Treball atura una obra municipal per incomplir les normes de seguretat

La Generalitat frena els enderrocs perquè es manipulava amiant sense un pla obligatori que garanteixi que no hi ha «un risc per a la població». Els veïns denuncien la falta de protecció
Bona part dels edificis que s’estan enderrocant a la plaça del Pou de la Figuera, coneguda com el Forat de la Vergonya, contenen un element altament nociu: l’amiant. El departament de Treball ha interromput part dels enderrocs perquè s’estan efectuant sense tenir en compte les mesures de seguretat previstes en aquests casos.

Segons va informar Treball a 20 minutos, l’empresa no disposa del pla imprescindible per «treballar amb amiant i que especifica quin tractament ha de tenir aquest material i les mesures de seguretat que s’han d’efectuar perquè el seu desmantellament no suposi un risc per a la població».

Falta de protecció

La Generalitat ha aturat la part dels enderrocs amb amiant fins que l’empresa «no presenti un pla de treball que aprovi els Serveis Territorials del departament». En les obres, encarregades per  l’empresa municipal Foment de Ciutat Vella, s’han enderrocat ja 35 de les 43 finques previstes. Els veïns han alertat que els edificis en runa tenien amiant, com «dipòsits, baixants o cobertes, que han quedat per la zona, sense cap protecció especial», segons Jaume Matifoll, representant d’Espai d’Entesa, que aglutina una desena d’entitats veïnals i ONG de Ciutat Vella.

El regidor del districte, Carles Martí, ha anunciat que l’Ajuntament «acatarà les decisions que prengui el departament de Treball». La investigació continua oberta.

Material tòxic i cancerigen

L’amiant és un material tòxic per inhalació, que, segons especifica l’Institut Nacional d’Higiene en el Treball, pot arribar a provocar càncer i efectes greus per a la salut en cas d’una exposició prolongada. Entre les mesures de prevenció que determina el Ministeri de Treball està «senyalitzar l’àrea indicant que s’està treballant amb amiant». A més a més, els residus amb aminat s’han de dipositar «en recipients hermètics i adequadament identificats». Els veïns asseguren que no estan en contra dels enderrocs, «sinó de la manera que s’estan fent, deixant materials perillosos al mig del carrer», segons explica Jaume Matifoll, representant d’Espai d’Entesa. Els portaveus veïnals afegeixen que aquesta actitud posa en perill «la salut pública dels veïns, el medi ambient i els propis treballadors de l’obra d’enderroc».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento