Comunitat Valenciana

El Fòrum Social del Rototom confirma al Premi Nobel de la Pau Mohamed Ben Cheikh

  • El Fòrum Social 2017 obri amb el premi Nobel de la Pau Mohamed Ben Cheikh la seua agenda de confirmacions per a la 24 edició del festival internacional reggae Rototom Sunsplash, dedicada a Àfrica i que se celebrarà a Benicàssim del 12 al 19 d'agost.
FÒRUM SOCIAL DEL ROTOTOM
FÒRUM SOCIAL DEL ROTOTOM
LUCA A. D'AGOSTINO/ROTOTOM
FÒRUM SOCIAL DEL ROTOTOM

Amb el lema 'Les Àfriques d'Àfrica' i organitzat en col·laboració amb United for Africa, este espai de debat té com a objectius visualitzar les diferents realitats que conviuen en el continent, acostar la seua diversitat i seguir aprofundint a través de les seues ponències i convidats en la cultura de pau i el pensament crític, segons ha informat l'organització en un comunicat.

Mohamed Ben Cheikh és una de les veus del Quartet Nacional de Diàleg a Tunísia, premiat amb el Nobel de la Pau en 2015 per "la seua decisiva contribució a la construcció d'una democràcia plural" a Tunísia després de la Revolució dels Gessamins de 2011.

El Quartet Nacional de Diàleg a Tunísia va ser una iniciativa de la societat civil constituïda en 2013 per a impulsar el procés democràtic en el país després de la caiguda del règim de Ben Alí. Està integrat pel Sindicat General de Treball de Tunísia (UGTT), la Confederació d'Indústria, Comerç i Artesanies (UTICA) -a la qual representa Mohamed Ben Cheikh-, la Lliga de Drets Humans de Tunísia i l'Orde d'Advocats de Tunísia.

El jurat del Nobel va argumentar este premi coral en el paper de mediació i diàleg exercit per estes quatre organitzacions civils, representants de diferents sectors i valors de la societat tunecïna, per a salvar el procés de transició en un moment de crisi política aguda, assassinats i revoltes socials. També va incidir en la seua aposta per un "procés pacífic i alternatiu" que va evitar portar al país a una guerra civil.

PRIMAVERA ÀRAB

Tunísia va ser el primer escenari en el qual van emergir les revoltes de l'anomenada Primavera Àrab i l'únic que ha culminat la seua transició democràtica dotant-se "d'un sistema constitucional que garantix els drets fonamentals al conjunt de la població", segons va ressaltar el Comité del Nobel.

Per la història del Fòrum Social del Rototom Sunsplash han passat altres Nobel de la Pau com la guatemalenca Rigoberta Menchú o Shirin Ebadi, la primera jutgessa de la història de l'Iran i també la primera dona musulmana a rebre el premi de l'Acadèmia sueca, així com convidats de renom internacional com el filòsof polonés Zygmunt Bauman, l'activista mediambiental Vandana Shiva, la periodista egípcia Mico Eltahawy o Christian Felber, economista austríac i ideòleg de l'Economia del Bé Comú.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento