Comunitat Valenciana

El macrojudici d’Emarsa s'inicia hui contra 24 acusats després de set anys d'instrucció

  • El saqueig de la depuradora de Pinedo, davant els tribunals després de dos ajornaments.
  • La instrucció ha durat set anys i el presumpte desfalc ronda els 25 milions.
  • La Fiscalia sol·licita penes de 8 a 14 anys de presó per als principals encausats.
Juí Emarsa
Juí Emarsa
EUROPA PRESS
Juí Emarsa

A la tercera va ser la vençuda. El macrojudici del cas Emarsa comença hui dimecres en l'Audiència de València amb 24 dels 25 processats en el banc dels acusats. El tribunal inicia d'aquesta manera la vista oral de la recerca que va destapar un presumpte desfalc que ronda els 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo, després de deixar fora a un acusat, l'empresari José Luis Sena, l'advocat del qual ha presentat la seua renúncia al·legant baixa mèdica.

L'inici del judici estava fixat per a ahir (amb tres dies de qüestions prèvies) després d'haver patit la causa, amb set anys d'instrucció, dos ajornaments: un d'ells al novembre de 2015 i un altre al març d'enguany.

Al començament de la vista, el president del tribunal va comunicar que un dels advocats (designats pel torn d'ofici) que portava la defensa de Sena, no havia pogut comparèixer després d'al·legar una baixa mèdica. Li va donar seguidament la paraula a l'acusat i aquest va ratificar un escrit que va presentar la passada setmana en el jutjat en el qual demanava un nou advocat del torn d'ofici per trobar-se en situació d'indefensió “total”.

El tribunal va estudiar si suspenia les vistes del judici fins a la designació d'un nou advocat d'ofici o si enjudiciava a aquest processament per separat, opció per la qual finalment va optar malgrat el rebuig tant de la Fiscalia com de la resta d'acusacions i la majoria de les defenses.

El judici per la peça principal del cas Emarsa senta en la banqueta a 24 persones per presumpte saqueig de la depuradora de Pinedo (València) després de set anys d'instrucció. Entre els acusats en aquest cas figuren exdirectius de l'empresa pública Emarsa (Entitat Metropolitana d'Aigües Residuals), de Emshi (Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics) i de Epsar (Entitat Pública de Sanejaments Residuals) així com diversos empresaris, processats per delictes de malversació de cabals públics, suborn, blanqueig, prevaricació i falsedat.

Entre els principals imputats en aquesta causa estan l'expresident de Emarsa, exalcalde de Manises i exvicepresident de la Diputació de València, Enrique Crespo; el gerent de Emarsa de 2004 a 2010, Esteban Cuesta, i el director financer de l'empresa entre 1996 i 2010, Enrique Arnal. La majoria d'ells van tenir càrrecs de responsabilitat en el PP local o provincial, així com en empreses públiques i administracions. També figuren l’exgerent de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües (Epsar), dependent de la Generalitat, José Juan Morenilla, i el excap de departament d’Epsar, Ignacio Bernácer.

Increment de costos i de llots

La suposada trama corrupta de Emarsa va desviar fons a través de dos “negocis”: un basat en l'increment dels costos d'explotació en xicotetes reformes, manteniment i electricitat i personal, i un altre que va consistir en l'encariment artificial dels llots.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento