Comunitat Valenciana

Uns 3.000 taxis prenen València per a exigir a Foment solucions davant les noves plataformes

  • Segons els manifestants, aquestes empreses aboquen a la "precarietat" del sector i fins i tot a la seua desaparició tal com es coneix hui en dia.
  • Els taxistes asseguren que el seguiment ha sigut del 90% a València, amb servicis mínims per a urgències i servici a persones amb discapacitat.
  • Els taxistes reclamen una "reunió urgent" amb Foment per a tractar les seues reivindicacions i no descarten manifestar-se el 20 de maig a Madrid.
Taxis protesten en el centre de València
Taxis protesten en el centre de València
EUROPA PRESS
Taxis protesten en el centre de València

Al voltant de 3.000 taxis s'han manifestat este dimecres per les principals vies de la ciutat de València, algunes de les quals han arribat a col·lapsar, per a reclamar al Ministeri de Foment que faça complir la llei a les noves plataformes de transport de vehicles d'arrendament amb conductor (VTC), la "mala praxi" i"competència deslleial" de les quals aboca a la "precarietat" del sector i fins i tot a la seua desaparició tal com es coneix hui en dia, alerten.

Davant esta situació sol·liciten al ministre Íñigo de la Serna que es deixen d'atorgar llicències "massives" a estos vehicles VTC que, segons denuncien, "no estan respectant" la ràtio d'un per cada 30 taxis. Per a fer sentir les seues reivindicacions, taxistes de tota la província -convocats per ATCV, Confederació d'Autònoms del Taxi, AGT, USOCV, AET i Elit Taxi València- han iniciat una concentració a les 9.30 hores en dos punts, l'Avinguda dels Tarongers amb la de Catalunya i el carrer 9 d'Octubre amb Castán Tobeñas.

Des d'allí han arrancat sengles manifestacions per la ciutat fins a confluir a les 12.00 hores en Colón, a les portes de la Delegació del Govern, on han presentat un manifest amb les seues reivindicacions, han llançat un pot de fum negre i groc i han corejat consignes amb altaveus.

Les aturades, que també s'han dut a terme a Alacant, Castelló i en les principals ciutats espanyoles, han comptat amb un seguiment "pràcticament unànime" del 90% a València, on s'han garantit servicis mínims per a cobrir urgències hospitalàries i donar servici a persones amb discapacitat, ha subratllat el president de la Confederació d'Autònoms del Taxi de la Comunitat Valenciana, Fernando del Molino.

Els taxistes reclamen una "reunió urgent" amb Foment per a tractar les seues reivindicacions i en cas de no rebre resposta, el calendari de mobilitzacions estatal continuarà el 30 maig amb una gran manifestació a Madrid. Si en aquells dies encara no tenen contestació, repetiran concentracions i aturades el 29 de juny i una altra manifestació el 31 de juliol en la capital espanyola.

Reivindicacions del sector

En el seu escrit, presentat tant en Delegació del Govern i dirigit a De la Serna, així com en el presentat davant la Conselleria -a qui li demanen "més control" a les VTC-, exigeixen que es faça respectar la ràtio d'un vehicle d'arrendament amb conductor per cada 30 taxis.

A més, assenyalen que amb l'última modificació de l'orde de Foment 2799/2015, on venia arreplegada la base d'operacions dels citats vehicles, este ha desaparegut, generant un "buit legal". Per a evitar-ho, demanen marcar una seu fiscal com a lloc de partida de les VTCs per a realitzar un servici.

Plantegen també que l'epígraf fiscal per als VTC ha de ser diferent del taxi, "com a servici d'alta gamma", per la qual cosa suggereixen que se'ls aplique un IVA del 21% "com a article de luxe" i no el reduït que tenen ara del 10%.

Sol·liciten també que desaparega la "habitualitat" que permet als vehicles d'arrendament amb conductor realitzar fins al 20% dels servicis fora de la seua CA, que únicament el taxi tinga consideració de "servici públic" i introduir modificacions en les normatives per a les VTCs per a la seua identificació homogènia en totes les comunitats. Finalment, insten Foment a prohibir la cessió de l'explotació de la VTCs per a "evitar els falsos autònoms".

"L'equilibri es trenca"

"Si el Govern no pren mesures serioses", ha avisat Fernando del Molino, "el sector del taxi, que ja estava bastant precari pel problema de la crisi" va a "anar desapareixent" per la "competència deslleial" de certes VTC, "el sector del transport se'n va a convertir en molt precari i el que va a pagar els plats va a ser el ciutadà".

En la mateixa línia, el secretari de la Federació Sindical del Taxi de València i província, José Juan López González, ha instat Foment a arreglar "este desficaci" i ha lamentat que este tipus de plataformes no utilitzen les tarifes marcades per al sector sinó que posen el preu que volen.

Davant esta situació, el president de la Unió de Taxi de la Comunitat Valenciana, Ismael Arráez, ha lamentat la "manca d'implicació per part de les administracions per a combatre la mala praxi de les VTC amb certes plataformes, la seua competència deslleial i incompliment de la llei".

Arráez ha volgut deixar clar que "el sector del taxi ha estat convivint tota la vida amb les VTC", amb les quals ha treballat paral·lelament tota la vida sense "cap problema". La guerra, ha apuntat, és "amb aquelles que estan incomplint la llei", ha volgut puntualitzar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento