Comunitat Valenciana

Els Premis Llibertat d'Expressió alerten contra les "lleis mordassa" dels governs

  • Han sigut guardonats el periodista d'Al Yazira Abdalá el Shami, el fotoperiodista Belal Darder i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació.
  • L’acte s’ha celebrat aquest dimecres al Paranimf del Centre de la Nau, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa.
  • "No hauria d'haver-hi periodistes empresonats o imputats per explicar la veritat", ha dit la presidenta de la Unió de Periodistes Valencians.
PREMIS LLIBERTAT D?EXPRESSIÓ
PREMIS LLIBERTAT D?EXPRESSIÓ
BIEL ALIÑO /UNIÓ DE PERIODISTES VALENCIANS
PREMIS LLIBERTAT D?EXPRESSIÓ

Els guardonats en la 36 edició dels Premis Llibertat d'Expressió que concedeix la Unió de Periodistes Valencians han alertat aquest dimecres contra les "lleis mordassa" i les "restriccions" dels governs a la labor informativa, una amenaça a la llibertat d'expressió, tant per a la ciutadania com per als professionals del periodisme que porta des de la "autocensura" fins a la presó, adverteixen.

Malgrat tot, "hem de seguir alçant la veu, mai hem de parar de lluitar. En realitat, el periodisme sempre ha sigut una professió de risc però val la pena perquè la gent s'assabente del que està passant".

Així ho ha reivindicat Abdalá el Shami, periodista d'Al Yazira detingut durant el desallotjament de les acampades islamistes a Egipte, que es va declarar en agònica vaga de fam durant 149 dies. Al costat d'ell, han rebut el Premi Llibertat d'Expressió el fotoperiodista Belal Darder, condemnat a 15 d'anys de presó per cobrir l'agitació política que es va viure a Egipte després del colp de 2013, i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI), que ha arreplegat la seua presidenta, Virginia P. Alonso.

L'acte, celebrat en el Paranimf del Centre de la Nau, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, ha comptat amb l'assistència de nombrosos representants polítics de les diferents institucions i grups polítics de les Corts, Diputació, Ajuntament i diversos membres del Consell.

Per a Abdalá el Shami és un "honor" rebre aquest premi, sobretot quan "fa tres anys estava a la presó a Egipte i no creia que la situació fora a canviar d'aquesta manera", ha relatat. No obstant açò, en el seu país "encara hi ha cent periodistes a la presó i crec que tenim seguir alçant la veu per ells, mai hem de parar de seguir lluitant", ha assenyalat en declaracions als mitjans. 

El guardó suposa també una manera d’"afegir pressió" al seu Govern, cosa que tant en el seu cas com en altres companys de professió ha donat resultats, ha relatat. Segons el periodistes, "quant tothom uneix esforços és quan les coses funcionen i serveix perquè canvien les coses"

En la mateixa línia, el fotoperiodista Belal Darder ha valorat aquest guardó pel "sentit de pertinença a una comunitat de periodistes" i ha ressaltat que "aquest tipus de solidaritat i de suport signifiquen"

La principal amenaça a la professió, ha apuntat, són "les restriccions" que imposa el Govern al seu treball. "En aquest moment 35 periodistes estan en la presó i el discurs està una mica intervingut per l'exèrcit que ens fa semblar com persones traïdores que conspiren contra el país, la qual cosa afig dificultats que els periodistes enfronten en la seua labor diària".

Espanya, una “reculada” en la llibertat d'expressió que “fa por”

Per la seua banda, la presidenta de la Plataforma en Defensa de la Llibertat d'Informació (PDLI), Virginia P. Alonso, ha celebrat que aquest premi "posa en el focus la llibertat d'expressió a Espanya, cosa que pensem que tenim arxiaconseguit i no és cert". Segons ha alertat, "Espanya en els últims anys ha viscut una reculada en matèria de llibertat d'expressió i d'informació molt important".

Des de finals de 2014, ha argumentat, "es va començar a legislar per a frenar la difusió de protestes a través de xarxes socials i impedir un nou 15M" i es van començar a aprovar un conjunt de lleis que des de la PDLI denominen "paquet de lleis mordassa". 

S'ha referit així a la Llei de Seguretat Ciutadana, a la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal i a la del Codi Penal que endureix el delicte d'enaltiment del terrorisme "pel qual estan passant per l'Audiència Nacional tots aquests tuiters, cantants i altres", ha apuntat. Al seu judici, "s'està començant a enarborar el delicte d'enaltiment del terrorisme amb una naturalitat que espanta una mica. No es pot agafar a un tuiter que diu tres xorrades i ficar-ho en la presó. A Turquia també està passant i dóna una mica de por pensar que ens assemblem a certs països en coses d'aquest tipus". 

Amb açò el que s'aconsegueix és "ficar la por en el cos" i provocar una "autocensura immediata", ha lamentat. "Pots compartir les barbaritats que diga algú o no, però no és una qüestió de compartir o no, sinó de si açò suposa cometre un delicte que meresca una pena de presó o no". 

En aquest punt ha posat l'accent que "açò és una cosa de tots, no és una cosa de periodistes" i "la salut democràtica depèn de la llibertat d'informació i expressió; encara que hàgem d’escoltar coses que no ens agraden, és defensar un futur democràticament sa", ha reivindicat.

"Periodistes herois"

La presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Noa de la Torre, ha subratllat que aquests premis cerquen reconèixer la labor dels periodistes que lluiten per la llibertat d'expressió, tant en l'estranger com en el nostre país, on segons ha advertit la coneguda com a 'Llei Mordassa' és "una autèntica amenaça" a la qual se suma "la precarietat en les condicions de treball dels periodistes".

De la Torre ha defensat que "la llibertat d'expressió és un dret que no han de menysprear ni els polítics ni les empreses ni els propis periodistes" i ha ressaltat que "hi ha periodistes herois. Hui tenim ací uns exemples. Però no hauria d'haver-los: no hauria d'haver-hi periodistes empresonats o imputats per explicar la veritat", ha sentenciat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento