Les escoles públiques i concertades hauran de crear una comissió 'antibullying' abans de 3 anys

  • El Departament d'Ensenyament obligarà a totes les escoles públiques i a aprovar un projecte de convivència els propers 3 anys.
  • La consellera Meritxell Ruiz ha recalcat que ''una bona convivència escolar'' és una condició per a ''l'èxit educatiu'' i ''creixement personal i social''.
Pupitre, escola, col·legi.
Pupitre, escola, col·legi.
FLICKR
Pupitre, escola, col·legi.

El Departament d'Ensenyament obligarà a totes les escoles públiques i a aprovar un projecte de convivència els propers 3 anys. Per fer-ho possible, es donaran les eines i l'assessorament necessari perquè cada escola adeqüi el pla a les seves necessitats que es detecti des de la direcció.

Així, cada escola haurà de crear una comissió de convivència de manera fer planificar aquest projecte que forma part d'una iniciativa més àmplia que té per objectiu ''evitar l'assetjament escolar'', tal com ho ha explicat aquest dimarts la consellera d'Ensenyament Meritxell Ruiz. Ruiz ha recalcat que ''una bona convivència escolar'' és una condició per a ''l'èxit educatiu'' i ''creixement personal i social''.

El projecte de convivència que elabori cada escola, de totes les etapes educatives, haurà de recollir els trets més destacats del centre i el seu entorn a l'hora que incorporarà una diagnosi de la situació del centre que permeti determinar els punts forts i els punts febles de cada escola. Per aquest motiu, cada projecte serà diferent, ja que la voluntat del Departament d'Ensenyament és que cada escola adapti aquesta mesura a les seves pròpies necessitats.

Per dur-lo a terme, les escoles hauran de crear una comissió de convivència que en farà la planificació i el seguiment. Cada centre també podrà decidir si aquest control recau sobre una persona concreta o en diverses persones, en funció, també de les especificitats de cada escola.

La consellera Meritxell Ruiz h explicat que ja hi ha centres amb projectes de convivència però que la novetat és que ara serà imprescindible a totes les escoles finançades amb fons públics. Destaca que aquest tipus d'iniciativa són garantia de ''bon clima'' i en destaca el fet de treballar no només a l'aula sinó a tot el seu entorn, ja que està comprovat que un conflicte a l'aula es pot estendre fins i tot fora del centre. Per això, assegura Ruiz, és necessari implicar tota la comunitat educativa i caldrà l'aprovació del consell escolar.

Actualment ja hi ha 1.700 centres que han estat assessorats per elaborar el projecte de convivència amb la finalitat de millorar el clima escolar dels centres. Tot i que el Departament no té dades concretes sobre els casos i les situacions que es donen, la consellera assegura que els directors transmeten que hi ha ''una consciència superior'' del què és l'assetjament, i que afecta el centre. El projecte de convivència, ha dit Ruiz, forma part d'una iniciativa més àmplia precisament destinada a ''evitar l'assetjament escolar''.

El Departament d'Ensenyament ha presentat aquest projecte la mateixa setmana que està previst que el Ministeri d'Educació presenti a les comunitats autònomes, a la Conferència Sectorial d'Educació d'aquest dijous, un projecte similar.

Ruiz ha explicat que no coneix el detall d'aquest pla, però defensa que l'impulsat pel Govern reconeix la diversitat dels centres i evitar que sigui el Departament qui marqui les directives perquè cada escola ''faci el seu camí'' adaptat a les seves necessitats.

Ruiz defensa la ''diversitat'' d'escoles per donar ''possibilitats'' a les famílies

La consellera Ruiz també ha respost a la campanya de la FaPaC que fa una crida a les famílies per a escollir l'escola pública en les preinscripcions. Ha recordat que el Departament i el Govern defensa la qualitat de l'escola pública catalana alhora que ha recordat que l'escola concertada hi fa una contribució ''positiva''.

La titular d'Ensenyament assegura que no s'ha ''confrontat'' mai perquè el servei permet dotar el país d'una gran ''diversitat'' d'escola que dona més possibilitats i pluralitats a les famílies .

Mostrar comentarios

Códigos Descuento