Comunitat Valenciana

El Consell manté el Protocol de defensa contra el ciberatac i restablirà este dilluns l'enviament d'arxius

  • La Generalitat valenciana manté el Protocol de defensa contra el ciberatac, que fins al moment no ha aconseguit infectar els equips, i preveu restablir este dilluns l'enviament i recepció d'arxius adjunts en els correus electrònics, segons ha informat el Consell en un comunicat.
Sala d'ordinadors
Sala d'ordinadors
CEDIDA
Sala d'ordinadors

El director general de Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions, Vicente Aguiló, s'ha reunit este diumenge amb els integrants del gabinet de crisi constituït el divendres per tècnics de la direcció general i del Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) en tindre's coneixement del ciberatac mundial mitjançant el virus Wanna Cry del tipus "ransomware", que provoca el segrest de dades.

Fins al moment, els ciberespecialistes de la Generalitat han aconseguit blindar els sistemes de l'Administració autonòmica del codi maliciós, que no ha aconseguit infectar els equips, segons les mateixes fonts.

Després de la trobada, Aguiló ha subratllat el fet que les mesures extraordinàries establides per la Generalitat estan "fent efecte", si bé ha recalcat la importància d'actuar "amb prudència", tal com li han transmès els tècnics de seguretat informàtica.

Per açò, es manté el Protocol de defensa contra el ciberatac si bé, en paral·lel, el gabinet de crisi està planificant les actuacions amb l'objectiu de minimitzar l'impacte en els servicis de la Generalitat.

En este sentit, es preveu restablirà des d'este dilluns l'enviament i recepció d'arxius adjunts en els correus electrònics. Durant l'incident, podia utilitzar-se el correu electrònic però no enviar-se ni rebre arxius adjunts, ja que este era la via d'infecció.

A més, s'entrarà en la Fase 2, consistent en l'actualització del "programari" dels milers d'ordinadors de l'Administració valenciana per a instal·lar els pegats creats per Microsoft i empreses de ciberseguretat amb la finalitat dels equips no siguen vulnerables a l'atac.

Segons ha explicat el màxim responsable de la seguretat informàtica de la Generalitat, les restriccions preventives aniran alçant-se a partir del dilluns escalonadament després de la verificació que els nivells de risc són mínims.

Els tècnics han treballat tot el cap de setmana per a mantindre a la Generalitat lliure d'afectació davant el ciberatac, romanent en contacte amb el Centre Criptològic Nacional, dependent del Central Nacional d'Intel·ligència (CNI).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento