Blanca Portillo, Els Amics de les Arts i diversos festivals, pròximament al Teatre El Musical
Blanca Portillo, Els Amics de les Arts i diversos festivals, pròximament al Teatre El Musical EUROPA PRESS/T. CERVANTES

L'actriu Blanca Portillo, els Premis Nacionals de Dansa Rocío Molina i Ana Laguna, el grup Els Amics dels Arts o la programació de festivals com Cabanyal Intim, 10 sentits, Tenderetes o Encontres PICUV són alguns dels principals atractius de la programació del segon trimestre del Teatre El Musical (TEM) de València, que s'ha presentat hui la seua proposta per als pròxims mesos en els quals la dansa, el teatre, la música i els festivals van a ser els protagonistes.

Així, per l'escenari del TEM passaran l'actriu Blanca Portillo que arribarà a València a la fi de juny amb el seu treball 'El Cartógrafo'; les Premi Nacional de Dansa Ana Laguna i Rocío Molina, que actuaran el 12 i 13 de maig respectivament i el grup de pop català Els Amics de les Arts. A més, les diferents instal·lacions del TEM acolliran la programació de diversos festivals com Cabanyal Íntim, 10 sentits, Tenderetes o Encontres PICUV.

La nova programació arrancarà el pròxim 29 d'abril amb la celebració del Dia Internacional de la Dansa. Per a commemorar-ho s'està treballant en un projecte dirigit i protagonitzat per les veïnes i els veïns de Poblats Marítims. Baix la supervisió dels coreògrafs Vicente Arlandis, Sandra Gómez i Santiago Ribelles s'han plantejat tres recorreguts que eixiran des de diferents llocs i que confluiran alhora en la plaça del Rosario on es realitzarà una coreografia conjunta.

La dansa precisament seguirà sent protagonista amb la visita de dos Premis Nacionals de Dansa com Ana Laguna i Rocío Molina. La primera actuarà acompanyada per Ek Mats i per Dafi Dance Company dins del Festival 10 Sentits. Molina ho farà solament un dia després, el 13 de maig, després d'haver de suspendre per problemes mèdics la funció el passat 4 de març.

El TEM servirà també de marc de la celebració de diversos festivals. El Cabanyal Íntim mostrarà diversos treballs de Performance el 20 de maig. Una setmana després i dins del mateix festival s'estrenarà la producció teatral 'I tornarem a sopar al carrer' que té com protagonistes els veïns i veïnes del barri.

El 9, 10 i 11 de juny el TEM i la plaça del Rosari acolliran els 'Encontres Cultura als Barris per a fer ciutat', un projecte organitzat i impulsat per PICUV Plataforma d'Iniciatives Culturals Urbanes. Seran tres dies de debat i reivindicació sobre els nous reptes que plantegen les dinàmiques participatives en la creació i gestió cultural des dels barris.

Una altra de les propostes en forma de festival serà Tenderete que enguany complirà la seua 14 edició. Una cita clau en l'autoedició gràfica i sonora que reunirà a il·lustradors, dibuixants de còmics i artistes gràfics del panorama internacional. Un lloc on intercanviar experiències i idees i amb un programa format per tallers, xarrades, taules redones, exposicions i la fira de publicacions, a més de concerts en la plaça del Rosari en els dos dies de festival.

Música

La proposta musical del trimestre serà a càrrec del grup català Els Amics de les Arts que presentarà en el TEM el seu nou treball, 'Un poder estrany'. Després de més de 10 anys en el panorama musical amb este disc donen un salt cap a avant amb la col·laboració amb Tony Doogan en la producció, gravació i mescla. Doogan és responsable sonor de grups tan importants com Belle & Sebastian, Mogwai, David Byrne, Russian Red o Supersubmarina.

L'altra aposta musical del trimestre és la del Projecte Singa. Es tracta d'un programa dirigit als xiquets i xiquetes del barri del Cabanyal que ha obert un espai a través de la música on s'intenten trencar les barreres socials que existeixen entre la població gitana, no gitana i immigrant que conviu en el barri. Serà el 3 de maig quan presentaran la seua nova creació en l'escenari del TEM.

La programació del trimestre finalitzarà el 23 i 24 de juny amb la representació de l'obra de teatre 'El Cartógrafo', escrita i dirigida per Juan Mayorga, un dels dramaturgs contemporanis més reconeguts i que té com protagonistes a Blanca Portillo i José Luis García-Pérez.

La coordinadora artística del Teatre El Musical, Olga Álvarez, ha sigut l'encarregada d'anunciar la programació i ha assenyalat que esta ofereix en línies generals una sèrie de propostes artístiques on "la qualitat, pluralitat i la diversitat de gèneres defineixen la línia del projecte del TEM en diversos vessants: l'artística, la social, la reflexiva i la col·laborativa".

"El nostre compromís amb projectes d'índole social que concerneixen al barri, el suport a iniciatives culturals urbanes i festivals autogestionats, la nostra aposta per l'escena contemporània i pel treball amb i des del barri són la senya d'identitat d'este trimestre", ha asseverat.

Consulta aquí más noticias de València.