TSJCV emplaça els condemnats per Fitur, entre ells els capitosts i Martínez, al TS per veure els seus recursos

  • El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha emplaçat els condemnats per trepijoc de contractes entre la Generalitat Valenciana i la Gürtel per al muntatge de l'expositor en la Fira Internacional de Turisme (Fitur) --entre ells els considerats capitosts trama, Francisco Correa, Álvaro Pérez, Pablo Crespo i Cándido Herrero i l'expresidenta de les Corts i exconsellera de Turisme Milagrosa Martínez- a què es personen en el Suprem, tribunal que veurà els recursos que han presentat.
Façana del TS
Façana del TS
EUROPA PRESS

En una providència de la sala civil i penal datada el 3 de maig, es donar dels recursos de cassació presentats pels 11 condemnats el passat mes de febrer a penes d'entre 3 i 13 anys de presó per falsejar contractes entre la Generalitat i la trama Gürtel per al muntatge del stand de la regió en Fitur en les edicions de 2005 a 2009. Els recursos al·leguen, majoritàriament, infracció de precepte constitucional, infracció de llei i trencament de forma.

La sala establix que s'expedisca testimoniatge de la sentència i d'una interlocutòria aclaridora per a entregar la informació als representants legals dels condemnats. Una vegada verificada l'entrega, se'ls emplaça perquè compareguen davant la sala segona del Tribunal Suprem dins del terme improrrogable de quinze dies.

L'Alt Tribunal Valencià va condemnar l'exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, els considerats capitosts de la trama Gürtel, Francisco Correa, Álvaro Pérez, Pablo Crespo i Cándido Herrero, diversos exalts càrrecs de l'administració autonòmica i treballadors de les empreses de Correa per associació il·lícita, prevaricació administrativa, tràfic d'influències, malversació de cabals públics, falsedat documental i suborn.

En concret, Francisco Correa va ser condemnat a 13 anys de presó en total: 3 d'ells per associació il·lícita (a més de 13.500 euros de multa i 9 anys d'inhabilitació); un any de presó per tràfic d'influències i multa de 3,9 milions d'euros; altres 6 anys de presó per malversació de cabals públics i 10 anys d'inhabilitació absoluta i 3 anys més de presó, multa de 500.000 euros i 8 anys d'inhabilitació especial per suborn actiu.

Per a Pablo Crespo, la pena és de 13 anys i 3 mesos pels delictes d'associació il·lícita (2 anys i 6 mesos de presó, multa d'11.250 euros i 7 anys i sis mesos d'inhabilitació); tràfic d'influències (1 any de presó i multa de 3,9 milions d'euros); malversació de cabals públics (6 anys de presó i 10 anys d'inhabilitació); falsedat documental (1 any i 9 mesos de presó i multa de 6.750 euros) i suborn actiu (2 anys de presó, multa de 2.400 euros i 7 anys d'inhabilitació).

A Álvaro Pérez, 'El Bigotes', li va caure una condemna de 12 anys i 3 mesos de presó per associació il·lícita (18 mesos de presó i multa d'11.250 euros); tràfic d'influències (1 any de presó i multa de 3,9 milions); malversació de cabals públics (6 anys de presó i 10 anys d'inhabilitació); falsedat documental (1 any i 9 mesos de presó i multa de 6.750 euros) i suborn actiu (2 anys de presó, multa de 2.400 euros i 7 anys d'inhabilitació especial).

Un altre dels 'capitosts', Cándido Herrero, ha sigut condemnat a 4 anys i quatre mesos de presó per associació il·lícita (16 mesos de presó i 5.850 euros de multa); prevaricació administrativa (5 anys d'inhabilitació especial); malversació de cabals públics (1 any i 6 mesos de presó, 3 anys d'inhabilitació absoluta); falsedat documental (1 any i 6 mesos de presó i multa de 3.600 euros). Va resultar absolt de tràfic d'influències.

Per la seua banda, l'exconsellera de Turisme del PP Milagrosa Martínez és condemnada a 9 anys de presó, 6 d'ells per malversació de cabals públics -delicte pel qual també se li imposen 10 anys d'inhabilitació absoluta- i altres tres anys de presó per suborn passiu (a més de 5.000 euros de multa i 8 anys d'inhabilitació especial). Així mateix, per prevaricació administrativa és condemnada a 9 anys d'inhabilitació especial.

Per al seu excap de gabinet, Rafael Betoret, s'han decidit 6 anys de presó per malversació (també per açò 10 anys d'inhabilitació) i altres 7 anys d'inhabilitació per prevaricació administrativa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento