Comunitat Valenciana

Cauen dues bandes que van estafar 340 ancians, alguns a València, fent-se passar per revisors del gas

  • BARCELONA/VALÈNCIA, 11 (EUROPA PRESS)
Caen dos bandas que estafaron a 340 ancianos haciéndose pasar por revisores
Caen dos bandas que estafaron a 340 ancianos haciéndose pasar por revisores
MOSSOS D'ESQUADRA
Caen dos bandas que estafaron a 340 ancianos haciéndose pasar por revisores

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat dues bandes organitzades dedicades a estafes i furts a ancians, alguns residents a València, fent-se passar per operaris del gas, segons ha informat la policia catalana este dimarts en un comunicat.

La investigació es va iniciar fa deu mesos i ha culminat amb sis detinguts i tres entrades i escorcolls, dos a Barcelona i un a Albereda de la Sagra (Toledo), que han permès recuperar més de 43.000 euros en efectiu, material informàtic, ferramentes i llistats de víctimes potencials.

Als arrestats se'ls relaciona amb un total de 340 delictes comesos durant l'últim any en els quals van estafar una mitjana de 250 euros per cas; a més, també sostreien objectes si podien distraure els ancians mentre simulaven la reparació.

Els detinguts són de nacionalitat espanyola, d'entre 28 i 36 anys i han sigut arrestats en Barcelona, Albereda de la Sagra (Toledo) i Zafra (Badajoz).

La investigació es va iniciar arran de la denúncia d'un home de 94 anys, veí del districte barceloní de Nou Barris, que va explicar que dos falsos operaris del gas van entrar al seu domicili, el van distraure i li van robar dos ordinadors portàtils.

El Jutjat d'Instrucció 33 de Barcelona va dirigir la investigació i es va aconseguir determinar l'existència de dos grups independents que realitzaven les estafes.

Els dos coexistien en la capital catalana, però un d'ells, baix les directrius del seu responsable situat en una xicoteta població de Toledo, actuava en altres ciutats d'Espanya, com Madrid, Guadalajara, Valladolid, Santander, Caceres, Pontevedra, la Corunya i València.

Per a cometre les estafes, realitzaven una primera telefonada des del telèfon d'un dels investigats per a trobar víctimes potencials que pogueren caure en l'engany.

Durant la conversa es feien passar per organismes oficials de l'administració del territori on actuaven, per exemple la Generalitat catalana o valenciana o la Comunitat de Madrid, i els informaven que pròximament passaria pel seu domicili un inspector del gas per a fer una revisió.

A Catalunya fingien la instal·lació d'un sensor de fums, aprofitant una campanya institucional recent que proposava instal·lar estos aparells en domicilis d'ancians amb el risc de pobresa energètica per a previndre incendis pel deteriorament d'aparells de calefacció.

MANIOBRES DE DISTRACCIÓ

Mentre realitzaven esta falsa revisió, instal·lació o reparació, tornaven a cridar les víctimes fingint realitzar una gravació de veu per a distreure'ls al telèfon i aconseguir que el fals operari poguera moure's per l'habitatge sense control en busca de objectes de valor.

En cas de no aconseguir el seu propòsit, i davant la desconfiança d'alguna de les víctimes, els falsos operaris acabaven manifestant que si no es realitzava la revisió o la reparació del fals desperfecte, es veien obligats a tallar el subministrament, per la qual cosa finalment molts acabaven pagant per a no quedar-se sense calefacció o gas.

Totes les telefonades que realitzaven eren a persones d'edat avançada, sent la mitjana d'edat de les víctimes de 85 anys, que en poques ocasions es desplaçaven a una comissaria per a presentar la pertinent denúncia.

Encara que molts afectats no van denunciar per no estar segurs d'haver sigut estafats, per por o vergonya, finalment molts afectats van posar els fets en coneixement de la policia i han pogut reconéixer als estafadores.

Per a dur a terme les gestions d'investigació a Albereda de la Sagra (Toledo) s'ha comptat amb el suport i coordinació de la Guàrdia Civil, que ha dut a terme l'escorcoll realitzat en aquell municipi.

Dels sis detinguts, dos han ingressat a la presó preventiva i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs amb l'obligació de presentar-se periòdicament davant el jutjat, encara que la investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento