Comunitat Valenciana

Els pobles de València enceten un mes amb una intensa activitat cultural

  • Des del 6 de maig fins al 10 de juny l’Ajuntament de la ciutat programa 56 activitats en els 18 pobles que té València.
  • Segons el consistori, l’objectiu és “acostar la cultura a tota la ciutadania, allà on visca, descentralitzant-la i portant-la a aquells llocs que estan més allunyats”.
  • Amb un pressupost total de 37.595 euros, els veïns podran gaudir amb cinema, titelles, concerts, tallers i contacontes, entre altres activitats.
Cartell Cultura Als Pobles de València
Cartell Cultura Als Pobles de València
Ajuntament de València

Els 18 pobles de València van a poder gaudir entre el 6 de maig i el 10 de juny de les activitats programades dins de la iniciativa Cultura als Pobles de València, que este matí han presentat a Cases de Bàrcena les regidores de Cultura, Glòria Tello, i de Pobles de València, Consol Castillo. En total seran 56 activitats que inclouen contacontes, música, tallers, cinema, circ, art o fotografia.

“Cultura als pobles de València entronca amb el projecte que iniciaren l'any passat amb el nom de Cultura als barris, amb la idea d'acostar la cultura a tota la ciutadania, allà on visca, descentralitzant-la i portant-la a aquells llocs que estan més allunyats del centre”, explica Tello.

“L'any passat vam veure que va funcionar molt bé, que la gent va estar molt contenta de rebre cultura als seus barris, i per això decidim fer-ho també als pobles”, ha afirmat l’edil en este acte que ha comptat amb la presència de l'alcalde de Cases de Bàrcena, Xavier Riera, l'alcaldessa del Perellonet, Laura Felip, l'alcaldessa de la Torre-Faitanar, Lucía Beamud, i l'alcalde de Benimàmet-Beniferri, Francesc Puchades.

“Des del 6 de maig fins al 10 de juny programarem 56 activitats en els 18 pobles que té València, anirem a tots els que hi ha, amb activitats tan diverses com poden ser les titelles, els contacontes, els tallers, les rutes teatralitzades… També organitzarem cinema a la fresca i moltes activitats per a xiquets”, ha assenyalat Glòria Tello, qui ha recordat que en les reunions mantingudes amb les alcaldesses i alcaldes tots van estar d'acord en què la programació arribés a tots “encara que això suposés que hi hagués menys activitats en els més grans”. El nombre d'activitats varia d'una a set segons el nombre d'habitants de cada poble.

La regidora Consol Castillo ha dit estar molt satisfeta que “des de la regidoria de Cultura es promoguen activitats en uns pobles que durant molts anys han estat menyspreats pels governs municipals anteriors al de la Nau. No hi havia activitat cultural ni tampoc hi havia inversió en infraestructures, i per això pense que activitats com esta posen en valor els pobles de València”. Ha recordat la “ignorància manifesta” a la qual estaven sotmesos els pobles “per part d'una ciutat que no els dotava de servicis”.

La resistència dels pobles

Castillo ha reivindicat a les veïnes i veïns dels pobles de València com a “ciutadans de primera categoria als quals anime a fer-se presents per aconseguir més recursos”. La regidora de Pobles de València ha aprofitat per “agrair la resistència que han mantingut les alcaldessa i alcaldes dels pobles i l'enorme esforç perquè hi haja activitat cultural i festiva al llarg de tot l'any. Per tant, benvinguda siga esta iniciativa amb la qual la regidoria de Cultura s'obri també als pobles amb una activitat que ha d'anar a més i que contribuirà a millorar la relació entre la gent dels pobles i la gent de la ciutat”.

Com a mostra de la programació que portarà la cultura als pobles de València durant cinc setmanes, amb un pressupost total de 37.595 euros, han intervingut en la presentació, que ha tingut com a marc la Placeta del Poble de Cases de Bàrcena, representants del grup Rebombori, de l'Escola de Circ Gran Fele i del Teatre de Titelles La Estrella. Glòria Tello ha destacat també la col·laboració del Palau de la Música, quant als concerts que oferiran les bandes de Massarrojos, Benimàmet i Campanar, i de l'Empresa Municipal de Transport (EMT), “que retolarà diversos autobusos”.

Igualment ha animat a tota la ciutadania “a participar i gaudir d'estes activitats, perquè és una manera no solament d'acostar la cultura als pobles de València, sinó que pot contribuir perquè la gent s'acoste a estos pobles que són part de la ciutat i els conega”.

Glòria Tello ha insistit que “tots els nuclis poblacionals han de tindre els mateixos drets i obligacions, i la nostra idea i el nostre objectiu és portar endavant un esforç per canviar un panorama cultural molt centralitzat i en el qual els pobles han estat molt oblidats en els últims anys”. La regidora de Cultura s'ha referit també a la iniciativa, inclosa dins de la proposta, denominada Projecte Pobles en Peu d’Art, una experiència de recerca creativa i participació artística ciutadana amb l'objectiu d'explorar la cultura pròpia de cada territori, desenvolupar un procés de creació d'arts vives i donar visibilitat a la cultura dels pobles de València.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento