Comunitat Valenciana

Compromís, "indignat davant l'acord amb el Contingent Basc perquè suposa "una nova discriminació cap als valencians"

  • La secretària autonòmica d'Hisenda i membre de la Comissió de Coordinació Institucional de Compromís, Clara Ferrando, ha mostrat la indignació de la formació davant l'acord entre els governs central i basc sobre el Contingent Basc i ha indicat que suposa "un greuge comparatiu entre territoris i una nova discriminació per part de l'Estat cap als valencians".
Clara Ferrando, Secretària Autonòmica d'Hisenda
Clara Ferrando, Secretària Autonòmica d'Hisenda
COMPROMÍS
Clara Ferrando, Secretària Autonòmica d'Hisenda

En un comunicat, ha exigit al Govern "que tracte els valencians igual que els bascos" i ha lamentat que mentre la Comunitat Valenciana "està sent víctima durant anys d'un sistema de finançament injust" i està "a la cua en inversions" el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "compra amb els nostres diners els vots dels nacionalistes bascos necessaris per a traure endavant uns pressupostos que tornen a humiliar als valencians".

L'acord entre Euskadi i el govern de Rajoy farà que el País Basc recupere 1.400 milions dels quasi 1.600 milions d'euros que reclamaven els bascos pel litigi sobre el contingent entre els anys 2007 i 2017, una demanda que el PNB exigia per a recolzar amb els seus vots en el Congrés els Pressupostos Generals de l'Estat.

"Els valencians venim reclamant des de fa anys el reconeixement del deute històric sense resposta del Govern central. Es tracta d'un deute generat fruit d'un infrafinançament que fins i tot l'Airef troba injustificat i que ja arriba als 16.000 milions d'euros. L'acord de Montoro amb els nacionalistes bascos és una demostració més que a Espanya hi ha ciutadans de primera i de segona per al PP, que posa per davant els interessos de partit en l'equilibri territorial, al benestar de les persones o la justícia fiscal", ha dit.

A més, Clara Ferrando ha defès que s'òbriga el debat sobre el sistema del Contingent Basc perquè "la diferència de tracte fiscal entre les comunitats forals basca i navarresa i les comunitats de règim comú trenca el principi de solidaritat interterritorial".

"Existix un consens elevat entre els experts acadèmics i independents sobre la necessitat de revisar la situació privilegiada d'Euskadi i Navarra. Són dos territoris que compten amb uns recursos per habitant que dupliquen els nostres. Més diners implica millors servicis i millors infraestructures, i els valencians tenim dret als mateixos servicis i les mateixes infraestructures de qualitat que els bascos", ha agregat.

Segons ha recordat, "la Constitució Espanyola parla de solidaritat entre territoris, d'igualtat i de coordinació amb la Hisenda Estatal, però alguns que defenen molt la Constitució pareix que no l'han llegit".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento