Comunitat Valenciana

Treballadors de l'Hospital de Dénia exigixen al Consell que complisca la seua promesa i recupere la gestió pública

  • El Comité d'empresa de Marina Salut, l'empresa que gestiona l'Hospital de Dénia (Alacant), ha reclamat al Consell que complisca la seua promesa electoral i recupere la gestió pública per al departament abans de 2024, quan finalitza la concessió, i han anunciat mobilitzacions per a exigir-ho.

En un comunicat, el Comité ha recordat al cap del Consell, el socialista Ximo Puig, que l'any passat va dir que Dénia era el "departament on s'ha evidenciat més que el sistema de la privatització no ha funcionat" i, per açò, havia instat a iniciar les negociacions per a revertir la gestió sanitària de la comarca, mitjançant la compra d'accions a DKV.

"Just un any després, la consellera de Sanitat, Carmen Montón, tirava un pitxer d'aigua freda a la pretensió dels municipis de la comarca de la Marina Alta i dels treballadors del Departament de Salut Dénia a recuperar la sanitat pública quan, parlant de la finalització del contracte d'Alzira, indicava que la resta de concessions serien revertides a la finalització dels seus contractes", han lamentat des del Comité.

Els treballadors consideren que Montón ha tancat la porta a la reversió en esta legislatura en afirmar que "Dénia és (un tema) més complex perquè la finalització del contracte no és en esta legislatura" i afegir que es van comprometre a "portar un control rigorós de les concessions".

"Això significa que la concessió a Dénia seguirà així fins el 2024 o fins i tot fins el 2029, si s'activara la pròrroga de cinc anys, en funció del govern de torn. En resum, que la gran promesa electoral de l'Acord del Botànic en sanitat que tots estàvem esperant, quedaria reduït a aplicar la clàusula de finalització de Ribera Salut a Alzira", han advertit.

"Els representants dels treballadors d'este departament ens sentim sorpresos i profundament decebuts amb les declaracions de Carmen Montón, ja que deixa la reversió en l'aire en un moment en què l'operació pot estar més canalitzada que mai. A canvi, a partir d'ara ningú ens podrà garantir ni el termini de finalització de la concessió, ni qui serà el nostre patró, si en les eleccions autonòmiques de 2019 torna a guanyar el PP", han incidit.

Han remarcat que la recuperació del control del Departament de Salut de Denia "és una decisió política que naix després d'una promesa electoral i de l'Acord del Botànic, àmpliament demandada per la societat i els treballadors de la sanitat d'esta comarca: la Conselleria portava en la seua agenda la reversió a la pública de les concessions i exigim que es complisca en la present legislatura, especialment quan hi ha condicions i facilitats per a fer-ho".

El Comité d'empresa va denunciar principis de 2016 que Marina Salut estava pressionant a la Conselleria i als treballadors anunciant un segon pla de viabilitat, amb l'argument que la situació econòmica era insostenible.

"El SOS llançat per DKV i l'augment de les protestes ciutadana, va provocar la ràpida reacció de Ximo Puig, que arreplegava el guant llançat pel soci majoritari de la concessió, i es mostrava disposada a recuperar el control de la concessió del departament de salut mitjançant la compra de les seues accions", han recordat.

No obstant açò, quan el president "va mostrar la seua disposició a dialogar, va saltar a la premsa que Ribera Salut anava a quedar-se amb eixe paquet accionarial, ja que tenia dret de tempteig i volia exercir-ho. Per eixe motiu, els representants dels treballadors sol·licitem a la Conselleria que negociara amb la totalitat de Marina Salut (no solament amb DKV), i que alhora vetara qualsevol opció de venda accionarial a Ribera".

Així, han recordat que "pocs mesos abans, ja s'havia produït una venda massiva d'accions a favor de Ribera Salut en les UTE de la Ribera, Elx-Crevillent i Torrevella. Venda que es va realitzar sense la preceptiva autorització expressa de la Conselleria de Sanitat, aprofitant el canvi en el govern de la Generalitat, mitjançant una simple presa de raó".

"La Conselleria va congelar qualsevol moviment accionarial sol·licitant un nou informe a l'Advocacia de la Generalitat que, esta vegada sí, indicava que qualsevol canvi accionarial en la concessió de Denia requeriria l'autorització expressa de l'Administració", han precisat.

D'altra banda, "quedaria per resoldre si realment Ribera, en la seua situació actual, pot bloquejar la venda accionarial de DKV cap a la Conselleria, amb l'argument del dret de tempteig entre socis. En condicions normals, probablement si poguera fer-ho. No obstant açò, tenint en compte que les tres concessions sanitàries de la província d'Alacant quedarien en les mateixes mans privades (Ribera Salut), resulta evident que es produiria una gran concentració en el sector de prestació de servicis d'assistència mèdica d'hospitals privats, en concret en la prestació de servicis sanitaris concertats amb les autoritats de salut pública. Una qüestió prèvia que hauria de ser contestada i com més prompte millor, pel Tribunal de la Competència, ja que pot afectar tercers (sanitat privada), i que haurà d'anar acompanyada d'un informe previ de la Comunitat Autómoma afectada per la concentració, sobre la base de l'article 58 de la Llei 15/2007, de Defensa de la Competència", han exposat.

"Tampoc es pot ignorar que Ribera Salut, que reclama el dret de tempteig i bloqueja l'eixida del seu soci DKV, té obertes huit causes judicials que abans hauria de dirimir, i manté una tibant relació amb la Conselleria. Amb les dos qüestions, no hauria d'haver-hi cap obstacle perquè DKV poguera vendre la Conselleria, si realment desitja fer-ho, i poder abandonar la concessió", han resolt.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento