Comunitat Valenciana

Les Corts celebren el 25 d'Abril amb l'exigència d'igualtat per a la Comunitat

  • També han reivindicat una Europa unida en el moment d'euroescepticisme actual.
  • El Premi Guillem Agulló, recentment creat, s'ha concedit a títol pòstum a Daniel Sanjuan Guaita per la defensa dels drets humans.
  • L'Alta Distinció Francesc de Vinatea ha sigut per al Tractat de Roma, signat en 1957 i amb el qual va començar la construcció europea.
Acte institucional del 25 d'Abril
Acte institucional del 25 d'Abril
TEITTER CORTS VALENCIANES
Acte institucional del 25 d'Abril

Les Corts Valencianes han celebrat este dimarts el seu dia, amb motiu de la commemoració de la derrota en la Batalla d'Almansa el 25 d'Abril fa ara 310 anys, amb un acte institucional que ha estat marcat per l'exigència d'igualtat per a la Comunitat Valenciana en matèria de finançament i inversions i per l'aposta per una Europa unida en el moment d'euroescepticisme actual.

Davant la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, membres del Consell, grups parlamentaris, presidents dels òrgans estatutaris, així com representants dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, la justícia i la societat civil, el president de les Corts, Enric Morera, ha subratllat la necessitat d'acabar amb la "marginació" inversora del Govern a la Comunitat per a garantir el progrés i la competitivitat de l'autonomia.

"Podem ser valencians en estes condicions?", s'ha preguntat Morera, si no s'assegura la suficiència financera a la Comunitat per a garantir el benestar dels ciutadans o que els seus jovens puguen competir en igualtat de condicions. "A qui li interessa que el poble valencià patisca estes condicions?", ha incidit.

Després de recordar que al llarg de la seua història el poble valencià ha demostrat que "no és submís", ha indicat que "s'ha esgotat la paciència" i és hora de donar solució al model territorial espanyol des dels valors de solidaritat, equitat i igualtat. Segons ha dit, en un dia com este en què es mira al passat i es recorda la història també es mira al futur amb optimisme, ja que amb el treball conjunt es podrà anar donant solucions als problemes dels ciutadans.

Prèviament s'han entregat el Premi Guillem Agulló i l'Alta Distinció Francesc de Vinatea. El primer d'ells, recentment creat i en homenatge al jove militant d'esquerres que va ser assassinat en 1993 a Montanejos (Castelló) per un grup de joves feixistes, ha sigut a títol pòstum per al qual fou advocat de la Comissió d'Ajuda al Refugiat (CEAR-PV) Daniel Sanjuan Guaita per la seua tasca en defensa dels drets humans i en l'assistència a les víctimes de la intolerància, la xenofòbia i el racisme. Un familiar i un company de CEAR han arreplegat el reconeixement.

Per la seua banda, l'Alta Distinció Francesc de Vinatea ha sigut per al Tractat de Roma, amb el qual en 1957 va començar la construcció europea, que ha sigut arreplegat pel president del Parlament d'Andalusia i de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals d'Europa (CALRE), Juan Pablo Durán, qui ha agraït este reconeixement davant el moment "d'incertesa" que viu el Vell Continent.

"En temps d'incertesa sobre Europa no cap una altra alternativa que la unió", ha remarcat Durán, que ha assegurat que la manera de "reconquerir el cor dels europeus" és apostant precisament per una major unitat, cooperació i integració. "Les institucions han de ser útils per a resoldre els problemes dels ciutadans", ha assenyalat, i concretament per a "tancar les ferides causades per la crisi i per receptes que no han situat les persones entre les seues prioritats".

Al seu juí, no és suficient tindre una moneda comuna, sinó que cal demostrar als ciutadans que "la seua opinió té un pes" i es pot construir Europa "des de baix" perquè, en cas contrari, s'estarà "donant una coartada perfecta als euroescèptics". "Els que defenen barreres i aranzels estan equivocats, no hi ha altra alternativa que l'unió", ha insistit el president del CALRE, que ha advocat per "una Europa dels pobles, més propera als seus territoris". "Ha arribat l'hora dels europeus convençuts", ha agregat.

Precisament Enric Morera ha coincidit en la necessitat de construir Europa des de la base, des dels territoris, i de reflexionar sobre "on volem anar" perquè tenint això clar després es pot discutir el camí i la forma per a arribar.

A més, ha recordat que la Generalitat Valenciana ha sigut nomenada pel Comité de Regions com a ponent del dictamen sobre xarxes de transport, que defendrà el president de la Generalitat, Ximo Puig, i en este punt ha reclamat que les inversions territorials es facen "amb criteris objectius i no per partidisme o amiguismes". "Ens juguem molt en el Corredor Mediterrani", ha resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento