Comunitat Valenciana

Un exalt càrrec admet una "gratificació" de 400.000€ per pujar preus de llots en Emarsa

  • L'excap d'Explotacions d'EPSAR, Ignacio Bernácer, ha explicat que els diners li arribaven en sobres d'entre 2.000 i 5.000 euros al seu despatx.
  • Bernácer, que diu que es va equivocar acceptant, va realitzar diversos estudis i va fixar un preu de 30 euros per tona de llots en lloc dels sis que s'estaven pagant.
  • En aquesta peça principal d'Emarsa s'investiga un suposat desfalc de més de 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo (València).
Juí Emarsa
Juí Emarsa
Europa Press
Juí Emarsa

L'excap d'Explotacions de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), Ignacio Bernácer, ha reconegut que es va portar una "gratificació" de 400.000 euros per incrementar les partides de llots en Emarsa i ha explicat que els diners li arribaven en sobres al seu despatx. Li'ls l'entregava l'exgerent de l'entitat, Esteban Cuesta.

Bernácer s'ha pronunciat així en la seua declaració en la cinquena sessió del juí per la peça principal del cas Emarsa, procediment en el qual s'ha investigat un suposat desfalc de més de 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo (València). A l'inici de la vista, l'exgerent, Esteban Cuesta, ha hagut d'eixir perquè se li practicara un examen forense.

L'acusat ha explicat que al març de 2005, el seu cap, José Juan Morenilla, li va demanar que fera un pla per a incrementar el finançament d'Emarsa perquè la planta de Pinedo "tenia molts problemes econòmics". Així, va realitzar diversos estudis i va fixar un preu de 30 euros per tona de llots en lloc dels sis que s'estaven pagant.

Com a recompensa, ha exposat que Morenilla li va cridar el seu despatx i li va dir que l'havia visitat Cuesta i li havia oferit una "gratificació" per l'increment en el finançament. "Eixos diners que m'anaven a donar procedirien de la partida dels llots", ha exposat. "Era la primera vegada que em feien un oferiment així", ha dit.

Ha indicat que Morenilla també es va portar diners per esta gestió. "A mi em va xocar, però no m'ho vaig plantejar. Em vaig equivocar. Havia d'haver dit que no, però en eixe moment pensava que em podia vindre bé", ha explicat al tribunal. "Em van donar 400.000 euros", ha dit, i els diners li arribaven en sobres que portaven "entre 2.000 i 5.000 euros", ha exposat.

Adolfo Polo i els llots

Prèviament a Bernácer ha prestat declaració davant el tribunal l'excap d'area mediambiental en Emarsa, Adolfo Polo, qui ha manifestat que va començar a treballar en Emarsa com a operador de control fins que amb l'arribada de l'exgerent, Esteban Cuesta, se li va ascendir a cap. S'encarregava dels tractaments dels llots i de la jardineria.

L'acusat, qui s'ha desvinculat de la facturació i de les decisions importants, ha explicat que en un moment donat, Cuesta li va traslladar que l'Epsar s'anava a encarregar de la gestió dels llots i que ell s'encarregaria de supervisar eixos treballs. Va ser en eixe moment quan va conéixer l'empresari escapolit Jorge Ignacio Roca. "Es va presentar una persona. Em va indicar que era Roca, l'empresa contractada per Emarsa per als llots, i em va dir que si tenia algun problema tècnic, que li ho indicara a ell i poc més".

Així, ha asseverat que ell no va veure personal ni cap documentació de Roca. De fet, ell supervisava els treballs realitzats per una altra empresa. "A Roca no vaig tornar a veure'l mai. Algun contacte telefònic preguntant-me si la relació amb l'empresa de llots era correcta. Jo li deia que tot correcte i que no tenia cap problema", ha manifestat.

Encara sent cap d'Emarsa, ha explicat que en 2009 va decidir associar-se amb un altre acusat, José Luis Sena, per a crear una empresa perquè tenien por a quedar-se sense treball en l'entitat. Així, van constituir Iris Tractaments, empresa que realitza treballs per a Notec i que després esta última facturava a Emarsa.

En este punt, se li ha preguntat si era conscient que Notec cobrava a Emarsa 42 euros la tona de llot enfront dels 18 que li passaven ells, i ha respost que "no, en cap cas". "Pensava que eren 21 o 22 euros. Jo preguntava a Sena si era tot legal i em deia que sí", ha asseverat. Malgrat este increment de Notec, l'acusat ha assegurat que l'únic treball que feia esta empresa era informes, però el treball de camp no.

En este sentit, a l'acusat se li ha interpel·lat si sabia que Notec va cobrar a Emarsa quatre milions d'euros per este servici malgrat que el cost que va suposar per a Iris ascendia a 900.000 euros, i ha manifestat que "no". Ha afirmat que esta diferència de diners "no té explicació". "No sabia que facturava 42 euros la tona. Ho vaig saber en la instrucció", ha defés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento