Comunitat Valenciana

L'Hospital de Manises estalvia un 25% a la sanitat pública, uns 42 milions, però amb menys metges i cost per empleat

  • VALÈNCIA, 10 (EUROPA PRESS)
Hospital de Manises.
Hospital de Manises.
EUROPA PRESS
Hospital de Manises.

La concessió de l'assistència sanitària en el Departament de Salut de Manises (València) suposa un 25% d'estalvi en relació amb els hospitals comarcals de gestió pública, la qual cosa suposa uns 42,5 milions d'euros a l'any. No obstant açò, tant el nombre de metges -2,33 facultatius per cada 1.000 habitants enfront dels 2,75 de la pública- com el cost mitjà per empleat (44.722 enfront de 49.453 euros) és menor.

Així ho revela l'Auditoria Operativa de la Concessió de l'Assistència Sanitària Integral en el Departament de Salut de Manises per al període comprès entre els anys 2009 i 2015, aprovada pel Consell de la Sindicatura de Comptes de la Comunitat Valenciana i que s'ha remès a les Corts Valencianes, així com a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i a la concessionària Especialitzat i Primària l'Horta Manises, S.A.O, informa l'òrgan de control a través d'un comunicat.

En relació amb els principis d'eficiència, eficàcia i economia de la gestió de la concessió, el document reflectix un 25% d'estalvi en la despesa corrent sanitària pública en relació amb els hospitals comarcals de gestió pública, és a dir, 42,5 milions d'euros a l'any.

L'auditoria assenyala que la concessió ha tingut un cost per a l'administració de 721 euros anuals per habitant -dels quals aproximadament 47 euros són per inversions-, per davall dels 894 de despesa corrent que s'observa en els departaments amb hospitals comarcals.

Així mateix, posa en relleu que la concessió de Manises té menys facultatius per cada 1.000 habitants que els hospitals comarcals i que a més el cost per empleat és un 9,6% inferior. Assenyala, així mateix, la inconsistència en la determinació de la capita inicial, ja que es va establir el mateix preu que en altres concessions, però amb diferents obligacions.

Sobre el control de la prestació per part de l'administració, la Sindicatura assenyala l'absència, en el contracte, de clàusules específiques sobre indicadors de resultats i el seu sistema d'avaluació. Igualment, destaca la "ineficàcia" de la Comissió Mixta de Seguiment com a òrgan de control de la concessió, ja que en els set anys analitzats en l'Informe, la comissió únicament es va reunir 12 vegades.

En general, la Sindicatura de Comptes observa un "incompliment de les mesures de control en matèria de rendibilitat, control d'inversions o contractació de personal directiu".

Respecte al preu del contracte, l'auditoria operativa apunta que la concessió no ha comptat amb un procediment clar de liquidació, la qual cosa suposa "dificultats importants" a l'hora d'aprovar les liquidacions anuals.

L'informe assenyala una diferència global de 179,8 milions d'euros en el període 2009-2013 entre les propostes de liquidació de l'administració i les del concessionari (a favor de la primera) i calcula 39,2 milions d'euros d'excés en la contraprestació capitativa per aplicació no literal de la clàusula de revisió prevista en els plecs.

RECLAMACIÓ INTERESSOS DE DEMORA

D'altra banda, com a conseqüència del retard en els pagaments, el concessionari reclama a la Conselleria de Sanitat 10,8 milions d'euros en interessos de demora.

Després d'auditar la concessió, la Sindicatura recomana a la Conselleria adoptar mesures per a dur a terme les seues funcions de control i seguiment, que li permeten avaluar l'eficiència i l'eficàcia de la utilització dels recursos públics que es posen en mans de tercers.

També insta a definir un procediment clar per a determinar el preu del contracte, en el qual s'establisquen aspectes tals com els terminis de presentació i d'al·legació, els mig a utilitzar, els requisits formals previs a complir i els òrgans competents per a aprovar el preu del contracte.

Finalment, el document arreplega detalladament les al·legacions efectuades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i pel concessionari Especialitzada i Primària L'Horta Manises, S.A.O., així com els respectius comentaris de la Sindicatura de Comptes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento