Comunitat Valenciana

El Consell regula l'ús administratiu i institucional de valencià i castellà per a "garantir" drets lingüístics

  • El ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials de la Generalitat, el valencià i el castellà, amb l'objectiu de "garantir" els drets lingüístics dels ciutadans, reconeguts en l'Estatut d'Autonomia i en la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'Ús i Ensenyament del Valencià.
Maria José Salvador y Mónica Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno.
Maria José Salvador y Mónica Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno.
EUROPA PRESS
Maria José Salvador y Mónica Oltra en la rueda de prensa posterior al pleno.

El decret, que entrarà en vigor als sis mesos de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV), establix que el valencià és la llengua pròpia de l'Administració de la Generalitat, sense que això supose cap limitació respecte de l'altra llengua oficial, i que la seua normativa lingüística és l'establida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i pels criteris lingüístics de l'Administració.

Pel que fa a la imatge institucional, els elements d'identitat corporativa es redactaran en valencià, mentre que la retolació informativa es farà en valencià al territori de predomini lingüístic valencià, i en castellà al de predomini castellà -les zones de predomini lingüístic les fixa la llei-, on es podrà fer, a més en valencià.

Quant als usos interns, les actuacions administratives internes es redactaran en valencià, el material d'ofimàtica s'adaptarà, si és possible, perquè funcione en valencià, mentre que el programari elaborat o encarregat per l'administració es crearà en valencià. Al voltant d'este tema, la vicepresidenta, Mónica Oltra, ha explicat en roda de premsa que estes qüestions no suposaran un cost afegit per a l'Administració.

En les relacions amb la ciutadania, les notificacions i comunicacions es realitzaran en valencià, quan es remeta a residents en territoris de predomini lingüístic valencià, i també en castellà quan ho sol·licite el destinatari.

Per a l'àmbit de predomini castellà, es redactaran en valencià i castellà, i per als destinataris de fora de la Comunitat Valenciana es redactaran en castellà, llevat que es tracte de comunitats pertanyents al mateix àmbit lingüístic.

ATENCIÓ Al PÚBLIC

En relació a l'atenció al públic, el personal d'atenció al públic iniciarà en valencià la comunicació. "Quan un ha d'atendre al públic, ha de poder fer-ho en la llengua que l'usuari té dret a usar", ha destacat Oltra, qui ha apuntat que es tracta d'iniciar la conversa amb un 'bon dia', per la qual cosa no es tracta de "saber-se la fórmula de la Coca Cola".

A més, els sistemes telefònics o telemàtics automàtics tindran el valencià com a primera llengua. En les publicacions i publicitat, els fullets, cartells i avisos es redactaran, almenys, en valencià, igual que la publicitat institucional i les publicacions periòdiques de l'Administració tindran el valencià com a llengua d'ús normal.

Pel que fa a Internet, intranet i xarxes socials, els continguts de l'Administració es podran consultar, almenys, en valencià i castellà.

CONTRACTES I CONVENIS

En els contractes es procurarà que els contractistes utilitzen el valencià en els béns i servicis objecte del contracte, i així es farà constar en els corresponents plecs de clàusules.

Els estudis, projectes o treballs encarregats per l'Administració s'entregaran, almenys, en valencià i els documents contractuals es redactaran en valencià, i també en castellà si ho sol·licita l'altra part.

En els convenis, els subscrits amb persones de l'àmbit territorial de predomini valencià, o en comunitats del mateix àmbit lingüístic, es redactaran en valencià. En la resta de convenis es redactaran, almenys, en valencià. Així mateix, en les escriptures públiques atorgades per l'Administració de la Generalitat es redactaran en valencià i, si se

sol·licita per l'altra part, també en castellà.

RELACIONS INSTITUCIONALS

Respecte a les relacions institucionals, les comunicacions amb institucions estatutàries es realitzaran en valencià. Amb entitats locals valencianes, es farà en valencià, en l'àmbit de predomini valencià, i en valencià i castellà en l'àmbit de predomini castellà.

Amb la resta d'administracions amb seu a la Comunitat Valenciana es farà en valencià, incloent l'Administració de Justícia. I amb altres administracions públiques es farà en valencià i castellà, llevat que siguen per a comunitats del mateix àmbit lingüístic.

Finalment, s'establix que en les intervencions públiques que realitzen les autoritats i alts càrrecs es procurarà usar el valencià. No obstant això, Oltra ha precisat que els alts càrrecs que no sàpien valencià "no poden". "Procuraran aquells que puguen, el que no, doncs no".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento