Comunitat Valenciana

Rablaci demana al jutge la devolució del passaport i justifica l'arrelament a Espanya en les visites al seu pare a presó

  • VALÈNCIA, 31 (EUROPA PRESS)
Rablaci, a l'entrada dels jutjats
Rablaci, a l'entrada dels jutjats
EUROPA PRESS
Rablaci, a l'entrada dels jutjats

Rafael Blasco Ciscar, àlies Rablaci, fill de l'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Consuelo Ciscar i de l'exconseller de Solidaritat Rafael Blasco, empresonat pel frau en ajudes al Tercer Món, ha sol·licitat a la justícia que se li torne el passaport en al·legar escassos indicis de delicte contra ell i justifica el seu arrelament a Espanya en tres pilars: les visites "assídues" al seu pare a la presó; el curs d'un doctorat; i escassetat de mitjans econòmics per a intentar escapolir-se.

Així consta en el recurs -al qual ha tingut accés Europa Press- que ha presentat Rablaci en el jutjat perquè ho trasllade a l'Audiència de València contra la interlocutòria en la qual es decretava la seua llibertat provisional, la retirada del passaport i la prohibició d'eixida del territori Schengen. La Fiscalia s'ha oposat a esta sol·licitud.

Rablaci està sent investigat per presumptes irregularitats detectades en l'IVAM en l'etapa de Consuelo Ciscar en una causa en la qual també figuren com a imputats la seua mare; els que van ser subdirectors d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Tècnic Artística, Raquel Gutiérrez; un empresari, l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; i María Ángeles Valent, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM.

En el seu recurs, Rablaci al·lega en primer lloc que en la causa no hi ha indicis per a mantindre la responsabilitat del delicte pel qual se li investiga. També afirma que no se li ha pres declaració "per a arribar a determinar que existixen uns indicis reals".

Així mateix, assenyala que "en tot moment" ha col·laborat amb el tribunal i que té un arrelament "total" a Espanya, doncs actualment està cursant el doctorat, visita "assíduament" al seu pare -es troba complint condemna en la presó de Picassent-, i no compta amb mitjans econòmics per a intentar escapolir-se.

A més, postil·la, que donada la seua dedicació professional, en ser un artista per al qual és "fonamental" el seu prestigi, és "impensable" que es produïsca una fuga posat que "truncaria" la seua tasca professional i, fins i tot, la seua tesi doctoral que està efectuant a Espanya. Al costat d'açò, recorda que està sent sotmès a un tractament mèdic com a conseqüència d'este procediment.

Entre altres arguments, indica també que amb la seua llibertat provisional "no se'n va a poder evitar l'ocultació, alteració o destrucció de les fonts de prova rellevants" atés que no té accés a "cap" documentació ni prova de la causa, "entre altres coses perquè és alié a qualsevol treball i document que existisca en l'IVAM".

Finalment, afirma que és un artista que en ocasions "necessita", pel seu treball, viatjar a l'estranger. Per açò entén que la retirada del passaport li causa un "greu perjuí" i "trunca" les seues expectatives laborals al "no poder continuar amb la seua projecció internacional, ja de per si mateix minvada amb les filtracions a la premsa". Insistix que existix un juí paral·lel "perjudicial" i "irreparable" pel que fa a la seua carrera professional en posar-se "en dubte els seus assoliments professionals". Enfront de la retirada del passaport, l'investigat oferix presentacions quinzenals en el jutjat.

L'IVAM "VA SUFRAGAR" GASTOS

Fiscalia Anticorrupció s'ha oposat a les al·legacions formulades per Rablaci i ha advertit que resulta "indiciàriament acreditat" que l'artista va sufragar les despeses de les seues exposicions, inclosos fullets i viatges, amb fons públics de l'IVAM i "per ordre" de la seua mare i directora del mateix, Consuelo Ciscar, tal com arreplega el fiscal en el seu escrit, de 27 de març, al que ha tingut accés Europa Press.

El fiscal, Vicente Torres, recorda en este procediment que es poden comptabilitzar un total de 729 correus electrònics que es referixen a Rablaci o dels quals resulta destinatari -232 corresponen als correus intervinguts a Ciscar i els 497 restants van ser intervinguts a la investigada Raquel Gutiérrez-.

Sobre este tema, el fiscal indica: "No solament procedix prendre en consideració la quantitat de correus que es referixen a Rablaci des de l'IVAM on, en teoria, no hauria de tindre relació, excepte ser fill de la directora, sinó la qualitat i el contingut dels mateixos, on s'utilitzar recursos públics, tant personals i materials com a econòmics, per a les diverses exposicions del fill de la directora".

Davant açò, el ministeri públic es planteja: "Què fan treballadors de l'IVAM ocupant-se de la carrera professional del fill de la directora?; Què fan proveïdors de Rafael Blasco Ciscar, com expositors o empreses de transport d'obres d'art o impressió, dirigint-se a l'IVAM?".

Amb tot, considera que resulta "indiciàriament acreditat" que Rablaci va sufragar les seues despeses amb fons de l'IVAM posat que no ha aportat "ni un sol justificant de pagament" a estes diligències. "No cal dir quines despeses d'eixa naturalesa han de tindre un suport comptable o bancari que els suporten, una cosa que a la vista dels correus resulta evident que ha eixit de fons públics".

Així, conclou: "La col·laboració d'un tercer alié als fons públics per a beneficiar-se dels mateixos resulta indiciàriament acreditada, ja que com s'observa en els correus, Rablaci va participar activament en les conductes assenyalades, per la qual cosa procedix investigar-li com a partícip del delicte de malversació de cabals públics".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento