Ribó, "realment enfadat pels 20 milions menys d'inversió per a València en els PGE
Ribó, "realment enfadat pels 20 milions menys d'inversió per a València en els PGE EUROPA PRESS

El primer edil ha ratllat d'"impresentable" i "intolerable" que el Govern de Mariano Rajoy "continue ningunejant els valencians". "Si ja no teníem res l'any passat, ens baixen 20 milions encara", ha lamentat.

Així ho ha manifestat en declaracions als mitjans durant la seua visita al Centre Sant Joan de Déu de Servicis Socials, després que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, haja presentat els PGE per a 2017.

Ribó s'ha preguntat "què han fet estos senyors del PP i de Ciutadans" i ha qüestionat que tant el portaveu del grup municipal de Cs, Fernando Giner, com "els senyors del PP" hagen aprovat estos pressupostos. "Després d'haver firmat demandes de pressupostos i després que ens trobem amb açò?", ha censurat.

"Nosaltres, sincerament, -ha confessat- esperàvem veure alguna cosa, però veure que ens baixen damunt la porqueria inversions territorializadas que teníem, que encara baixen 20 milions... ací què passa?", ha remarcat.

En la seua opinió, "pareix que una altra vegada el PP i ara amb el suport de Ciutadans no s'han recordat en absolut del que passa en esta ciutat. Una pèssima notícia", ha assenyalat.

El primer edil veu una "discriminació evident i contrastable amb els números en la mà" la inversió de l'Estat per a València: "No hi ha res per al contracte-programa; no hi ha res per al pas de Corredor Mediterrani per la ciutat de València ni per al soterrament de les vies, ni per al Túnel Pasant, ni per a l'estació definitiva; no hi ha gens per al deute del Consorci de la Copa Amèrica; les partides de Cultura baixen... i si comparem a València en el seu conjunt amb altres ciutats com Madrid, Barcelona o Sevilla, és intolerable".

"ZERO EUROS" PER AL CONTRACTE-PROGRAMA

Així s'ha preguntat "de què servix la paraula donada pels regidors de PP i Ciutadans en el Ple de l'Ajuntament quan reclamen finançament per a estes qüestions?". Els PGE, ha subratllat, contemplen "zero euros" per al contracte-programa que hauria d'ajudar a finançar el transport metropolità de València, enfront dels 126 milions de Madrid, els 108 de Barcelona (que augmenta així 10 milions més respecte a l'any passat), o els 25 de Canàries, "quan es calcula que a València li haurien de correspondre com a mínim 40 milions d'euros", ha comparat l'alcalde.

El finançament del servici de tren de rodalies per a València "també és un desastre: Rajoy ens situa la cua d'Espanya amb un raquític milió d'euros que s'atrevix a reduir respecte a l'any passat", enfront dels 329 milions de Madrid, els 181 de Màlaga, els 175 d'Astúries, els 148 de Barcelona o els 51 de Sevilla. "És més, l'alta velocitat continua sense invertir ni un euro en la millora d'estacions, quan tenim encara pendent l'estació definitiva del Parc Central, i per al Corredor Mediterrani destinen 2 milions, sent una infraestructura cabdal per a la nostra economia".

Ribó s'ha referit també al Consorci València 2007, on "baixa la dotació per tercer any consecutiu, però és que a més no destinen cap partida per al pagament del deute de la Copa Amèrica, aquella que segons el PP no ens havia de costar ni un duro, però que arrossega un deute de més de 400 milions. Un esdeveniment internacional, que el govern central paga amb les Expos de Sevilla i Saragossa, o amb les Olimpíades de Barcelona, però que a València li nega".

I si parlem d'infraestructures culturals, "la cosa està pitjor que l'any passat", ha dit Ribó. El Palau de Les Arts "continua, amb 0'6 milions d'euros, a anys llum dels seus competidors directes que són el Teatre Real de Madrid (9'39 milions), el Teatre del Liceu de Barcelona (7'11 milions) o el Teatre de la Maestranza de Sevilla (1'68 milions)".

El mateix passa amb l'IVAM "que amb no arriba a dos-cents mil euros es troba lluny del finançament que reben el Reina Sofia (més de 42 milions), el Thyssen (més de 5 milions), o el MNAC (més de 2 milions) i el MACBA (més d'1 milió) de Barcelona". La segona pinacoteca d'Espanya, el Museu de Belles arts Sant Pío Cinqué de València "tampoc mereix l'atenció del govern de Rajoy, que preferix finançar altres museus".

EL ROMANENT DE TRESORERIA

Joan Ribó ha criticat que la Disposició Addicional 92 de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos Generals de l'Estat només parla de reinvertir els romanents de tresoreria dels ajuntaments en inversions que no impliquen la contractació de personal, és a dir, "ens lleven la possibilitat de fomentar la creació d'ocupació, i limiten la capacitat municipal d'invertir allà on és necessari".

A les crítiques que ha fet l'alcalde s'ha sumat el regidor d'Hisenda, Ramon Vilar, qui també ha mostrat la seua "indignació" perquè els PGE de 2017 "signifiquen una pèrdua de pes específic de la Comunitat Valenciana".

Consulta aquí más noticias de València.