Comunitat Valenciana

Diputació i FULL obrin la convocatòria per convertir en 'Ciutat Lectora' cinc noves localitats

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Presentació del programa Ciutat Lectora
Presentació del programa Ciutat Lectora
García Poveda
Presentació del programa Ciutat Lectora

La Diputació de València i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) han obert una convocatòria per a incorporar almenys cinc localitats de la província al programa 'Ciutat Lectora'- pertanyent al Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura (PVFLL), impulsat per la Generalitat-, que va començar a l'octubre de 2016 i que ja ha arribat a Alzira, Catarroja i Utiel.

Este pla de foment, que té com a objectiu augmentar l'índex de lectura a la Comunitat i oferir un acompanyament durant quatre anys per a la implementació estratègica i planificada d'accions municipals de motivació lectora, és un projecte de legislatura que es mantindrà fins el 2020-2021 i la sol·licitud de la qual dependrà directament dels Ajuntaments.

Així ho han assenyalat el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i el president de FULL, Jesús Figuerola, este dimecres en la roda de premsa de presentació del projecte, celebrada en la 52 Fira del Llibre.

El pla pretén promoure l'hàbit lector, la competència lectora i el gust per la lectura, a més de definir accions estratègiques i planificades per al benefici de la població. Per a arrancar el projecte, es va proposar en ajuntaments amb dinàmiques lectores importants però este dimecres s'ha obert una convocatòria pública en tota la província amb l'expectativa d'explicar a final de legislatura amb dotze 'ciutats lectors'.

El projecte està inspirat en experiències semblants en l'estat espanyol, Europa -com els britànics 'Book Towns'- i Sud-amèrica, amb l'objectiu de crear un model que servisca per a la realitat del model lingüístic de la Comunitat.

Per a açò, compten amb un consell assessor integrat per representants de l'Associació d'Editors del País Valencià, el Gremi de Llibrers de València, la Fundació Bromera, la Federació d'Associacions de Pares i Mares de l'Alumnat (FAPA) o Escola Valenciana i la Conselleria d'Educació, entre altres.

DIPUTACIÓ DESTINA 40.000 EUROS ANUALS

A més compten amb un consell de lectura integrat per representants de centres educatius, biblioteques, l'administració municipal o el sector del llibre, que seran els qui avaluaran el punt de partida dels municipis i establiran el calendari de treball per a la implementació del pla.

Entre les seues funcions, es troben també les de dur a terme les iniciatives acordades, difondre el projecte o establir les correccions necessàries per a aconseguir els objectius marcats.

La Diputació ha destinat 40.000 euros anuals al pla, -que inclou també la convocatòria de premis literaris- mentre que FULL oferirà el seu assessorament i analitzarà els punts forts i febles que cada ajuntament té al voltant de la lectura i amb eixa informació dissenyarà polítiques concretes.

Així mateix, els Ajuntaments col·laboraran econòmicament en funció de la grandària de la localitat, ja que un altre dels objectius del pla és arribar a les poblacions més xiquetes que no tenen un accés a la cultura com el qual existix en les grans urbs. Esta ajuda per part dels consistoris disminuirà al llarg dels quatre anys de durada del pla.

La biblioteca municipal serà una altra de les figures claus del projecte, ja que caldrà comptar amb la seua inclusió en el pla així com amb la complicitat i suport dels responsables de la biblioteca per a dinamitzar el projecte. Part d'eixe pressupost anirà destinat també a les biblioteques de les localitats més xiquetes que no estan homologades i no poden sol·licitar ajudes.

En este sentit, Diputació i FULL recorden que la iniciativa busca la participació ciutadana així com la futura autonomia de totes les entitats per a poder gestionar per compte propi el pla i mantindre-ho passats els quatre anys.

"CREAR MODELS"

Segons Jesús Figuerola, "l'índex de lectura dels valencians és el més baix d'Espanya". "Si volem avançar com a societat, cal llegir", ha puntualitzat Rius. "L'important és crear models en les ciutats xiquetes, d'entre 3.000 0 4.000 habitants i que hi haja diversitat geogràfica", ha asseverat Figuerola.

"Estic convençut que estes accions acabaran donant resultat", ha afegit. "Una de les coses importants del projecte és que serà avaluable, veurem fins a on podem arribar", ha recordat.

En esta línia, Rius ha assenyalat que li agradaria que es "quintuplicara l'índex de lectura en valencià" i Figuerola ha remarcat que el llibre en valencià "és en gran part invisible, nosaltres hem d'avançar ací i 'ciutats lectors' té una funció important". "Hem d'aconseguir que la gent compre indistintament llibres en valencià o castellà", ha afegit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento