Comunitat Valenciana

Més de 1.000 meduses prenen l'Oceanogràfic i donen la volta el món amb varietats invertides i "immortals"

  • L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València recorre el món en l'exposició de meduses més gran d'Europa, amb més de 1.000 exemplars de desenes d'espècies diferents que van d'un centímetre a 2,1 metres de longitud. La mostra reunix animals de tots els oceans de la Terra i descobrix al públic varietats menys conegudes com la medusa 'melena de lleó', la 'gran medusa ou fregit' de color groc o la medusa 'immortal' que "torna a nàixer".
L'exhibició estarà oberta de forma indefinida
L'exhibició estarà oberta de forma indefinida
OCEANOGRÀFIC
L'exhibició estarà oberta de forma indefinida

Estos curiosos i gelatinosos éssers marins han pres tots els hàbitats del complex al llarg de 16 nous tancs plens de més de 40.500 litres d'aigua a 23 graus. L'exhibició, plat fort de l'Oceanogràfic per a esta temporada, s'ha inaugurat este dijous, estarà oberta al públic de forma indefinida i està coronada per meduses "falleres" realitzades amb la tècnica de la vareta i unes altres de plàstic fetes a partir de botelles reciclades.

Amb estos ingredients, 'Meduses com mai s'havien vist' brinda l'oportunitat de descobrir a estos animals compostos per un 95% d'aigua i amb 700 milions d'anys d'història. Al costat de les meduses típiques del Mediterrani, la mostra arreplega altres varietats més especials, com la 'cabellera de lleó', la més gran del món que pot aconseguir fins el 45 metres.

Altres llogateres de l'Oceanogràfic són la medusa 'invertida' del Carib, que viu i gens pegada al fons marí amb els tentacles cap amunt, o la coneguda com a 'immortal'. Este es troba en fase de creixement i pren el seu nom per la seua habilitat de tornar a un estat de pòlip en una situació "d'estrés" del mitjà, amb el que aconseguix "tornar a nàixer" i reproduir-se.

Les meduses rècord també s'han traslladat a València, amb alguns exemplars de la més llarga del món, 'crinera de lleó'; la 'nemura', que és la més gran i aconseguix fins el 220 quilos; o la més xiqueta i verinosa, de solament un centímetre de longitud i tentacles que poden arribar a mesurar un metre.

Algunes també presenten curiositats com a crancs vivint en el seu interior que s'alimenten de paràsits de les pròpies meduses, peixos que les utilitzen com a mètode de cau, huit braços i sense tentacles i picades letals per a altres animals però inofensives per als humans.

MEDUSES QUE ES MENGEN A UNES ALTRES

Cada espècie posseïx una toxicitat i esperança de vida diferent, de quatre mesos a sis anys, i la seua alimentació varia. De fet, hi ha meduses que arriben a menjar-se a unes altres. Una de les llegendes que dóna a conéixer l'exposició és que els 'ninjas' les assecaven una vegada mortes per a utilitzar-les com a arma.

Els biòlegs de l'Oceanogràfic han reunit en el complex a meduses portades de manglars i llacunes litorals del Golfo de Mèxic, les aigües de Califòrnia i el Canadà, mars llunyans com el Rojo i els de la Xina i el Japó, les costes d'Austràlia i punts de tots els oceans, sobretot el Pacífic.

Encara que la gran majoria viu en aigua salada, els exemplars de les anomenades ortigues de mar han sigut situades en un tanc que combina aigua dolça i salada, la qual cosa ha permès juntar dues espècies en el mateix espai.

La presència espanyola arriba de la mà de la 'medusa ou fregit' i la seua germana major, la 'gran medusa ou fregit', les dues amb un característic color groc del que pren el seu nom i que varia lleugerament segons la seua alimentació.

Per a reunir esta selecció, el comissari de l'exposició, Joan Domínguez, ha arreplegat exemplars de tot el món amb ajuda dels socis de Vancouver i l'equip del propi complex valencià, que ha après a cuidar-les per a l'exposició. La responsable d'Avanqua, Celia Calabuig, ha avançat la intenció del recinte de mantindre la mostra "el màxim possible" amb novetats i "com a mínim" durant tot enguany.

MEDUSES DE FUSTA I CÒMIC

L'exposició dóna la benvinguda al públic amb cinc figures de 'cnidarios' realitzades per l'artista faller Manolo García -encarregat de la falla de l'Ajuntament d'enguany- amb la tècnica de vareta i tentacles de metre i mitjà per a simular un banc de meduses en natació. Acostumat a treballar a gran escala, la realització d'estes peces ha suposat un "repte" per al valencià.

Les fotografies de meduses d'Ángel Fitor prenen el relleu a les 'falleres', amb la mostra 'Aigua viva' que arreplega algunes de les seues instantànies d'estos animals que han aparegut en publicacions internacionals com a National Geographic i documentals de la BBC anglesa.

MARIDATGE ENTRE ART, CIÈNCIA I EDUCACIÓ

La part didàctica arriba de la mà d'un mural de l'il·lustrador valencià Paco Roca, que ha plasmat en un "maridatge" entre dibuix i ciència la relació entre l'home i el mar en un gran còmic instal·lat en el passadís de l'edifici d'accés a la sala oval de l'Oceanogràfic. "El mar sempre ha inspirat a l'art", ha relatat l'artista.

Els panells van des del mite grec de la medusa fins a l'arribada del bussege, i culminen amb una representació de "la trista evolució de l'ecosistema marí" per l'acumulació de desaprofitaments.

Altres vinyetes circulars de l'historietista Sergio Bleda donen a conéixer les característiques de les meduses als més xicotets amb una història protagonitzada pel professor Isaac i els seus dos nebots Miki i Mariola, sobre el rescat d'una tortuga. Els biòlegs de l'Oceanogràfic han desvetlat com a curiositat que algunes tortugues moren perquè confonen les restes de plàstic amb meduses.

"DEPÈN DE NOSALTRES QUE LES MEDUSES VISQUEN"

Com a colofó, la mostra ha instal·lat una vitrina amb meduses 'de reciclatge' realitzades per Rosa Montesa a partir de les restes de botelles de plàstic, amb la intenció de simular les col·leccions biològiques d'animals en formol.

Este final reivindicatiu busca plantejar el públic una pregunta, com ha relatat un dels responsables: "Qual eixe el llegat que deixarem els nostres fills? Depèn de nosaltres que les meduses acaben així o seguisquen vivint".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento