Comunitat Valenciana

L'Audiència jutjarà la peça principal d'Emarsa malgrat la renúncia d'un advocat i portarà a la banqueta 24 acusats

  • La secció primera de l'Audiència Provincial de València jutjarà des de demà la peça principal del cas Emarsa -en la qual s'ha investigat un presumpte desfalc que ronda els 25 milions d'euros en la gestió de la depuradora de Pinedo- després de deixar fora un acusat, l'empresari José Luis Sena, l'advocat del qual ha presentat la seua renúncia i ha al·legat baixa mèdica. Així, la vista arrancarà amb 24 processats.
Juí Emarsa
Juí Emarsa
EUROPA PRESS
Juí Emarsa

El començament del juí estava fixat per a este dimarts -amb tres dies de qüestions prèvies- després d'haver patit la causa -amb set anys d'instrucció- dos ajornaments: un d'ells al novembre de 2015 i un altre al març d'enguany.

Al començament de la vista, el president del tribunal ha comunicat que un dels advocats -designats pel torn d'ofici- que portava la defensa de Sena no havia pogut comparéixer després d'al·legar una baixa mèdica. Li ha donat seguidament la paraula a l'acusat i este ha ratificat un escrit que va presentar la passada setmana en el jutjat en el qual demanava un nou advocat del torn d'ofici per trobar-se en situació d'indefensió "total".

Per a cobrir l'absència d'este lletrat -que ha presentat la seua renúncia-, ha comparegut en la Sala un company d'este que ha indicat al tribunal que estava allí per a fer una "presència testimonial" i "per companyonia". "Mentre estiga malalt, li vaig a fer el favor. És una defensa testimonial perquè no he rebut cap instrucció per part del client", ha dit.

Davant açò, el tribunal ha assenyalat que "les defenses testimonials no existixen" i que si assumia la defensa de Sena era "amb totes les conseqüències". Però el lletrat ha negat este extrem, la qual cosa ha motivat que els magistrats preguntaren a les parts si creien convenient suspendre la vista o realitzar-la per separat -traient a Sena en un altre procediment-.

La majoria de parts s'ha oposat a la segregació, entre ells el ministeri fiscal, qui ha manifestat que "no és possible la separació de Sena de la trama dels llots". Així mateix, l'Emshi, qui exercix d'acusació particular, també s'ha oposat i ha al·legat que Sena i l'escapolit Jorge Ignacio Roca "han estat treballant junts des del principi", amb el que veia "impossible" separar-los en dos procediments diferents.

La immensa majoria de les defenses també ha manifestat la seua disconformitat amb la possibilitat de separar les causes i, fins i tot, tres advocats s'han oferit a portar la reprsentación de l'empresari fins que l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València (Icav) li designe un nou lletrat del torn d'ofici en cas de considerar-ho convenient.

En concret, el lletrat d'Esteban Cuesta, exgerent d'Emarsa, ha manifestat que el seu oferiment s'havia de "l'interés" del seu representat a celebrar-se el juí. "Per açò donem este pas endavant i crec que que podem assumir la defensa -de Sena- fins a la designació per l'Icav". Per la seua banda, l'advocat d'Enrique Arnal, exdirector financer de l'entitat, qui també s'ha sumat a l'oferiment, ha justificat esta mesura a evitar "qualsevol crisi processal que impedisca el desenvolupament de la vista".

El tribunal s'ha retirat a deliberar durant al voltant d'una hora i ha acordat finalment que se celebre el juí per la peça principal deixant fora, en un altre procediment, a Sena fins que compte amb un advocat. També ha acordat que es deduïsca testimoniatge al lletrat que ha presentat la baixa mèdica per si haguera incorregut en algun tipus de responsabilitat penal.

Els magistrats han adoptat esta mesura sobre la base de jurisprudència del Tribunal Suprem i tenint en compte que en esta causa hi ha una persona presa, Roca. L'objectiu és evitar, a més, dilacions indegudes, ha asseverat el tribunal, qui ha manifestat que les parts no han donat "arguments rigorosos" que impedisquen celebrar les vistes de forma separada. Per açò, el juí arrancarà este dimecres a partir de les 9.45 hores i es dirigirà finalment contra 24 persones. Sena serà jutjat de forma independent.

ELS ACUSATS

En el banc dels acusats se senten l'escapolit Jorge Ignacio Roca; l'exvicepresident de la Diputació de València i expresident del consell d'administració d'Emarsa, Enrique Crespo; i els que van ser càrrecs de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar), José Juan Morenilla (gerent) i Ignacio Bernácer (cap d'Explotacions).

Compartixen seient amb l'exgerent de la depuradora, Esteban Cuesta; Enrique Arnal, exdirector financer d'Emarsa; Adolfo Polo, cap de l'àrea mediambiental; Sebastián García Martínez 'Chanín', exinformático de l'entitat; Enrique Arnal Llorens, exdirector economicofinancer; Santos Peral, cap de comptabilitat i que tenia responsabilitat polítiques en el PP de València i Ignacio Martínez Maiques, cap de compres i igualment membre del PP.

Al costat d'ells figuren com a acusats en esta peça els empresaris Enrique Sena i Vicente Ros Bartual, relacionats amb Notec; María Paz García martínez, germana de 'Chanín'; l'administradora del Grupo Mas, Eva Marsal Gil; Juan Manuel García, administrador d'Arrima Centre d'Estudis; Juan Carlos Gimeno, que va ser encarregat de gestió ambiental de la planta i posteriorment administrador d'Area Este i CRM Adecua i Vicente Tomás Benlloch, administrador de Viajes Benimàmet.

Altres acusats són Ana María Ríos Solaz, periodista contractada per Emarsa; Leonor Moreno, advocada de l'entitat; Luis Antonio Botella, advocat i primer tinent alcalde de Montcada; Rafael Quiles, assessor del grup d'empreses de 'Chanín'; Daniel Calçada de la mercantil Llar Calçada i a José Ramón Cuesta, germà de l'exgerent.

El procediment va saltar a la llum en 2010, quan el PSPV va denunciar que Emarsa acumulava un dèficit d'almenys 16 milions d'euros, a més de contractes no justificats per valor d'uns 32 milions més. El procés es va dividir en 11 peces, entre elles la principal.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento