Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana registra 200 concursos de creditors de famílies i empreses en el primer trimestre de l'any

  • Les famílies i empreses que es van declarar en concurs de creditors (suspensió de pagaments i fallides) davant la impossibilitat d'afrontar els seus pagaments i deutes es van situar a la Comunitat Valenciana en el primer trimestre de l'any en 200, un 3,4% menys en relació amb el mateix període de 2016, segons l'Estadística de Procediment Concursal de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicada este dimarts.

Amb estes xifres, la Comunitat se situa en segona posició respecte al nombre de procediments, solament per darrere de Catalunya, que va sumar 287, i per davant de Madrid, amb 192.

En concret, les famílies que es van declarar el concurs de creditors a la Comunitat Valenciana han sigut 44, mentre que les empreses concursades van aconseguir les 156. D'estes, un total de 139 eren societats limitades; 10, societats anònimes; 5, persones físiques amb activitat empresarial i 2 amb una altra naturalesa jurídica.

Pel que fa a les dades nacionals, a Espanya els concursos van augmentar un 3,9% en el primer trimestre de l'any en relació al mateix període de 2016, fins a sumar 1.319.

Les famílies que es van declarar en concurs de creditors van ascendir a 263, la qual cosa suposa un increment del 42,9% respecte al mateix trimestre de 2016, mentre que les empreses concursades van baixar un 2,7%, fins a sumar 1.056 procediments de fallida.

En taxa intertrimestral (primer trimestre de l'any sobre quart trimestre de 2016), el nombre de deutors concursats va augmentar un 0,8%, trencant la ratxa de descensos que s'havia registrat en este trimestre des de 2014. Este increment trimestral és conseqüència del repunt en un 31,5% en el nombre de famílies declarades en concurs, ja que les empreses concursades van baixar un 4,8% en relació al trimestre anterior.

De les 1.056 empreses que van entrar en concurs en el primer trimestre, 118 eren societats anònimes, amb un descens interanual del 0,8%, mentre que 842 eren societats limitades, un 4% menys que en el primer trimestre de 2016.

Les persones físiques amb activitat empresarial van elevar els processos concursals un 38,3% en taxa interanual, fins a totalitzar 65, i els van incrementar un 10,2% respecte al trimestre anterior.

Durant el primer trimestre, els concursos voluntaris van pujar un 3,7% en relació al mateix període de 2016, fins a sumar 1.213, mentre que els concursos necessaris van avançar un 7,1%, amb un total de 106 processos.

Per classe de procediment, els concursos ordinaris van augmentar un 5% en taxa interanual i els abreujats, un 3,8%, fins el 190 i 1.129 processos, respectivament.

COMERÇ, SECTOR AMB MÉS EMPRESES EN CONCURS

El 19% de les empreses que van entrar en concurs entre gener i març tenien com activitat principal el comerç (201 concursos), mentre que el 16,4% es dedicava a la resta de servicis (173 empreses concursades) i el 16% a la construcció (169). Així, més de la mitat d'empreses declarades en concurs durant el primer trimestre pertanyia a estos sectors.

Així mateix, l'estadística reflectix que el 56,3% de les empreses concursades té menys de sis assalariats, i dins d'elles, el 33,8% no té treballadors al seu càrrec. El 22,5% de les empreses concursades té una antiguitat de 20 o més anys, mentre que el 16,5% es van fundar quatre anys arrere o menys.

Segons l'INE, el 24,1% de les empreses concursades de menys de quatre anys d'antiguitat operaven en el sector del comerç, mentre que el 55% de les quals tenien 20 o més anys d'antiguitat es dedicaven a la indústria i energia i al comerç.

El 38% de les empreses concursades en el primer trimestre es van concentrar en el tram més baix de volum de negoci (fins el 250.000 euros) i eren principalment societats limitades.

CATALUNYA, COMUNITAT VALENCIANA I MADRID, AL CAPDAVANT DELS CONCURSOS

Per autonomies, Catalunya, Comunitat Valenciana i Madrid van ser les comunitats amb major nombre de declaracions de concurs en el primer trimestre, atés que van acaparar la mitat del total de procediments. En concret, Catalunya va sumar 287 concursos, Comunitat Valenciana va registrar 200 i Madrid, 192.

Les regions amb menys suspensions de pagaments en el primer trimestre van ser La Rioja (4), Navarra (12), i Cantàbria i Extremadura, les dos amb 19.

La comunitat que més va retallar el seu nombre de deutors concursats durant el primer trimestre va ser Canàries, amb un descens interanual del 60,3%, fins el 25 procediments. Per contra, Múrcia va ser la regió que més els va incrementar, en multiplicar per més de dos la xifra del primer trimestre de 2016, sumant en total 48 concursos.

Amb l'entrada en vigor de la Llei Concursal l'1 de setembre de 2004, l'INE va substituir l'antiga estadística de suspensions de pagaments i declaracions de fallida per la de procediment concursal, reemplaçant els conceptes jurídics de suspensió de pagaments i declaració de fallida pel de concurs de creditors, denominant-se deutors concursats a les entitats sotmeses a este procés.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento