regidoria d'Urbanisme -va acabar l'any 2003- ha sigut preguntat pels grups per quina era la seua funció en este òrgan, pel projecte d'ampliació, el cost de la qual va passar dels 300 milions previstos inicialment a un desemborsament final de 1.000, així com per si va rebre algun tipus de pressió per a donar el vistiplau al projecte.

Des d'un primer moment la comissió s'ha convertit en una esbroncada pel temps, en un primer moment entre Domínguez i el diputat de Podem David Torres, a qui ha acusat d'interrompre'l, i este ha replicat que es donava per contestat i volia utilitzar la resta del seu temps per a repreguntar.

Domínguez ha demanat aleshores temps per a poder fer valoracions i ha llançat la seua primera crítica: "Açò em pareix un paripé, però si no em deixen ni aplicar-ho...". La presidenta de la comissió, la parlamentària de Ciutadans Rosa García, li ha demanat respecte a la tasca que realitzen els diputats i l'ha avisat per primera vegada. Aleshores, l'exedil ha preguntat quantes vegades se li podia avisar, una reacció que ha fet que alguns membres de la comissió li recriminaren eixa "falta de respecte".

"Falta de respecte és citar-me a mi, no tenien dret, com a membre de l'ajuntament no tenia per què estar ací, açò sí és una falta de respecte, que facen el paripé este", ha dit, per a ressaltar que ha acudit "per deferència" a la casa.

A més, els ha avisat que estan acostumats a què acudisquen a la comissió persones que arriben "assustadetes" però ell, com a responsable polític, no ho està, i ha volgut deixar patent que "no hi ha dret" que s'indague en un tema que va ocórrer fa 18 anys -en relació al projecte d'ampliació- i més encara quan Fiscalia ha arxivat el cas.

En un moment donat, en ser preguntat sobre si algú va advertir en el seu moment que l'ampliació no era necessària, Miquel Domínguez ha assegurat que no perquè aleshores "la visió és que era súper necessari i tots els grups ho tenien clar", això sí, "menys Podem, que no existia", com tampoc Ciutadans. "I no entenc com Cs està presidint la comissió", ha postil·lat.

"Acostumats a gent mansa"

Esta declaració ha provocat el rebuig de la presidenta, que ha considerat que es tractava d'un insult" cap a la seua persona i li ha demanat que fóra "l'última vegada que fa una manifestació en estos termes". En este punt, el diputat socialista David Cerdán ha abandonat la sala.

La socialista Savina Escrich ha volgut mostrar el seu suport a la presidenta de la comissió i ha lamentat l'actitud "altiva" de Domínguez, qui finalment ha demanat perdó si en algun moment ha faltat a algú al respecte, encara que ha admés que no li molesta que li diguen això, per a insistir: "Estan acostumats que la gent vinga molt moderada, mansa, però la gent té dret a dir el que vulga, pareix que ací vinguen a una espècie de Tribunal de la Inquisició".

"M'estranya molt que esta comissió seguisca viva una vegada el fiscal ha dit que no hi ha res", ha reiterat davant els grups, que li han recordat que en este àmbit es tracta de trobar possibles responsabilitats polítiques, no judicials.

Confiança en els tècnics

Entrant en matèria, Domínguez ha explicat que va entrar en el comité executiu de Fira València a proposta de l'exalcaldessa Rita Barberá en la seua qualitat de responsable d'Urbanisme per a ser el nexe de comunicació entre l'Ajuntament i la Fira a l'efecte de llicències i tràmits administratius.

Ha assenyalat que donava per bo el que els tècnics presentaven, això sí prèvia revisió, perquè en cas contrari no es donaven llicències, i ha insistit que hi havia tècnics que portaven els projectes, els explicaven i es donava per bo "quasi el 100%, per no dir el 100%" perquè tot estava documentat i es plantejava de manera legal i estructurada. "El que es va aprovar, fou amb informes favorables de tots els que havien d'informar", ha remarcat.

Domínguez ha afirmat que tenia confiança plena en els tècnics i que l'única directriu que va rebre va ser l'encàrrec d'acudir per a ajudar la tramitació, fer de "nexe d'unió" entre Fira València i Ajuntament. "Jo no estava dirigint la fira, més no es", ha dit.

L'ampliació, considerada una prioritat

Ha considerat que és "una falta de respecte" dir que els membres del comité anaven a les reunions a "pegar la cabotà", a assentir sense més" i ha incidit que no recorda que ningú en aquell moment es posicionara en contra de l'ampliació del recinte firal, sinó que "tothom pensava que era una necessitat per a no quedar despenjats a nivell internacional. "En cap moment, ni ací ni en cap lloc, va haver-hi pressions", ha asseverat.

També ha negat que tinguera una targeta per a despeses, ha explicat que es cobraven dietes per assistència a les reunions i ha volgut recalcar que "no estava per a controlar les obres", sinó que la documentació l'aportaven els tècnics i ell estava allí per a saber "què s'estava plantejant" de cara als procediments administratius".

La compareixença ha conclòs amb les acusacions per part de Compromís al PP de desplegar una "tàctica de verduleria" per a promoure l'esbroncada en els debats, al que els 'populars' no han volgut respondre, encara que sí han criticat la "falta de rigor i serietat" en la comissió quan "el tècnic més important és el fiscal anticorrupció" i ha arxivat el cas.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento