El Museu de la Seda exposa per primera vegada el document de creació del Gremi de Velluters

  • Es tracta d’una peça històrica de gran valor, datada en 1479, on d'arreplega el Privilegi concedit pel rei Ferran II d'Aragó.
  • “És per a nosaltres quasi un homenatge el fet de poder exposar el Privilegi que va elevar l’ofici dels teixidors de seda a art”, asseguren.
  • Junt al Privilegi estaran exposats diversos documents relacionats amb el mateix de l’Arxiu Gremial del Col·legi de l’Art Major de la Seda.
El Museu de la Seda exposa per primera vegada el privilegi de Fernando II, que va elevar l’ofici de Velluters
El Museu de la Seda exposa per primera vegada el privilegi de Fernando II, que va elevar l’ofici de Velluters
Museu Art de la Seda

El Museu de la Seda ha presentat una joia històrica de gran valor que fins ara mai no s’havia exposat de forma pública. Es tracta del Privilegi concedit pel rei Ferran II d’Aragó el 13 d’octubre de 1479 a favor del Gremi de Velluters, on es confirmen les primeres ordenances de creació d’eixa corporació redactades en 1477 per 56 mestres seders, 12 dels quals eren genovesos.

“És un document d’un valor incalculable i és un orgull per al Museu de la Seda poder exposar per primera vegada, de forma pública, esta joia històrica de gran importància, ja que significa la constitució del Gremi de Velluters. L’any passat es van complir 500 anys de la mort de Ferran II d’Aragó, conegut com a Ferran II el Catòlic, i tot i que amb uns mesos de retard, és per a nosaltres quasi un homenatge el fet de poder exposar el Privilegi que va elevar l’ofici dels teixidors de seda a art” assegura el president del Col·legi de l’Art Major de la Seda, Vicente Genovés.

El pergamí és d’una gran bellesa tipogràfica i d’una importància capital per als teixidors de seda, ja que amb ell l’ofici de velluters passà a convertir-se en art. Este fet adquireix major rellevància al tindre la indústria sedera en el segle XV una gran influència en l’activitat econòmica de la ciutat de València.

“El document és el reflex d’una època on els velluters van contribuir al desenvolupament de la ciutat, van saber mantindre el seu ofici i convertir-lo en art. Aconseguiren que qualitat i bellesa anaren de la mà, i van deixar una empremta cultural des de la València medieval fins ara”, conclou Genovés, acompanyat per nombrosos membres de la Junta de Govern i la Confraria del Col·legi de l’Art Major de la Seda, així com del professor d’Història Medieval Germán Navarro, autor del catàleg “Art de Velluters, el Privilegi del rei Ferran el Catòlic”.

El Privilegi va ser confirmat i reproduït en la seua totalitat 125 anys després per un nou del rei Felipe II d’Espanya, emés el 7 de març de 1604.

L’exposició estarà en el Museu de la Seda València els pròxims dos mesos, gràcies a la cessió del document per part de l’Arxiu Històric i Fotogràfic de la Diputació de València. Junt al Privilegi estaran exposats diversos documents relacionats amb el mateix de l’Arxiu Gremial del Col·legi de l’Art Major de la Seda, el més antic i ampli d’Europa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento