Un exsubdirector de l'IVAM diu que Ciscar no li feia imposicions i nega irregularitats en contractes de 'Quaderns'

  • Juan Bría, exsubdirector de Gestió Interna de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), ha afirmat davant la jutgessa que la que va ser directora de la institució cultural Consuelo Ciscar no li realitzava "imposicions" de cap tipus i ha negat qualsevol classe d'irregularitat en la contractació de la revista 'Quaderns de l'IVAM', segons ha pogut saber Europa Press de fonts coneixedores del procediment.
Ciutat de la Justícia de València
Ciutat de la Justícia de València
EUROPA PRESS

Bría s'ha pronunciat així en la seua declaració, en qualitat d'investigat, davant la jutgessa que instruïx presumptes irregularitats en el museu durant l'època de Consuelo Ciscar.

L'acusat ha respost únicament les preguntes formulades per la jutgessa, el fiscal i l'Advocacia de la Generalitat i s'ha limitat a explicar els procediments de contractació de publicacions. En la causa es qüestiona la contractació dels servicis d'edició dels 20 nombres de la revesta 'Quaderns', amb un cost de 2,3 milions d'euros, on presumptament va haver-hi fraccionament i adjudicació directa a una mercantil.

Sobre este tema, l'exsubdirector ha defès que es va decidir adjudicar este servici a una empresa en concret perquè es volia arribar a un públic determinat amb una qualitat delimitada i este objectiu no ho facilitaven totes les mercantils, ha exposat. Ha defès que no es va realitzar res de manera il·legal i que els contractes obeïen a uns servicis de qualitat.

D'altra banda, Bría ha assegurat que Consuelo Ciscar no li imposava res en el seu treball ni li donava ordes concretes que anaren contra el seu criteri, han explicat les mateixes fonts a Europa Press.

Està previst que divendres que ve, dia 12, comparega també en el jutjat el tècnic d'acció exterior, Jorge García Vallés; mentre que la setmana vinent serà el torn de l'exsubdirector de Publicacions de l'IVAM, Norberto Martínez.

ELS INVESTIGATS

En esta causa hi ha 10 investigats: Bría; Vallés; Martínez; Ciscar; el seu fill, Rablaci; l'exsubdirector d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; l'exsubdirectora tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com l'assistenta personal de Ciscar en viatges; i María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en el museu.

La causa va nàixer al juliol de 2015 després d'una denúncia de la Fiscalia i s'investiga l'ús dels mitjans del museu per a la promoció artística del fill de Ciscar, a més de suposades irregularitats en l'adquisició d'obres d'art i en la contractació de publicacions pels quals s'haurien pagat importants sobrecostos.

En concret, un informe policial incorporat a la causa contempla que Ciscar va utilitzar quatre treballadors del museu per a promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista. Funcionaven a manera d'una "estructura piramidal organitzada", assenyalava l'escrit.

Es tracta, segons la Policia, de Norberto Martínez; María Ángeles Valiente, Jorge García; i Raquel Gutiérrez. Cadascuna d'estes persones "tenia una funció i jerarquia ben definides, sent les seues accions reiterades en el temps a mesura que s'organitzava una nova exposició en l'estranger".

Davant estos fets, entre els anys 2008 i 2011, Ciscar "hauria dirigit a este grup organitzat de persones que, a l'empara de l'IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill".

Per la seua banda, Rablaci -fill també de l'exconseller 'popular' de Solidaritat de la Generalitat Rafael Blasco, actualment a la presó pel frau en les ajudes a la cooperació- era "coneixedor" que personal de l'IVAM, a les ordes de la seua mare, participava "activament" en la gestió i elaboració de les seues exposicions en l'estranger així com del seu currículum vitae.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento