Comunitat Valenciana

Compromís porta al Senat una moció per declarar BIC el toc de campanes que proposa que no sonen de 22 a 8 hores

  • VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)
Campanes de Sant Nicolás
Campanes de Sant Nicolás
AVAN/A. SÁIZ
Campanes de Sant Nicolás

El Grup Parlamentari Mixt, a iniciativa dels senadors de Compromís, ha presentat el Senat una moció per a aconseguir el reconeixement del toc de campanes com Bé d'Interés Cultural Immaterial i demanar al Ministeri de Cultura que consensue amb les comunitats autònomes una regulació comuna "compatible" amb la Llei del Soroll.

Per a açò, han elaborat una proposta inicial, presentada en el registre del Senat el passat 23 de març, en la qual plantegen que els tocs de campanes, manuals o automàtics, no sonen entre les 22.00 hores i les 8.00 hores del matí, excepte en les nits de Pasqua i Nadal, així com en les festes patronals, i "en qualsevol cas sense superar els cinc minuts".

Així ho ha anunciat este divendres el senador territorial de Compromís, Carles Mulet, en roda de premsa, al costat de la regidora de Qualitat Ambiental de l'Ajuntament de València, Pilar Soriano, i la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, els qui han advocat per una regulació que "compagine la protecció del nostre patrimoni amb la vida diària dels veïns".

El document presentat ressalta també que "els tocs de rellotge constituïxen un antic dret dels ciutadans a ser informats pel seu ajuntament de l'hora". Per açò, si es tracta de rellotges mecànics, especialment aquells de remuntatge manual, haurà de conservar-se el seu toc, de dia i de nit, ja que suposen destacats i "escassos" elements del patrimoni industrial en ús. No obstant açò, haurà d'intentar-se, quan tècnicament siga possible, que no repetisquen l'hora.

Cal destacar que d'este tipus de rellotges queden un de cada 10.000 aproximadament en tota Espanya. Així, de les 95 catedrals que hi ha, únicament dos els conserven, la de Santiago de Compostel·la i la de Mondoñedo. A València l'únic que hi ha està en Sant Joan de la Muntanya, argumenten.

En el cas dels ordinadors, que substituïxen els rellotges en la majoria dels casos, -apunta el text de la moció-, sí ha de limitar-se l'horari del toc de les hores, "sense repetició i procurant que els quarts es toquen si escau amb una sola campana".

És recomanable, -precisa-, tocar a la 'manera francesa', és a dir, un colp a la mitja i les hores sense repetició, tot açò amb una sola campana. En cas d'utilitzar les mateixes campanes de l'església, s'utilitzarà una campana mitjana i no la major per al toc de les hores, mentre que si hi ha campana específiques d'hores i quarts s'utilitzaran específicament per a esta finalitat.

Per als tocs de missa diària es recomana, excepte costum antic, que es toque una campana xicoteta o de senyals, un sol toc cinc minuts abans de l'acte. Per als diumenges, s'utilitzarà el repic tradicional amb una o diverses de les campanes majors, sense volteig. Mentre que els tocs de festa hauran de ser de menys de cinc minuts utilitzant la campana major exclusivament per a les quatre festes majors anuals: Corpus, Pasqua, Nadal i els Patrons de la població.

Segons ha explicat Mulet, els tocs de campanes formen part del "paisatge sonor" dels municipis. "No parlem de soroll, parlem de so", ha reivindicat. No obstant açò, ha relatat, al llarg de tot l'Estat "molts ajuntaments es troben sense saber què fer quan una persona, que està en el seu dret, es queixa perquè li molesta", per la qual cosa la seua intenció amb esta moció és "regular el buit existent i donar una solució per a tots".

"FENOMEN CULTURAL DE PRIMER ORDRE"

En este sentit, la responsable municipal de Patrimoni i Recursos Culturals a València, Glòria Tello, ha destacat que els tocs de campanes són un "fenomen cultural de primer ordre" i un mitjà de comunicació que tradicionalment ha estructurat la vida de les persones, anunciant festivitats, casaments, l'hora o fins i tot com a avís d'incendi, ha recordat.

Tant és així, que el passat 30 de març, el Ple de l'Ajuntament de València va acordar per unanimitat instar la Conselleria de Cultura per declarar BIC Immaterial els tocs tradicionals manuals de campanes i el rellotge de Sant Josep de la Muntanya, així com impulsar al costat de la Generalitat i la Diputació, un centre d'investigació i difusió de l'ofici de la professió del campaner per a garantir el seu "futur".

VALÈNCIA ESPERA TINDRE EN UNS MESOS LA MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA

La regidora de Qualitat Ambiental de l'Ajuntament de València, Pilar Soriano, ha explicat quan "va esclatar la polèmica" sobre el toc de campanes en la ciutat, després d'una queixa veïnal l'església de Sant Nicolás, el consistori ja portava huit mesos treballant en la modificació de l'actual ordenança de contaminació acústica, al seu entendre un "calaix desastre" que "deixa en l'aire", diversos "problemes" no solament respecte a este tema, sinó també relacionats amb "tot el sentit de la festa", activitats i altres aspectes.

En este moment, ha assenyalat, ja estan en la "fase de participació ciutadana" per a la modificació de l'ordenança municipal, que espera puga estar llista "en uns mesos", i hi ha tancades reunions amb els campaners de la Catedral de València, els Mestres campaners i la Federació d'Associacions de Veïns. Així mateix, estan en converses per a una trobada amb l'Arquebisbat i no descarten reunir-se amb més entitats.

L'objectiu, ha subratllat, és "protegir, que les campanes sonen a València, amb seguretat i tranquil·litat" i al seu torn que això "no supose un problema per a la ciutadania" i que "la convivència puga estar perfectament delimitada". Soriano s'ha mostrat "optimista" amb aconseguir un acord perquè hi ha una "postura unànime" que "és necessari modificar la legislació municipal conforme està ara i tots volen tindre clares les regles del joc".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento