Comunitat Valenciana

PSPV veu falta de rigor en els qui demanen expulsar-ho i diu que ha sigut escrupolós en referències polítiques

  • VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)
Acusats en la peça principal del cas Emarsa
Acusats en la peça principal del cas Emarsa
EUROPA PRESS
Acusats en la peça principal del cas Emarsa

L'acusació popular en el cas Emarsa, que exercix el PSPV, veu "falta de rigor" en les defenses que han sol·licitat la seua expulsió del procediment per entendre que actua per traure rèdit polític. Per contra, esta part estima que ha sigut "escrupolós" en l'ocupació de qualsevol referència als partits polítics, i més concretament al PP.

Així s'ha pronunciat este dijous esta acusació davant el tribunal de l'Audiència de València que jutja la peça principal del cas Emarsa, en el qual s'ha investigat un presumpte desfalc de 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo (València) i pel qual hi ha 24 persones assegudes en el banc dels acusats.

Precisament este dimecres, algunes defenses dels acusats en este procediment van sol·licitar l'expulsió del PSPV com a acusació en entendre que incorria en un "populisme judicial", que mancava d'interés objectiu i que estava composta per càrrecs del PSPV que no procedien a títol personal. També van qüestionar l'actuació del socialista Ramón Marí, part d'esta acusació i denunciant del cas Emarsa.

El lletrat que representa el PSPV ha defès que els arguments aportats per les defenses per a aconseguir la seua expulsió de la causa "es poden definir com a mancats de rigor i inconsistents" ja que "cap d'ells fa referència a l'actuació processal duta a terme al llarg dels anys de la instrucció, si no a declaracions extraprocesales d'alguns dels patrocinat". En total, la seua personificació abasta a quatre membres socialistes.

En esta línia, l'advocat ha afirmat, en relació amb ingerències polítiques, que ha sigut "escrupolós" en l'ocupació de qualsevol referència als partits, i més especialment amb el PP, i ha acusat les defenses de "fer elles les referències i qüestions d'índole polític". Ha posat com a exemples les peticions efectuades ahir que declare en el juí com a testimoni el president del Govern, Mariano Rajoy, o altres manifestacions realitzats per acusats.

Així mateix, ha indicat que li produïx "perplexitat" l'argument de les defenses que els seus patrocinats no tenen la condició de ciutadans per haver sigut membres del consell d'administració d'Emarsa o de l'Emshi. "Es parlava que l'Emshi i Emarsa són empreses privades, com si pertangueren a algú, però són publiques, de tots. Els que estan allí representen i fan una funció pública", ha dit. "Aquell que es dedica al públic de forma honesta té millor condició de ciutadà, no aquell que fica el públic en el privat", ha postil·lat.

En resum, este advocat ha insistit que "sempre" ha actuat en este procediment "amb el legítim dret de defensa de la llei i en busca de que els diners malversats tinga la corresponent resposta", ha asseverat. Per la seua banda, tant la Fiscalia com l'Emshi -acusació particular- i l'Advocacia de la Generalitat han defès que el PSPV continue en el procediment.

EMSHI, "NO ÉS RESPONSABLE"

Altra qüestió que van plantejar ahir les defenses va ser l'expulsió de l'Emshi de la causa, petició que també s'ha trobat este dijous amb l'oposició de les acusacions. En concret, el ministeri públic ha defès que esta entitat té la condició de perjudicada i ha demanat que no se l'expulse ni que se l'acuse perquè "no és responsable" dels fets jutjats.

Per or costat, la Fiscalia ha arremès contra els advocats del torn d'ofici que han mostrat queixes per les seues condicions econòmiques i laborals en el procediment i els ha recordat que "si no volen portar a este tipus d'acusats, que no s'inscriguen en el torn, que no és obligatori. Cadascun sap els mitjans que té el seu despatx per a poder atendre les causes que li arriben", els ha manifestat.

Prèviament a la intervenció de la fiscal, l'advocat de l'escapolit Jorge Ignacio Roca, designat pel torn, ha demanat la paraula i ha demanat empara al tribunal de la Sala davant "l'amenaça de querella" abocada per l'Emshi després que ahir diguera que volia comptar amb els mateixos mitjans que Garrigues -representa esta acusació- i es lamentara de l'escassetat de temps i recursos econòmics amb els quals explicava en este procés.

Enfront d'açò, la lletrada de l'Emshi ha manifestat que la que ha de demanar empara al tribunal és ella. "No és objecte del procediment el que el despatx cobra" i s'ha referit a l'Estatut d'Advocats i al Codi Deontològic per a manifestar la seua oposició al fet que hi haja al·lusions personals entre companys.

Esta advocada no veu desigualtat d'armes: "Se'ls va donar un termini per a estudiar la causa. No procedix vindre ara per a dir que -els advocats del torn- volen cobrar més". Al seu juí, "la justícia gratuïta no és voler cobrar el que cobren uns altres. Ens oposem al fet que açò es convertisca en un mercat# ambulant i a voler cobrar el que cobra l'altre. Açò no és la justícia gratuïta", ha advertit.

D'altra banda, Fiscalia i Emshi no s'oposen a la petició de les defenses que es dicten sentències de conformitat per als acusats que han reconegut els fets i que han pactat amb el ministeri públic, i han negat que la documentació aportada per l'Emshi o per l'expresident d'Emarsa, Enrique Crespo, s'obtinguera de forma il·lícita. La fiscal també s'ha mostrat contrària a què es concedisca la llibertat per a Roca: "El risc de fuga és evident", ha insistit.

Amb estes qüestions prèvies, el tribunal ha donat per conclosa la sessió d'este dijous i ha recordat que la vista es reprendrà el dimarts, dia 9, amb les declaracions dels acusats. Ha afirmat que es pronunciarà prèviament sobre la pertorbació de l'orde de les declaracions, després que la fiscal remeta demà a les parts el nou ordre proposat -amb els acusats que han confessat i s'han conformat primer-.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento