La policia de barri arriba a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí

  • Seran sempre els mateixos agents per ser coneguts entre el veïnat.
  • Hi ha un mínim de dos motoristes i un cotxe patrulla.
  • S’estableixen punts fixos de contacte amb els ciutadans.
La Guàrdia Urbana de Barcelona ja ha desplegat des d’ahir els primers agents especialitzats en tasques de policia de proximitat, per ara, a tres districtes: Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Sant Martí.

La mesura beneficiarà, de moment, a més de mig milió de veïns, però el projecte de policia de barri s’anirà ampliant a mesura que s’incorporin més agents.

Cada barri tindrà un mínim d’un cotxe patrulla assignat amb dos agents i dos motoristes, que es deplaçaran amb scooters.

En aquest sentit, el Plenari municipal va aprovar per unanimitat la proposta del Partit Popular per incrementar la xifra prevista d’augment d’efectius policials a la Urbana per aquest mandat. El govern local preveia incorporar 750 agents i, ara, s’ha compromès a contractar-ne un miler fins al 2011.

La filosofia del policia de barri, a banda d’incrementar la vigilància a peu de carrer és "que el veí senti que la policia vetlla per ell", va explicar a 20 minutos la regidora de Ciutat Vella, Itziar González, el primer districte on s’ha desplegat aquest patrullatge.

El nou programa policial defineix a cada districte les zones on és més requerida l’actuació de la Guàrdia Urbana, el que es coneix com a punts Alfa i Beta. Les zones Alfa són aquelles on la presència dels agents contribueix a millorar la circulació viària.

A peu i en moto

Una de les situacions que més notaran d’inici els veïns serà la presència de policies als punts Beta. Aquestes són zones d’especial interès on "la patrulla deixarà la moto i començarà a caminar pel barri", com explica Itziar González.

Els torns de proximitat als districtes es cobriran des de les Unitats Territorials de la Guàrdia Urbana i sempre seran els mateixos agents "per arribar a ser prou coneguts pels residents".

A Ciutat Vella, aquestes zones d’especial atenció són el que s’anomenen "microterritoris", com La Rambla o els eixos comercials per excel·lència. Altres punts Beta de patrullatge obligats seran les places, com la Reial o de Sant Agustí.

A zones comercials

A Sants, en canvi, serà visita fixa pels policies l’eix comercial que conformen els carrers principals i els entorns de les estacions de transport.

A Sant Martí, les cruïlles de vials amb més circulació seran punts de trobada dels agents de proximitat, així com complexos comercials, com ara Diagonal Mar o Glòries, on l’afluència de visitants requereix major presència policial.

Més policies als carrers del centre

Pel fet de ser un districte central amb un gran nombre de població fluctuant, incloent-hi el sector turístic, Ciutat Vella, amb 1,65 agents, és l’únic de Barcelona que supera la ràtio recomanable de policies per cada miler d’habitants, que se situa entre 1,3 i 1,5.

A les unitats territorials policials, una per districte, hi ha destinats 1.093 agents de dia, el que l’oposició municipal jutja de "clarament insuficient", segons Alberto Villagrasa (PPC).

Ciutat Vella té 118.967 habitants i 197 agents de dia. Sants, en canvi, amb més habitants (182.771), només compta amb 104 policies de dia, amb una ràtio de 0,57%.

Molt pitjor és a Sant Martí, amb 225.992 persones residents i 107 agents (0,47%).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento